Krem szparagowy z serem ricotta i sadzonym jajkiem perliczki albo kurzym z przepisu Cristiny Catese

Cristina Catese w kuchni Dzień Dobry TVN
Cristina Catese
Źródło: Mateusz Jagielski
Zaczyna się sezon na szparagi, które co roku są coraz bardziej doceniane przez Polaków. Cristina Catese przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN pyszny krem szparagowy z serem ricotta i sadzonym jajkiem perliczki albo kurzym. Sprawdź jej przepis. 

Krem szparagowy z serem ricotta i sadzonym jajkiem perliczki albo kurzym - przepis krok po kroku

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g Ricotty,
  • 1 mała cebulka,
  • 250 g zielonych szparagów (około 2 na osobę),
  • 1 szklanka bulionu ,
  • 4 jaja perliczki,
  • oliwa z oliwek extra vergine,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • ser Parmigiano Reggiano do smaku.

Wszystko o kawie

DD_20211129_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?

Sposób przygotowania kremu szparagowego z serem ricotta

  1. Szparagi myjemy i siekamy, odkładając na bok nienaruszone końcówki.
  2. Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy szparagi, bulion i gotujemy przez 10 minut. Pamiętajmy, aby w trakcie gotowania (połowa czasu) odłożyć na bok końcówki, których użyjemy do dekoracji; po ugotowaniu wrzucamy szparagi do blendera i dobrze miksujemy.
  3. Sadzimy jajka przepiórcze na patelni.
  4. Serwujemy krem na głębokim talerzu, w centrum dodajemy jajko, łyżkę ricotty i bardzo niewiele gałki muszkatołowej, ser Parmigiano Reggiano i odłożone do dekoracji końcówki szparagów.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości