Materiał promocyjny

Drobiowe przysmaki Sebastiana Olmy. Jak wykorzystać kurczaka w całości?

Drobiowe przysmaki Sebastiana Olmy. Jak wykorzystać kurczaka w całości?
Kurczak w curry, udko czy pieczone skrzydełko?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Od idealnej do pieczenia tuszy, przez doskonałą do smażenia pierś, aż po wyśmienite do pieczenia udka i smażenia skrzydełka - przepisy na dania z kurczaka zaskakują swoją różnorodnością. Poznajcie pyszne propozycje Sebastiana Olmy, które zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN.

Wiosenny krupnik z warzywami, szparagami na mięsie drobiowym

Wiosenny krupnik z warzywami, szparagami na mięsie drobiowym
Wiosenny krupnik z warzywami, szparagami na mięsie drobiowym
Wiosenny krupnik z warzywami, szparagami na mięsie drobiowym
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • 4 szyje kurze,
  • kręgosłup kurzy,
  • 8 skrzydełek drobiowych,
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, tymianek,
  • 2 pęczki włoszczyzny,
  • olej do smażenia,
  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • pęczek koperku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Szyję, skrzydełka i kręgosłup z kurczaka umyj w zimnej wodzie, wstaw do garnka razem ze szczyptą soli i poczekaj aż woda zacznie się lekko gotować, tak, aby zdjąć powstałą na wierzchu "szumowinę". Następnie do mięsa dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, tymianek i pęczek włoszczyzny. Bulion gotuj około godziny, aż będzie klarowny.

W garnku podsmaż na oleju tartą włoszczyznę, następnie zalej warzywa powstałym bulionem i zagotuj. Do gotującej się zupy dodaj kaszę jęczmienną, kawałki pokrojonych szparagów i gotuj około 15 minut.

Na koniec do zupy dodaj posiekany koperek, natkę pietruszki oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Porcję zupy nalej do miski, dodając do środka kawałki ugotowanego mięsa z kurczaka.

Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie azjatyckim z sezamem

Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie azjatyckim z sezamem
Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie azjatyckim z sezamem
Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie azjatyckim z sezamem
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • sól,
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • 100 g sosu gochujang,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki siekanego imbiru,
  • 3 łyżki siekanego czosnku,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 100 g jasnego sezamu,
  • 2 papryczki chili, zielone lub czerwone,
  • pęczek grubego szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z kurczaka umyj, odetnij najmniejszą część i dokładnie osusz. Przełóż wszystkie do miski, dodając do środka sól, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Mięso dokładnie obtocz i zostaw na 30 minut. Następnie skrzydełka ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut do temp. 210 st. tak, aby się ładnie zarumieniły i spiekły.

W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. Upieczony skrzydełka po ostudzeniu włóż do naczynia i dokładnie wymieszaj. Tak "zamarynowane" skrzydełka wstaw do piekarnika na około 45 minut do temp 180 st. C. i poczekaj aż się dokładnie spieką i będą miały ładną glazurę.

Po wyjęciu skrzydełek obsyp je prażonym jasnym sezamem, posiekanym chili oraz grubym szczypiorkiem.

Faszerowane udka z kurczaka z podrobami i grzybami

Faszerowane udka z kurczaka z podrobami i grzybami
Faszerowane udka z kurczaka z podrobami i grzybami
Faszerowane udka z kurczaka z podrobami i grzybami
Źródło: East News/Michał Woźniak

Składniki:

  • 300 g wątróbki z kurczaka,
  • 300 g serc drobiowych,
  • po łyżce następujących przypraw: czosnek granulowany, tymianek suszony, papryka ostra,
  • mąka pszenna do opruszenia,
  • 300 g pieczarek drobnych,
  • 2 pęczki natki z pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 4 udka z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • musztarda dijon,
  • 500 g makaronu muszelki,
  • 1l sosu pomidorowego,
  • opakowanie młodego szpinaku.

Sposób przygotowania:

Wątróbkę oraz serca oczyść, przełóż do miski, dodając czosnek granulowany, tymianek, paprykę ostrą, sól i mąkę. Dokładnie razem wymieszaj i podsmaż na złoty kolor razem z pieczarkami. Po usmażeniu dokładnie posiekaj wszystko, dodaj natkę pietruszki, jajko i odstaw gotowy farsz.

Udko z kurczaka wyluzuj z kości i dokładnie rozbij tłuczkiem na płasko. Dopraw solą, pieprzem, posmaruj musztardą Dijon i nałóż porcję farszu. Zwiń roladę w dowolny sposób, owiń w folię spożywczą dokładnie i gotuj 45 minut w wodzie, aż mięso się zetnie.

Gotową roladkę obsmaż na oleju na złoty kolor i podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem w sosie pomidorowym.

Kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • po łyżce: kurkumy, kuminu, garam masali, suszonego czosnku,
  • mąka pszenna,
  • olej do smażenia,
  • 2 czerwone cebule,
  • 4 szt. kardamonu,
  • 4 szt. goździków,
  • 50 g świeżego imbiru,
  • czerwone chilli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka cukru,
  • 100 g masła,
  • 4 pomidory,
  • 1l mleka kokosowego,
  • pęczek kolendry,
  • opakowanie ciastek papadum.

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka natrzyj dokładnie solą, pieprzem, kurkumą, kuminem, czosnkiem suszonym i gram masalą. Lekko oprósz w mące pszennej i obsmaż na złoty kolor z każdej strony.

Udka zdejmij z patelni, dodaj na nią cebulę czerwoną, kardamon, goździki, świeży imbir, czerwone chili, i czosnek w ząbkach. Wszystko razem podsmaż z masłem, aż lekko zmięknie. Na patelnię dodaj pomidory pokrojone w kostkę i cukier. Duś aż wszystko zmięknie i zmiksuj na gładki sos. Na koniec do sosu dodaj mleko kokosowe, zagotuj, a następnie obsmażonego kurczaka, na koniec dodaj posiekaną kolendrę. Do curry możesz dodać np. ugotowany ryż lub smażone ciastka papadam.

Więcej informacji na www.pewnejestjedno.pl

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości