Fenomenalne naleśniki z kozim serem, dynią i szałwią - ten smak Cię zaskoczy

Naleśniki z kozim serem, dynią i szałwią
Źródło: Dzień Dobry TVN
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Masz ochotę na niecodzienne naleśniki? Wypróbuj przepis Sebastiana Olmy z kuchni Dzień Dobry TVN na naleśniki z kozim serem, dynią i szałwią. To połączenie pozytywnie Cię zaskoczy.

Naleśniki z kozim serem, dynią i szałwią - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • gałązka rozmarynu, drobno posiekana
  • jajko
  • 300 ml mleka
  • 25 g masła, roztopionego i schłodzonego, plus gałka extra
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g dyni piżmowej, obranej, pozbawionej pestek i pokrojonej w drobną kostkę
  • 100 g sera koziego, pokruszonego na małe kawałki
  • garść pestek dyni, rukola i konfitur z cebuli do podania

Sposób przygotowania naleśników z kozim serem, dynią i szałwią

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, rozmaryn i sporą szczyptę soli. Jajko ubić z mlekiem. Zrób dołek na środku suchych składników, wbij mieszankę mleka i roztopione masło, aby uzyskać gęste, gładkie ciasto. Włóż do lodówki podczas przygotowywania pozostałych składników.
  2. Na patelnię dodaj kawałek masła i 1 łyżeczkę oleju do smażenia, następnie dodaj pokrojoną dynię piżmową i smaż przez 10 minut do miękkości, podkręcając ogień na kilka ostatnich minut, aby trochę się przyrumienił.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki, dodaj do niego kozi ser i dynię a następnie wszystko starannie wymieszaj.
  4. Na patelni naleśnikowej rozgrzej trochę oleju, a następnie partiami dodawaj chochlę ciasta naleśnikowego.
  5. Gotuj przez 3 minuty, aż bąbelki pokryją powierzchnię, a następnie odwróć i smaż z drugiej strony na złoty kolor.
  6. Podawaj z sałatką z rukoli, posypane pestkami dyni i konfiturą z cebuli.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości