Butter chicken - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1500 g podudzi kurczaka
- 2 łyżki tartego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 2 łyżki garam masala - można zrobić samemu
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka jogurtu
Składniki na sos:
- 4 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 2 cebula
- przyprawy: 2 łyżki garam masala, po 1 łyżeczka mielonej kurkumy, kminu rzymskiego, pieprzu cayenne i kolendry, 2 szczypty cynamonu, sól
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 800 g (2 puszki) krojonych pomidorów
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub wody
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
Do podania:
- ryż długoziarnisty
- świeża kolendra
- opcjonalnie jogurt, chlebki naan
Sposób przygotowania butter chicken
- Filety z kurczaka oczyścić z błonek i kostek i pokroić na ok. 2 - 3 cm kawałki. Natrzeć startym imbirem i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i garam masalą. Skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i włożyć do miski. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Orzechy nerkowca zalać wodą i również zostawić do namoczenia na całą noc.
- Wyjąć kurczaka z lodówki i ocieplić w temperaturze pokojowej. W garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy oraz orzechy nerkowca i chwilę podsmażyć mieszając, następnie dodać pomidory oraz bulion. Wymieszać, zagotować i zostawić na małym gazie pod przykryciem na ok. 10 minut. Zmiksować na gładki sos w blenderze stojącym.
- W międzyczasie na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła klarowanego i obsmażyć zamarynowane kawałki kurczaka. Obsmażonego kurczaka przenieść do zmiksowanego sosu i całość zagotować. Śmietankę zahartować (dodać najpierw kilka łyżek gorącego sosu i wymieszać), następnie wlać wszystko do garnka z sosem i kurczakiem i wymieszać. Gotować jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Podawać z ryżem i kolendrą
Zobacz pozostałe przepisy Justyny i Antka Smykiewiczów:
- Pesto z bazylii
- Tiramisu - deser idealny na Dzień Pocałunku
- Amerykańskie śniadanie, czyli przez żołądek do serca
Zobacz także:
- Kuchnia indyjska w pigułce. Dowiedz się, jakie potrawy królują w Indiach
- Enam Ali sprawił, że na punkcie curry oszaleli Brytyjczycy! David Cameron to jego stały klient
- Kuchnia indyjska – jedna z najzdrowszych na świecie. Przepisy szefa kuchni Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Justyna i Antek Smykiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: