Indyjski kurczak tandoori przygotowywany jest w tradycyjnym piecu tandoor. Jak przyrządzić kurczaka tandoori? Czy w ogóle można przyrządzić go w Polsce i co jest do tego potrzebne? Zapraszamy do lektury!
Potrawy tandoori – czym są?
Potrawy tandoori należą do tradycyjnych potraw kuchni indyjskiej. Ich nazwa wzięła się od specjalnego, glinianego pieca, w którym potrawy są przyrządzane. Piec (tandoor) swoim kształtem przypomina kocioł. Opalany jest węglem drzewnym lub tradycyjnie – krowimi odchodami. Nie są to jednak piece w klasycznym rozumieniu, nie są więc nierozerwalnie złączone z domem, są mobilne. To właśnie dzięki nim bardzo rozwinęła się kuchnia uliczna w Indiach. Tradycyjnie w piecach tandoor wypieka się specjalny chleb, naan, czyli płaskie, niewielkie chlebki, przypominające grube chipsy. Do ciasta, którego bazą jest mąka pszenna, drożdże, jogurt i masło, a także sól i cukier, dodaje się czosnek oraz kolendrę, a czasem także czarnuszkę. Piec tandoor zaczęto w Indiach wykorzystywać również do pieczenia mięs. Przyrządzone w nim potrawy są niezwykle smaczne, a mięso soczyste, dzięki bardzo wysokiej temperaturze, w piecu dochodzącej nawet do 480°C. Charakterystyczne dla potraw tandoori jest ich przygotowanie. Mięso, przed przyrządzeniem w piecu, powinno być marynowane przynajmniej przez kilka godzin. W czym? Najczęściej w jogurcie oraz w przyprawach masala. Niektórzy przed marynowaniem posypują mięso szafranem lub ostrą papryczką chili w proszku. Jedną z najczęściej podawanych potraw mięsnych jest kurczak tandoori, znany również jako kurczak tandoori masala albo kurczak w sosie tandoori.
Tandoori masala – gdzie kupić przyprawy?
Przyprawy potrzebne do marynowania kurczaka po indyjsku nazywane są tandoori masala. Można zakupić je w dobrych sklepach z przyprawami, a także w internecie. Niektórzy decydują się również na przyrządzenie mieszanki przyprawowej samemu. Powinny znaleźć się w niej: sól, kolendra, gorczyca, ekstrakt z buraka, kozieradka, pieprz czarny, cebula w proszku, cynamon, czosnek w proszku, kumin, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, goździki, papryka, chili w proszku, seler, ekstrakt przypraw i liść laurowy. W mieszance tandoori masala nie powinno zabraknąć również oleju cytrynowego oraz kwasu cytrynowego.
Kurczak tandoori po indyjsku – przepis na 4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut. Czas gotowania/pieczenia: 40 minut Czas oczekiwania: 8–10 godzin.
Składniki podstawowe:
- 4 podudzia kurczaka,
- 4 skrzydełka kurczaka.
Składniki do marynaty:
- 0,5 litra jogurtu naturalnego,
- 50 g tandoori masala,
- 3 cm imbiru,
- 2 duże łyżki cytryny,
- łyżeczka kolendry.
Dodatki
- cebula czerwona,
- łyżka cebuli dymki (pokrojonej),
- 2 szklanki ryżu (pół szklanki na 1 porcję).
Przygotowanie kurczaka tandoori po indyjsku
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty. Umyj mięso, usuń skórę i zanurz je w marynacie. Obtoczone mięso przełóż do osobnego półmiska, przykryj i schowaj do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Możesz również włożyć mięso do marynaty, a całość do lodówki.
- Po upływie 8–10 godz. nastaw piekarnik na 200℃. Na brytfannie rozłóż papier do pieczenia i wyłóż wcześniej zamarynowanego kurczaka. Po ok. 30 min sprawdź, czy kurczak jest odpowiednio zarumieniony. Jeżeli tak, wyciągnij go.
- Mięso podziel na porcje i rozłóż na talerzach. Posyp cebulką, kolendrą i dymką. Podawaj w towarzystwie ryżu.
- Ryż można zastąpić ziemniakami w każdej postaci lub surówkami.
Kurczak w sosie tandoori na grilla
Kurczak w sosie tandoori świetnie nadaje się na grilla. Latem, kiedy rozpoczyna się okres grillowania w ogrodzie, można zamienić klasyczną kiełbaskę, na kurczaka w pysznej marynacie. Przygotowanie mięsa wygląda dokładnie tak samo, jak w przepisie podanym powyżej. Nie ląduje ono jednak w piekarniku, ale na grillu. Upieczone mięso można podawać solo, z pieczywem lub z surówkami. Kurczak tandoori coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Jest aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Wprawdzie bez pieca tandoor nie można osiągnąć dokładnie takiego samego smaku, jakimi charakteryzują się potrawy przyrządzone w Indiach, jednak danie i tak jest powalające!
Zobacz także:
- Kurczak butter chicken, czyli pyszna indyjska potrawa. Jak ją przygotować?
- Kurczak z warzywami i domowym sosem Hoisin - chińskie przepisy Darii Ładochy
- Pyszne i ekologiczne dania z drobiu. Przepisy Andrzeja Polana
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Jenner Images/Getty Images