Włoska kuchnia "od święta"

Świąteczny obiad po włosku
Co Włosi jadają w dni wolne od pracy, kiedy mają czas na rodzinne spotkania i wspólne biesiadowanie? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje ulubione przepisy zaprezentowała Cristina Catese.

SERNIK CZEKOLADOWY

Składniki (na formę 20 cm):

250 g biszkoptów kakaowych

80 g masła

2 jajka

400 g śmietankowego serka kanapkowego

150 g jogurtu greckiego

350 g białej czekolady

1 łyżka esencji waniliowej

kakao

Sposób przygotowania:

20cm formę do pieczenia wyłóż papierem. Pokrusz ciastka w mikserze, a następnie w misce wymieszaj je ze stopionym masłem. Całość wlej do formy i dobrze „uklep”. Włóż do lodówki na pół godziny.

W między czasie rozpuść białą czekoladę (np. w kąpieli wodnej). Wymieszaj serek z jajkami, aż do uzyskania jednorodnej masy. Dodaj jogurt grecki i esencję waniliową. Na koniec dodaj roztopiona białą czekoladę i mieszaj wszystko, aż uzyskasz gładki krem.

Całą masę wylej na spód z ciastek.

Piecz przez ok. 45 minut w 190 st. C.

Zostaw w piekarniku, aż do całkowitego ostygnięcia.

Posyp ciasto gorzkim kakao i włóż do lodówki, na ok. 2 godziny,

Pieczony kurczak z ziemniakami

Składniki:

1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)

1 cebula

200 g masła

rozmaryn, czosnek, tymianek, papryka słodka,

sól i pieprz

oliwa z oliwek

1 kg ziemniaków

czosnek, rozmaryn

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak:

Kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierem kuchennym .

150 g masła mieszamy z papryka słodka, solą i pieprzem i wcieramy w całego kurczaka. Przyprawiamy kurczak w środku z solą i pieprzem, dodajemy rozmaryn, tymianek i 2-3ząbki czosnku. Dodajemy masło i cebulę.

Czas pieczenia kurczaka zależy od wagi. Przyjmuje się około 60 minut na kilogram masy kurczaka. Nasz kurczak waży 1½ kg - trzeba go piec ok. 90 minut.

Wkładamy kurczaka do rozgrzanego piekarnika bez przykrycia. Temp. ok. 180ºC (piekarnik z termoobiegiem: 170ºC). Co 20 min. sprawdzimy i ewentualnie polewamy kurczaka powstałym sosem i powtarzamy tę czynność co kilkanaście minut.

Gdy w trakcie pieczenia skórka zbyt mocno się przypieka, można zakryć kurczaka folia aluminiowa. Na ostatnie 10 minut zwiększamy temperaturę do 200ºC, aby skórka była chrupiąca.

Ziemniaki:

Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki i przyprawiam solą, pieprz, rozmarynem, czosnkiem, oliwa z oliwek .

DODAJEMY ZIEMNIAKI DO KURCZAKA W POŁOWIE UGOTOWANIE!!

Lasagnette, czyli malutkie lasagne z dynią, beszamelem i serem Asiago

Składniki na 8-10 osób:

Beszamel:

500 ml mleka

50 g masła

50 g mąki 00

1 szczypta gałki muszkatołowej

sól do smaku

Krem z dyni:

1 kg oczyszczonej dyni

50 ml oleju

50 g cebuli

1 szklanka wody

Sól, pieprz

tymianek

300 g płatów lasagne

250 g sera Asiago fresco

80 g startego sera Asiago Stagionato

Sposób przygotowania:

Beszamel:

Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mąkę i mieszamy aż powstanie zasmażka. Dodajemy po trochu delikatnie ciepłe mleko cały czas mieszając. Dorzucamy szczyptę soli i gałkę muszkatołową i kontynuujemy mieszanie aż beszamel zgęstnieje. Gotowy przekładamy do miski i zakrywamy folią spożywczą.

Krem z dyni:

Cebulę smażymy, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, sól, pieprz, gałązki tymianku i gotujemy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy wodę i gotujemy aż wyparuje a dynia będzie miękka. Na końcu wyciągamy gałązki tymianku i blendujemy całość na jednolity krem.

Lasagna:

Rozwijamy ciasto i kroimy na kształt blach. Gotujemy pastę przez kilka minut w osolonej wodzie a następnie przekładamy ciasto na czystą ściereczkę.

Kompozycja:

Spód patelni smarujemy delikatnie beszamelem, przekładamy lasagne żeby wypełnić dno, następnie dodajemy kilka łyżek kremu dyniowego, posypujemy startym Asiago. Następnie pokrywamy ser beszamelem, dodajemy kosteczki Asiago fresco i zaczynamy układanie lasagne od początku startując od płatów makaronu i dalej z kremem dyniowym. Na końcu resztę beszamelu mieszamy z pozostałością kremu dyniowego i polewamy całość. Posypujemy Asiago. Pieczemy w nagrzanym do 220 st.C piekarniku przez 20 minut. Gdy lasagna będzie gotowa wyciągamy ją z piekarnika i odstawiamy do odpoczęcia na 10minut

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!