Domowy sos Hoisin - przepis
- ½ szklanki wody
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Wszystkie składniki wymieszaj razem w rondelku. Podgrzewaj chwilę, aż sos się zredukuje.
Kurczak z warzywami i sosem Hoisin
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka
- olej do smażenia
- 1 jajko
- kilka łyżek mąki ziemniaczanej
- marynowane pędy bambusa
- ½ różyczek brokuła
- 1 marchewka starta na sposób julienne
- 1 łyżka sezamu
- świeżo mielony pieprz
- 1 papryczka chili
- do podania miska ryżu i szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Obtocz w jajku a potem w mące ziemniaczanej.
- Następnie rozgrzej olej w woku i smaż po 2 minuty z każdej strony. Przełóż na talerz obok.
- Na patelni podsmaż marchewkę, brokuła oraz pędy bambusa.
- Dodaj sos Hoisin, a następnie kurczaka.
- Podgrzej całość i podawaj na ryżu z sezamem i szczypiorkiem.
Zobacz także:
- Chińskie dania z polskich składników - przepisy Oli Nguyen
- Kuchnia chińska – tego koniecznie trzeba spróbować
- Makaron chiński – przepisy na tradycyjne dania kuchni Chin
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: