Kurczak z warzywami i domowym sosem Hoisin - chińskie przepisy Darii Ładochy

Kurczak z warzywami i domowym sosem Hoisin
Chińskie przysmaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
20 kwietnia obchodzimy Dzień Języka Chińskiego. Właśnie z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała potrawy kuchni chińskiej. Jak zrobić kurczaka z warzywami i domowym sosem Hoisin? Sprawdź przepisy.

Domowy sos Hoisin - przepis

  • ½ szklanki wody
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Wszystkie składniki wymieszaj razem w rondelku. Podgrzewaj chwilę, aż sos się zredukuje.

Kurczak z warzywami i sosem Hoisin

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej
  • marynowane pędy bambusa
  • ½ różyczek brokuła
  • 1 marchewka starta na sposób julienne
  • 1 łyżka sezamu
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 papryczka chili
  • do podania miska ryżu i szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz w jajku a potem w mące ziemniaczanej.
  2. Następnie rozgrzej olej w woku i smaż po 2 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz obok.
  3. Na patelni podsmaż marchewkę, brokuła oraz pędy bambusa.
  4. Dodaj sos Hoisin, a następnie kurczaka.
  5. Podgrzej całość i podawaj na ryżu z sezamem i szczypiorkiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości