Materiał promocyjny

Świąteczne pyszności z Włoch według przepisów Matteo Brunettiego

Świąteczne pyszności z Włoch
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pan Giallo, panettone faszerowane kremem patissiere oraz abbacchio e aatate, czyli czyli jagnięcina z ziemniakami - nazwy brzmią intrygująco, a dania mają wyborny smak. Świąteczne pyszności z Włoch przyrządza w naszej kuchni Matteo Brunetti pokazując, że nie tylko desery smakują perfekcyjnie w towarzystwie doskonałej kawy Costa Coffee. Poznaj wyjątkowe przepisy.

Pan Giallo

Składniki na Pan Giallo:

  • 100g miód
    • 100g gorzka czekolada
      • 100g rodzynki
        • 75g mąka
          • 60g migdały
            • 60g orzechy laskowe
              • 60g orzechy włoskie
                • 50g orzeszki pinii
                  • 50g pistacje niesolone
                    • 40g pomarańcza kandyzowanana
                      • skórka z 1 cytryny i pomarańczy
                        • 2 łyżki mąki
                          • 2 łyżki oliwa z oliwek
                            • 2 torebeczki mielonego szafranu lub łyżeczka szafranu w całości

                              Jak przyrządzić Pan Giallo

                              Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Grubo posiekać wszystkie bakalie. W dużej misce wymieszać miód, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy i wszystkie bakalie. Dodać czekoladę rozpuszczoną i mieszać, aż wszystkie składniki będą jednolite. Dodać mąkę i znowu wymieszać.

                              Mając ręce w mące, robić z tej masy jedną półkulę lub więcej mniejszych. Wymieszać z sobą w misce 2 łyżki mąki, oliwy i szafranu, aż uzyskamy konsystencji ciasta do naleśników. Posmarować poprzednią masę tą żółta miksturą. Dać do piekarnika na 180° na 40-50 minut. Wyciągnąć i poczekać, aż ostygnie.

                              Pan Giallo w połączeniu z Costa Coffee Colombian Roast w formie cappuccino lub espresso. To para idealna – bo łączą ją doskonale korespondujące ze sobą nuty pomarańczy i miodu.

                              Panettone faszerowane kremem patissiere

                              Składniki na panettone faszerowane kremem patissiere:

                              • 1 Panettone klasyczny
                                • 1 cytryna
                                  • cukier puder
                                    • 50g masło
                                      • Do kremu:
                                        • 500g mleko 3,2%
                                          • 50g mąka
                                            • 120g cukier
                                              • 8 żółtek
                                                • 1 łaska wanilii
                                                  • skórka z cytryny

                                                    Jak przyrządzić panettone faszerowane kremem patissiere

                                                    W rondelku daj mleko, laskę wanilii obrana i skórkę z cytryny. Gotuj do pierwszego bąbelka. Wlej trochę mleka do miski, gdzie wymieszano żółtka z cukrem i mąka. Mieszaj. Wlej resztę mleka. Mieszaj. Daj z powrotem do rondelka, gotuj i mieszaj do pierwszego bąbelka. Odstaw do zimnej miski i daj do lodówki na godzinę.

                                                    Pokroić Panettone w plastry. Przekładać je w brytfance i polać je pomiędzy kremem patissiere. Zetrzeć na dużej tarce wiórki z masła na ciasto i trochę skórki z cytryny. Dać do piekarnika na 180° na 10 minut. Wyciągnąć, podać na talerze i posypać cukrem pudrem. Jeżeli zostało jeszcze trochę kremu, to można jeszcze polać na świeżo.

                                                    Pieczony Panettone z kremem patissiere (z gotowego Panettone) w połączeniu z Signature Blend Dark Roast w formie cafè latte. To prawdziwa uczta dla zmysłów. Czekoladowo-kremowe cafè latte perfekcyjnie dopełnia maślane aromaty puszystego ciasta drożdżowego.

                                                    Abbacchio e patate, czyli jagnięcina z ziemniakami

                                                    Składniki na abbacchio e patate (jagnięcinę z ziemniakami)

                                                    • 1,5kg jagnięciny w kawałkach  
                                                      • 5 ząbków czosnku
                                                        • 4 gałązki rozmarynu
                                                          • świeży tymianek
                                                            • 3 liście laurowe
                                                              • 1 szklanka białego wina
                                                                • 800g ziemniaków 
                                                                  • Sól, pieprz, oliwa 

                                                                    Jak przyrządzić abbacchio e patate (jagnięcinę z ziemniakami)

                                                                    Na dużej brytfance położyć kawałki jagnięciny i zaaromatyzować ją zbitym czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, liściem laurowym. Przyprawić solą, pieprzem i oliwą. Wymieszać całość rękoma i dolać białe wino. Dać do piekarnika na 180° ba 30-40 minut.

                                                                    W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić w duże kawałki i gotować je przez 20 minut w wodzie. Odcedzić i przyprawić solą, pieprzem i oliwą. Po 20 minutach wyciągnąć jagnięcinę, dodać do brytfanki ziemniaki i polać znowu oliwą. Dać z powrotem do piekarnika na kolejne 30-40 minut. Wyciągnąć i podać, gdy jeszcze ciepłe.

                                                                    Abbacchio e patate, czyli jagnięcina z ziemniakami w połączeniu z autorską mieszanką Costa Coffee Signature Blend Medium Roast w formie americano lub espresso. W tym połączeniu orzechowa nuta podkreśla delikatny smak jagnięciny, nadając całości jeszcze bardziej wyszukanego charakteru.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Źródło: Matteo Brunetti

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Karokina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                    Materiał promocyjny
                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości