Krem szparagowy z serem ricotta i sadzonym jajkiem perliczki albo kurzym - przepis krok po kroku
Składniki na 4 porcje:
- 200 g Ricotty,
- 1 mała cebulka,
- 250 g zielonych szparagów (około 2 na osobę),
- 1 szklanka bulionu ,
- 4 jaja perliczki,
- oliwa z oliwek extra vergine,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- ser Parmigiano Reggiano do smaku.
Wszystko o kawie
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Sposób przygotowania kremu szparagowego z serem ricotta
- Szparagi myjemy i siekamy, odkładając na bok nienaruszone końcówki.
- Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy szparagi, bulion i gotujemy przez 10 minut. Pamiętajmy, aby w trakcie gotowania (połowa czasu) odłożyć na bok końcówki, których użyjemy do dekoracji; po ugotowaniu wrzucamy szparagi do blendera i dobrze miksujemy.
- Sadzimy jajka przepiórcze na patelni.
- Serwujemy krem na głębokim talerzu, w centrum dodajemy jajko, łyżkę ricotty i bardzo niewiele gałki muszkatołowej, ser Parmigiano Reggiano i odłożone do dekoracji końcówki szparagów.
Zobacz także:
- W kuchni Magdy Gessler: "Białe szparagi to królowe warzyw"
- Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie?
- Szparagi - afrodyzjak, lekarstwo, potrawa
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski
podziel się: