kuchnia indyjska

    kuchnia indyjska

    Kuchnia indyjska łączy w sobie dwa bieguny – północny i południowy. Kuchnia północy obfituje w ciężkie sosy i mięsa, na południu natomiast dominuje dieta wegetariańska, oparta na warzywach strączkowych. Na południu jada się ostro, na północy zaś o wiele łagodniej. Jednak w całym kraju pierwsze skrzypce grają przyprawy: od kurkumy, imbiru, kolendry, po cynamon, kardamon czy czarnuszkę.

    Soczyste kawałki kurczaka zatopione w gęstym kremowym sosie i upajający aromat indyjskich przypraw – kurczak po indyjsku, znany też jako butter chicken, to jedna z najpopularniejszych potraw hinduskiej kuchni. Przepis na kurczaka butter chicken nie jest skomplikowany, warto zatem wypróbować go we własnej kuchni.

    Pakora to bardzo popularna w kuchni indyjskiej przekąska. Najczęściej spożywana jest wraz z herbatą w ciągu dnia, jednak w wielu restauracjach pakorę podaje się jako przystawkę. Czym jest pakora? Pakorą nazywa się danie wykonane z różnych składników, najczęściej warzyw, smażonych w głębokim oleju po uprzednim namoczeniu ich w cieście.

    Mikołaj Rey postanowił sprawdzić, jak smakuje kuchnia indyjska. Pomógł mu w tym pochodzący z Indii Pardeep Kumar. Przygotował dla Mikołaja kurczaka po indyjsku. Danie wyglądało dobrze, a jak smakowało?

    Chilli chicken, czyli ostry kurczak w całości, paneer tikka masala, czyli domowy ser pieczony na kiju w ostrym sosie oraz indyjskie vindaloo z kurczaka. Dziś Światowy Dzień Pikantnych Potraw. Andrzej Polan, w naszej kuchni, w bardzo ostrej wersji!