Kurczak tandoori po indyjsku – przygotowanie dania

Źródło: Dzień Dobry TVN
W roli głównej… kurczak
W roli głównej… kurczak
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni indyjskiej używa się wielu przypraw. To kuchnia bardzo smaczna, aromatyczna i zróżnicowana. Do najbardziej znanych potraw kuchni indyjskiej zalicza się zupę z soczewicy, pakorę, samosę, a także dania określane mianem "tandoori" (m.in. kurczak tandoori).

Indyjski kurczak tandoori przygotowywany jest w tradycyjnym piecu tandoor. Jak przyrządzić kurczaka tandoori? Czy w ogóle można przyrządzić go w Polsce i co jest do tego potrzebne? Zapraszamy do lektury!

Potrawy tandoori – czym są?

Potrawy tandoori należą do tradycyjnych potraw kuchni indyjskiej. Ich nazwa wzięła się od specjalnego, glinianego pieca, w którym potrawy są przyrządzane. Piec (tandoor) swoim kształtem przypomina kocioł. Opalany jest węglem drzewnym lub tradycyjnie – krowimi odchodami. Nie są to jednak piece w klasycznym rozumieniu, nie są więc nierozerwalnie złączone z domem, są mobilne. To właśnie dzięki nim bardzo rozwinęła się kuchnia uliczna w Indiach. Tradycyjnie w piecach tandoor wypieka się specjalny chleb, naan, czyli płaskie, niewielkie chlebki, przypominające grube chipsy. Do ciasta, którego bazą jest mąka pszenna, drożdże, jogurt i masło, a także sól i cukier, dodaje się czosnek oraz kolendrę, a czasem także czarnuszkę. Piec tandoor zaczęto w Indiach wykorzystywać również do pieczenia mięs. Przyrządzone w nim potrawy są niezwykle smaczne, a mięso soczyste, dzięki bardzo wysokiej temperaturze, w piecu dochodzącej nawet do 480°C. Charakterystyczne dla potraw tandoori jest ich przygotowanie. Mięso, przed przyrządzeniem w piecu, powinno być marynowane przynajmniej przez kilka godzin. W czym? Najczęściej w jogurcie oraz w przyprawach masala. Niektórzy przed marynowaniem posypują mięso szafranem lub ostrą papryczką chili w proszku. Jedną z najczęściej podawanych potraw mięsnych jest kurczak tandoori, znany również jako kurczak tandoori masala albo kurczak w sosie tandoori.

Tandoori masala – gdzie kupić przyprawy?

Przyprawy potrzebne do marynowania kurczaka po indyjsku nazywane są tandoori masala. Można zakupić je w dobrych sklepach z przyprawami, a także w internecie. Niektórzy decydują się również na przyrządzenie mieszanki przyprawowej samemu. Powinny znaleźć się w niej: sól, kolendra, gorczyca, ekstrakt z buraka, kozieradka, pieprz czarny, cebula w proszku, cynamon, czosnek w proszku, kumin, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, goździki, papryka, chili w proszku, seler, ekstrakt przypraw i liść laurowy. W mieszance tandoori masala nie powinno zabraknąć również oleju cytrynowego oraz kwasu cytrynowego.

Kurczak tandoori po indyjsku – przepis na 4 porcje

Czas przygotowania: 10 minut. Czas gotowania/pieczenia: 40 minut Czas oczekiwania: 8–10 godzin.

Składniki podstawowe:

  • 4 podudzia kurczaka,
    • 4 skrzydełka kurczaka.

      Składniki do marynaty:

      • 0,5 litra jogurtu naturalnego,
        • 50 g tandoori masala,
          • 3 cm imbiru,
            • 2 duże łyżki cytryny,
              • łyżeczka kolendry.

                Dodatki

                • cebula czerwona,
                  • łyżka cebuli dymki (pokrojonej),
                    • 2 szklanki ryżu (pół szklanki na 1 porcję).

                      Przygotowanie kurczaka tandoori po indyjsku

                      1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty. Umyj mięso, usuń skórę i zanurz je w marynacie. Obtoczone mięso przełóż do osobnego półmiska, przykryj i schowaj do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Możesz również włożyć mięso do marynaty, a całość do lodówki.
                        1. Po upływie 8–10 godz. nastaw piekarnik na 200℃. Na brytfannie rozłóż papier do pieczenia i wyłóż wcześniej zamarynowanego kurczaka. Po ok. 30 min sprawdź, czy kurczak jest odpowiednio zarumieniony. Jeżeli tak, wyciągnij go.
                          1. Mięso podziel na porcje i rozłóż na talerzach. Posyp cebulką, kolendrą i dymką. Podawaj w towarzystwie ryżu.
                            1. Ryż można zastąpić ziemniakami w każdej postaci lub surówkami.

                              Kurczak w sosie tandoori na grilla

                              Kurczak w sosie tandoori świetnie nadaje się na grilla. Latem, kiedy rozpoczyna się okres grillowania w ogrodzie, można zamienić klasyczną kiełbaskę, na kurczaka w pysznej marynacie. Przygotowanie mięsa wygląda dokładnie tak samo, jak w przepisie podanym powyżej. Nie ląduje ono jednak w piekarniku, ale na grillu. Upieczone mięso można podawać solo, z pieczywem lub z surówkami. Kurczak tandoori coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Jest aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Wprawdzie bez pieca tandoor nie można osiągnąć dokładnie takiego samego smaku, jakimi charakteryzują się potrawy przyrządzone w Indiach, jednak danie i tak jest powalające! 

                              Zobacz także:

                              Autor: Adrian Adamczyk

                              Źródło zdjęcia głównego: Jenner Images/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana