Wiosenny krupnik z warzywami, szparagami na mięsie drobiowym
Składniki:
- 4 szyje kurze,
- kręgosłup kurzy,
- 8 skrzydełek drobiowych,
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, tymianek,
- 2 pęczki włoszczyzny,
- olej do smażenia,
- 100 g kaszy jęczmiennej,
- pęczek zielonych szparagów,
- pęczek koperku,
- pęczek natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Szyję, skrzydełka i kręgosłup z kurczaka umyj w zimnej wodzie, wstaw do garnka razem ze szczyptą soli i poczekaj aż woda zacznie się lekko gotować, tak, aby zdjąć powstałą na wierzchu "szumowinę". Następnie do mięsa dodaj listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, tymianek i pęczek włoszczyzny. Bulion gotuj około godziny, aż będzie klarowny.
W garnku podsmaż na oleju tartą włoszczyznę, następnie zalej warzywa powstałym bulionem i zagotuj. Do gotującej się zupy dodaj kaszę jęczmienną, kawałki pokrojonych szparagów i gotuj około 15 minut.
Na koniec do zupy dodaj posiekany koperek, natkę pietruszki oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Porcję zupy nalej do miski, dodając do środka kawałki ugotowanego mięsa z kurczaka.
Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie azjatyckim z sezamem
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka,
- sól,
- mąka pszenna do oprószenia mięsa,
- łyżka proszku do pieczenia,
- 100 g sosu gochujang,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki siekanego imbiru,
- 3 łyżki siekanego czosnku,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 100 g jasnego sezamu,
- 2 papryczki chili, zielone lub czerwone,
- pęczek grubego szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Skrzydełka z kurczaka umyj, odetnij najmniejszą część i dokładnie osusz. Przełóż wszystkie do miski, dodając do środka sól, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Mięso dokładnie obtocz i zostaw na 30 minut. Następnie skrzydełka ułóż na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut do temp. 210 st. tak, aby się ładnie zarumieniły i spiekły.
W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu. Upieczony skrzydełka po ostudzeniu włóż do naczynia i dokładnie wymieszaj. Tak "zamarynowane" skrzydełka wstaw do piekarnika na około 45 minut do temp 180 st. C. i poczekaj aż się dokładnie spieką i będą miały ładną glazurę.
Po wyjęciu skrzydełek obsyp je prażonym jasnym sezamem, posiekanym chili oraz grubym szczypiorkiem.
Faszerowane udka z kurczaka z podrobami i grzybami
Składniki:
- 300 g wątróbki z kurczaka,
- 300 g serc drobiowych,
- po łyżce następujących przypraw: czosnek granulowany, tymianek suszony, papryka ostra,
- mąka pszenna do opruszenia,
- 300 g pieczarek drobnych,
- 2 pęczki natki z pietruszki,
- 2 jajka,
- 4 udka z kurczaka,
- sól i pieprz do smaku,
- musztarda dijon,
- 500 g makaronu muszelki,
- 1l sosu pomidorowego,
- opakowanie młodego szpinaku.
Sposób przygotowania:
Wątróbkę oraz serca oczyść, przełóż do miski, dodając czosnek granulowany, tymianek, paprykę ostrą, sól i mąkę. Dokładnie razem wymieszaj i podsmaż na złoty kolor razem z pieczarkami. Po usmażeniu dokładnie posiekaj wszystko, dodaj natkę pietruszki, jajko i odstaw gotowy farsz.
Udko z kurczaka wyluzuj z kości i dokładnie rozbij tłuczkiem na płasko. Dopraw solą, pieprzem, posmaruj musztardą Dijon i nałóż porcję farszu. Zwiń roladę w dowolny sposób, owiń w folię spożywczą dokładnie i gotuj 45 minut w wodzie, aż mięso się zetnie.
Gotową roladkę obsmaż na oleju na złoty kolor i podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem w sosie pomidorowym.
Kurczak w sosie curry z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
- sól i pieprz do smaku,
- po łyżce: kurkumy, kuminu, garam masali, suszonego czosnku,
- mąka pszenna,
- olej do smażenia,
- 2 czerwone cebule,
- 4 szt. kardamonu,
- 4 szt. goździków,
- 50 g świeżego imbiru,
- czerwone chilli,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka cukru,
- 100 g masła,
- 4 pomidory,
- 1l mleka kokosowego,
- pęczek kolendry,
- opakowanie ciastek papadum.
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka natrzyj dokładnie solą, pieprzem, kurkumą, kuminem, czosnkiem suszonym i gram masalą. Lekko oprósz w mące pszennej i obsmaż na złoty kolor z każdej strony.
Udka zdejmij z patelni, dodaj na nią cebulę czerwoną, kardamon, goździki, świeży imbir, czerwone chili, i czosnek w ząbkach. Wszystko razem podsmaż z masłem, aż lekko zmięknie. Na patelnię dodaj pomidory pokrojone w kostkę i cukier. Duś aż wszystko zmięknie i zmiksuj na gładki sos. Na koniec do sosu dodaj mleko kokosowe, zagotuj, a następnie obsmażonego kurczaka, na koniec dodaj posiekaną kolendrę. Do curry możesz dodać np. ugotowany ryż lub smażone ciastka papadam.
Więcej informacji na www.pewnejestjedno.pl
Zobacz także:
- Organizujesz piknik lub garden party? Zachwyć gości daniami z polskiego mięsa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Pyszne i zdrowe. Oto fenomenalne sposoby na przygotowanie mięsa wieprzowego
- Polska wieprzowina to skarbnica smaku i zdrowia. Co można z niej przyrządzić?
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedwtona/DDTVN