Przepis na tartę ze śliwkami bazuje na tradycyjnej recepturze dotyczącej wykonania ciasta. Francuscy kucharze przykładają wiele uwagi i serca do jak najlepszego przygotowania spodu. Powinien być on lekko zarumieniony, a jednocześnie kruchy i chrupiący. Tarta ze śliwkami może być także przygotowana z ciasta francuskiego, jeśli nie posiadamy wystarczającej ilości wolnego czasu lub nie jesteśmy pewni naszych kulinarnych umiejętności.
Przepisy Darii Ładochy
Tarta ze śliwkami i kruszonką – jak dobrze przygotować ciasto?
Decydując się na samodzielne wykonanie spodu, musimy być nastawieni na to, iż zajmie nam nieco czasu, głównie z powodu długiego leżakowania ciasta w lodówce. Z drugiej strony, można w tym czasie skupić się na przygotowaniu farszu. Przepis na tartę ze śliwkami wymaga następujących składników na ciasto: mąka pszenna, masło z wysoką zawartością tłuszczu, żółtka, szczypta soli, cukier puder. Jeśli jesteśmy na diecie bezglutenowej, zamiast mąki pszennej można wykorzystać kukurydzianą lub ryżową. Do przygotowania jednej porcji ciasta potrzebujemy:
- 30 dag mąki,
- 15 dag masła,
- 2 żółtek,
- szczypty soli,
- 40 g cukru pudru.
Tarta ze śliwkami i budyniem zawdzięcza swą kruchość między innymi dobrze schłodzonemu masłu. Przed jego wykorzystaniem powinno więc spędzić w lodówce przynajmniej godzinę. Zaczynamy od przesiania mąki przez sito na stolnicę. Następnie dodajemy masło i siekamy je nożem o szerokim ostrzu. Dodajemy 2 żółtka, szczyptę soli i cukier puder. Całość ugniatamy do połączenia składników. Nie przejmujmy się, jeśli w masie widoczne będą kawałki masła. Pamiętajmy również o tym, aby jak najszybciej ugniatać ciasto, nie dopuszczając do jego nagrzania się. W tym celu warto użyć robota kuchennego. Żółtka również wpływają na to, że nasza tarta ze śliwkami będzie bardziej krucha. Niemniej jednak znajdziemy przepisy, w których nie występują. Zagniecione ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią i na godzinę wkładamy do lodówki. W tym momencie zajmiemy się przygotowaniem farszu. Po upływie zalecanego czasu należy wyjąć ciasto, rozwałkować je bez zdejmowania folii i umieścić w formie. Tarta ze śliwkami i kruszonką może być podana także w postaci małych foremek, są to tak zwane tartaletki. Blaszkę należy wykleić, począwszy od spodu, aż po boki. Grubość ciasta powinna wynosić 5 mm. Ponownie wkładamy je do lodówki, tym razem na kilkanaście minut. Następnie należy podpiec spód. Po wyjęciu ciasta z lodówki wkładamy na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika. W tym czasie ciasto delikatnie się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika należy odstawić spód do przestygnięcia.
Tarta ze śliwkami i budyniem – jak przygotować farsz?
Tarta ze śliwkami to przykład deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również bardzo apetycznie wygląda. Sezonowe śliwki kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Przepis na tartę ze śliwkami wymaga równomiernego i gęstego ułożenia przepołowionych śliwek, poczynając od krawędzi ciasta. Gdy zajmą całą powierzchnię, ponownie wkładamy całość do piekarnika, nie zmieniając temperatury. Pieczemy przez 35 minut. Powinniśmy na bieżąco kontrolować stopień zarumieniania się spodu. Najlepiej piec tartę na najniższym poziomie, unikniemy wtedy przypalania się góry. W ostateczności możemy nałożyć na wierzch papier do pieczenia lub folię aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu tartę warto posypać jeszcze cukrem pudrem. Tarta ze śliwkami i kruszonką stanowi kolejną wariację na temat francuskiego przysmaku. W tym celu z przygotowanego przez nas ciasta odrywamy mniejszy kawałek i trzemy go na tarce z grubymi oczkami. W ten sposób otrzymamy pyszną kruszonkę. Posypujemy nią ułożone na podpieczonym spodzie śliwki i analogicznie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 35 minut. Tutaj także można posypać deser cukrem pudrem. Kolejną pyszną odmianą tarty jest tarta ze śliwkami i budyniem. Najlepszy będzie budyń waniliowy lub śmietankowy, Gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do proszku łyżkę mąki ziemniaczanej, aby konsystencja była bardziej gęsta. Po zagotowaniu wylewamy budyń na podpieczony spód, na nim zaś układamy wcześniej przepołowione i wydrylowane śliwki. Możemy dodatkowo posypać wierzch cynamonem. Pieczemy tak jak wcześniej, w 200 stopniach Celsjusza przez 35 minut.
Zobacz także:
- Fenomenalne naleśniki z kozim serem, dynią i szałwią - ten smak Cię zaskoczy
- Co zrobić, aby zupa była gęsta? Poznaj 7 sposobów na to, jak zagęścić zupy
- Ciasteczka świąteczne - część z nich warto przygotować znacznie wcześniej. Poznaj najlepsze przepisy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Westend61/Getty Images