Ugotowany na patelni gulasz pokryty ciastem francuskim, czyli pyszne danie jednogarnkowe

Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Smaczne włoskie dania jednogarnkowe i nie tylko
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała pyszne i proste dania jednogarnkowe. Sprawdź, jak przygotować gulasz ugotowany na patelni pokryty ciastem z jej przepisu.

Ugotowany na patelni gulasz pokryty ciastem francuskim - przepis krok po kroku

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 kg gulaszu wołowego
  • 100 g cebuli
  • 100 g marchwi
  • 50 g selera
  • 300 g ziemniaków
  • gałązka rozmarynu
  • 6 liści szałwii
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 200 ml wywaru wołowego
  • sól i pieprz
  • mały pęczek szczypiorku
  • rolka ciasta francuskiego
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • jajko

Sposób przygotowania gulaszu z patelni

  1. Cebulę i seler drobno posiekać, marchew i ziemniaki obrać, wszystko pokroić w 1 cm kostkę.
  2. W garnku na dużym ogniu rozgrzać masło i olej. Dodaj gałązkę rozmarynu i liście szałwii, a następnie kostki mięsa. Sauté przez 4-5 minut do uzyskania złotego koloru, następnie dodajemy cebulę przez 3-4 minuty, aż cebula stanie się przezroczysta.
  3. Wyjąć rozmaryn, dodać musztardę i wywar. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie dodać marchew, seler i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  5. Dodać posiekany szczypiorek.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  7. Ciasto francuskie ułożyć na patelni z mięsem i warzywami. Zrób mały otwór (około 1,5 cm) w środku, aby umożliwić ujście pary. Aby uzyskać ładny kolor na powierzchni, posmaruj ciasto francuskie ubitym jajkiem .
  8. Piec w środkowej części piekarnika przez 30 minut do uzyskania złotego koloru.
  9. Aby uzyskać ładnie złotą skórkę, grilluj przez ostatnie 2 minuty.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości