W kuchni indyjskiej używa się wielu przypraw. To kuchnia bardzo smaczna, aromatyczna i zróżnicowana. Do najbardziej znanych potraw kuchni indyjskiej zalicza się zupę z soczewicy, pakorę, samosę, a także dania określane mianem "tandoori" (m.in. kurczak tandoori).
Masala czaj to nie tyle herbata, ile sposób jej podania.
Warto poświęcić chwilę na przygotowanie tej potrawy, aby zaskoczyć domowników lub gości zupełnie nową jakością w kuchni.
Sprawdź, jak przygotować ich butter chicken, czyli kurczaka po indyjsku z kuchni Dzień Dobry TVN.
Kuchnia indyjska łączy w sobie dwa bieguny – północny i południowy. Kuchnia północy obfituje w ciężkie sosy i mięsa, na południu natomiast dominuje dieta wegetariańska, oparta na warzywach strączkowych. Na południu jada się ostro, na północy zaś o wiele łagodniej. Jednak w całym kraju pierwsze skrzypce grają przyprawy: od kurkumy, imbiru, kolendry, po cynamon, kardamon czy czarnuszkę.
Soczyste kawałki kurczaka zatopione w gęstym kremowym sosie i upajający aromat indyjskich przypraw – kurczak po indyjsku, znany też jako butter chicken, to jedna z najpopularniejszych potraw hinduskiej kuchni. Przepis na kurczaka butter chicken nie jest skomplikowany, warto zatem wypróbować go we własnej kuchni.
Pakora to bardzo popularna w kuchni indyjskiej przekąska. Najczęściej spożywana jest wraz z herbatą w ciągu dnia, jednak w wielu restauracjach pakorę podaje się jako przystawkę. Czym jest pakora? Pakorą nazywa się danie wykonane z różnych składników, najczęściej warzyw, smażonych w głębokim oleju po uprzednim namoczeniu ich w cieście.
Masala, a właściwie garam masala, to jedna z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych. Pochodzi z Indii, a jej nazwa oznacza "gorące przyprawy". Nie oznacza to jednak, że jest bardzo pikantna. Składają się na nią przyprawy aromatyczne i rozgrzewające, które nie charakteryzują się dużą pikantnością.
Żeby poznać prawdziwą kuchnię regionu, trzeba próbować i podróżować. Matylda Grzelak przemierza zakątki Indii, żeby znaleźć prawdziwy smak. Naszej reporterce opowiedziała o tej wyjątkowej kuchni.
Kuchnia indyjska to sztuka kulinarna, która zyskała ogromną popularność na całym świecie. Przepisy kuchni indyjskiej pozwalają przyrządzić aromatyczne, smaczne i zdrowe potrawy. Kuchnia z Indii jest unikalna dzięki wykorzystywanym przyprawom.
Mikołaj Rey postanowił sprawdzić, jak smakuje kuchnia indyjska. Pomógł mu w tym pochodzący z Indii Pardeep Kumar. Przygotował dla Mikołaja kurczaka po indyjsku. Danie wyglądało dobrze, a jak smakowało?
Chilli chicken, czyli ostry kurczak w całości, paneer tikka masala, czyli domowy ser pieczony na kiju w ostrym sosie oraz indyjskie vindaloo z kurczaka. Dziś Światowy Dzień Pikantnych Potraw. Andrzej Polan, w naszej kuchni, w bardzo ostrej wersji!
Rogan Josh, czyli jagnięcina duszona w sosie z czerwonej papryczki. Raita, czyli dip jogurtowo-ogórkowy. Do tego ryż basmati z kurkumą. Skorzystajcie z naszych przepisów na kuchnię indyjską.