Ugotowany na patelni gulasz pokryty ciastem francuskim - przepis krok po kroku
Składniki na 4-5 porcji:
- 1 kg gulaszu wołowego
- 100 g cebuli
- 100 g marchwi
- 50 g selera
- 300 g ziemniaków
- gałązka rozmarynu
- 6 liści szałwii
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 4 łyżeczki musztardy Dijon
- 200 ml wywaru wołowego
- sól i pieprz
- mały pęczek szczypiorku
- rolka ciasta francuskiego
- 2 łyżki stołowe mąki
- jajko
Sposób przygotowania gulaszu z patelni
- Cebulę i seler drobno posiekać, marchew i ziemniaki obrać, wszystko pokroić w 1 cm kostkę.
- W garnku na dużym ogniu rozgrzać masło i olej. Dodaj gałązkę rozmarynu i liście szałwii, a następnie kostki mięsa. Sauté przez 4-5 minut do uzyskania złotego koloru, następnie dodajemy cebulę przez 3-4 minuty, aż cebula stanie się przezroczysta.
- Wyjąć rozmaryn, dodać musztardę i wywar. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie dodać marchew, seler i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Dodać posiekany szczypiorek.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Ciasto francuskie ułożyć na patelni z mięsem i warzywami. Zrób mały otwór (około 1,5 cm) w środku, aby umożliwić ujście pary. Aby uzyskać ładny kolor na powierzchni, posmaruj ciasto francuskie ubitym jajkiem .
- Piec w środkowej części piekarnika przez 30 minut do uzyskania złotego koloru.
- Aby uzyskać ładnie złotą skórkę, grilluj przez ostatnie 2 minuty.
Zobacz także:
- Gulasz według Grzegorza Zawieruchy. Jakie są jego tajemne składniki?
- Gulasz po węgiersku to świetny pomysł na drugie danie – zobacz, jak go wykonać
- Gulasz z drobiu z papryką - prosty przepis na pyszny i szybki obiad
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski
podziel się: