Butter chicken, które rozgrzeje zmysły z okazji Dnia Pocałunku

Całuśna kuchnia Smykiewiczów
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Justyna i Antek Smykiewicz przygotowali dania, które rozgrzeją nasze uczucia. Sprawdź, jak przygotować ich butter chicken, czyli kurczaka po indyjsku.

Butter chicken - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1500 g podudzi kurczaka
    • 2 łyżki tartego imbiru
      • 4 ząbki czosnku
        • sól i pieprz
          • 2 łyżki garam masala - można zrobić samemu
            • 4 łyżki soku z cytryny
              • 2 łyżki oliwy
                • 1 szklanka jogurtu

                  Składniki na sos:

                  • 4 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
                    • 2 cebula
                      • przyprawy: 2 łyżki garam masala, po 1 łyżeczka mielonej kurkumy, kminu rzymskiego, pieprzu cayenne i kolendry, 2 szczypty cynamonu, sól
                        • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
                          • 800 g (2 puszki) krojonych pomidorów
                            • 1 szklanka bulionu drobiowego lub wody
                              • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%

                                Do podania:

                                • ryż długoziarnisty
                                  • świeża kolendra
                                    • opcjonalnie jogurt, chlebki naan

                                      Sposób przygotowania butter chicken

                                      1. Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek i pokroić na ok. 2 - 3 cm kawałki. Natrzeć startym imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i włożyć do miski. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Orzechy nerkowca zalać wodą i również zostawić do namoczenia na całą noc.
                                        1. Wyjąć kurczaka z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej. W garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz orzechy nerkowca i chwilę podsmażyć mieszając, następnie dodać pomidory oraz bulion. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym gazie pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować na gładki sos w blenderze stojącym.
                                          1. W międzyczasie na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła klarowanego i obsmażyć zamarynowane kawałki kurczaka. Obsmażonego kurczaka przenieść do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Śmietankę zahartować (dodać najpierw kilka łyżek gorącego sosu i wymieszać), następnie wlać wszystko do garnka z sosem i kurczakiem i wymieszać. Gotować jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Podawać z ryżem i kolendrą

                                            Zobacz pozostałe przepisy Justyny i Antka Smykiewiczów:

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Teofila Siewko

                                            Źródło: Justyna i Antek Smykiewicz

                                            Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                            Materiał promocyjny

                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana