SERNIK CZEKOLADOWY
Składniki (na formę 20 cm):
250 g biszkoptów kakaowych
80 g masła
2 jajka
400 g śmietankowego serka kanapkowego
150 g jogurtu greckiego
350 g białej czekolady
1 łyżka esencji waniliowej
kakao
Sposób przygotowania:
20cm formę do pieczenia wyłóż papierem. Pokrusz ciastka w mikserze, a następnie w misce wymieszaj je ze stopionym masłem. Całość wlej do formy i dobrze „uklep”. Włóż do lodówki na pół godziny.
W między czasie rozpuść białą czekoladę (np. w kąpieli wodnej). Wymieszaj serek z jajkami, aż do uzyskania jednorodnej masy. Dodaj jogurt grecki i esencję waniliową. Na koniec dodaj roztopiona białą czekoladę i mieszaj wszystko, aż uzyskasz gładki krem.
Całą masę wylej na spód z ciastek.
Piecz przez ok. 45 minut w 190 st. C.
Zostaw w piekarniku, aż do całkowitego ostygnięcia.
Posyp ciasto gorzkim kakao i włóż do lodówki, na ok. 2 godziny,
Pieczony kurczak z ziemniakami
Składniki:
1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
1 cebula
200 g masła
rozmaryn, czosnek, tymianek, papryka słodka,
sól i pieprz
oliwa z oliwek
1 kg ziemniaków
czosnek, rozmaryn
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczak:
Kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierem kuchennym .
150 g masła mieszamy z papryka słodka, solą i pieprzem i wcieramy w całego kurczaka. Przyprawiamy kurczak w środku z solą i pieprzem, dodajemy rozmaryn, tymianek i 2-3ząbki czosnku. Dodajemy masło i cebulę.
Czas pieczenia kurczaka zależy od wagi. Przyjmuje się około 60 minut na kilogram masy kurczaka. Nasz kurczak waży 1½ kg - trzeba go piec ok. 90 minut.
Wkładamy kurczaka do rozgrzanego piekarnika bez przykrycia. Temp. ok. 180ºC (piekarnik z termoobiegiem: 170ºC). Co 20 min. sprawdzimy i ewentualnie polewamy kurczaka powstałym sosem i powtarzamy tę czynność co kilkanaście minut.
Gdy w trakcie pieczenia skórka zbyt mocno się przypieka, można zakryć kurczaka folia aluminiowa. Na ostatnie 10 minut zwiększamy temperaturę do 200ºC, aby skórka była chrupiąca.
Ziemniaki:
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki i przyprawiam solą, pieprz, rozmarynem, czosnkiem, oliwa z oliwek .
DODAJEMY ZIEMNIAKI DO KURCZAKA W POŁOWIE UGOTOWANIE!!
Lasagnette, czyli malutkie lasagne z dynią, beszamelem i serem Asiago
Składniki na 8-10 osób:
Beszamel:
500 ml mleka
50 g masła
50 g mąki 00
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
Krem z dyni:
1 kg oczyszczonej dyni
50 ml oleju
50 g cebuli
1 szklanka wody
Sól, pieprz
tymianek
300 g płatów lasagne
250 g sera Asiago fresco
80 g startego sera Asiago Stagionato
Sposób przygotowania:
Beszamel:
Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mąkę i mieszamy aż powstanie zasmażka. Dodajemy po trochu delikatnie ciepłe mleko cały czas mieszając. Dorzucamy szczyptę soli i gałkę muszkatołową i kontynuujemy mieszanie aż beszamel zgęstnieje. Gotowy przekładamy do miski i zakrywamy folią spożywczą.
Krem z dyni:
Cebulę smażymy, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, sól, pieprz, gałązki tymianku i gotujemy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy wodę i gotujemy aż wyparuje a dynia będzie miękka. Na końcu wyciągamy gałązki tymianku i blendujemy całość na jednolity krem.
Lasagna:
Rozwijamy ciasto i kroimy na kształt blach. Gotujemy pastę przez kilka minut w osolonej wodzie a następnie przekładamy ciasto na czystą ściereczkę.
Kompozycja:
Spód patelni smarujemy delikatnie beszamelem, przekładamy lasagne żeby wypełnić dno, następnie dodajemy kilka łyżek kremu dyniowego, posypujemy startym Asiago. Następnie pokrywamy ser beszamelem, dodajemy kosteczki Asiago fresco i zaczynamy układanie lasagne od początku startując od płatów makaronu i dalej z kremem dyniowym. Na końcu resztę beszamelu mieszamy z pozostałością kremu dyniowego i polewamy całość. Posypujemy Asiago. Pieczemy w nagrzanym do 220 st.C piekarniku przez 20 minut. Gdy lasagna będzie gotowa wyciągamy ją z piekarnika i odstawiamy do odpoczęcia na 10minut
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN