Smażone groszki z boczkiem i cebulą - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g groszki
- 200 g boczku
- 100 g cebuli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz
Sposób przygotowania smażonych groszków z boczkiem i cebulą
- Na patelni rozgrzać masło i oliwę z oliwek, dodać cienko pokrojoną cebulę i pokrojony w kostkę boczek.
- Podsmaż wszystko, jak tylko cebula zwiędnie, dodaj groszek i dalej smaż kilka minut, aby wszystko razem wymieszać.
- Jeśli groszek jest twardy, w trakcie gotowania dodaj gorącą wodę.
- Czas gotowania zależy od smaku i zmienia się w zależności od jakości grochu.
Zobacz także:
- Dania jednogarnkowe. Proste, szybkie i smaczne
- Jesienne dania jednogarnkowe o intensywnym smaku papryki
- Dania jednogarnkowe. Proste i szybkie przepisy. Gotuje Samar Khanafer
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
podziel się: