Przepisy kulinarne

Tiramisu - deser idealny na Dzień Pocałunku

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Justyna i Antek Smykiewicz
Całuśna kuchnia Smykiewiczów

W kuchni Dzień Dobry TVN obchodzimy Dzień Pocałunku. Z tej okazji Justyna i Antek Smykiewicz przygotowali "całuśne przepisy". Sprawdź ich propozycję deseru na ten dzień - tiramisu.

Tiramisu - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 ml zaparzonej mocniejszej kawy
  • 25 ml likieru amaretto lub Maraschino
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 70 g cukru pudru
  • 700 g serka mascarpone
  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • ok. 3 łyżek gorzkiego kakao

Sposób przygotowania

  1. 1Jajka włożyć do zlewu i przelać gorącą wodą. Zaparzyć kawę, dodać likier i całość ostudzić. Oddzielić żółtka od białek.
  2. 2Wszystkie 4 żółtka ubić z cukrem pudrem na puszysty i jasny krem (ok. 10 minut)
  3. 3Następnie dodawać mascarpone cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.
  4. 4W oddzielnej misce ubić białka na idealnie sztywną pianę z dodatkiem małej szczypty soli. Połączyć je z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając łyżką.
  5. 5Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie i układać i posypać cienką warstwą kakao.
  6. 6Wyłożyć połowę kremu i przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Znów oprószyć kakao. Posmarować resztą kremu, posypać kakao i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Justyna i Antek Smykiewicz

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

Pozostałe wiadomości