Ugotowany na patelni gulasz pokryty ciastem francuskim, czyli pyszne danie jednogarnkowe

Smaczne włoskie dania jednogarnkowe i nie tylko
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała pyszne i proste dania jednogarnkowe. Sprawdź, jak przygotować gulasz ugotowany na patelni pokryty ciastem z jej przepisu.

Ugotowany na patelni gulasz pokryty ciastem francuskim - przepis krok po kroku

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 kg gulaszu wołowego
    • 100 g cebuli
      • 100 g marchwi
        • 50 g selera
          • 300 g ziemniaków
            • gałązka rozmarynu
              • 6 liści szałwii
                • łyżka masła
                  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
                    • 4 łyżeczki musztardy Dijon
                      • 200 ml wywaru wołowego
                        • sól i pieprz
                          • mały pęczek szczypiorku
                            • rolka ciasta francuskiego
                              • 2 łyżki stołowe mąki
                                • jajko
                                  Wykwintne pyszności od Cristiny Catese
                                  Materiał promocyjny

                                  Wykwintne pyszności od Cristiny Catese

                                  Sposób przygotowania gulaszu z patelni

                                  1. Cebulę i seler drobno posiekać, marchew i ziemniaki obrać, wszystko pokroić w 1 cm kostkę.
                                    1. W garnku na dużym ogniu rozgrzać masło i olej. Dodaj gałązkę rozmarynu i liście szałwii, a następnie kostki mięsa. Sauté przez 4-5 minut do uzyskania złotego koloru, następnie dodajemy cebulę przez 3-4 minuty, aż cebula stanie się przezroczysta.
                                      1. Wyjąć rozmaryn, dodać musztardę i wywar. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
                                        1. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie dodać marchew, seler i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
                                          1. Dodać posiekany szczypiorek.
                                            1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
                                              1. Ciasto francuskie ułożyć na patelni z mięsem i warzywami. Zrób mały otwór (około 1,5 cm) w środku, aby umożliwić ujście pary. Aby uzyskać ładny kolor na powierzchni, posmaruj ciasto francuskie ubitym jajkiem .
                                                1. Piec w środkowej części piekarnika przez 30 minut do uzyskania złotego koloru.
                                                  1. Aby uzyskać ładnie złotą skórkę, grilluj przez ostatnie 2 minuty.

                                                    Zobacz także:

                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                    Źródło: Cristina Catese

                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                    Materiał promocyjny

                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana