Fenomenalne naleśniki z kozim serem, dynią i szałwią - ten smak Cię zaskoczy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Masz ochotę na niecodzienne naleśniki? Wypróbuj przepis Sebastiana Olmy z kuchni Dzień Dobry TVN na naleśniki z kozim serem, dynią i szałwią. To połączenie pozytywnie Cię zaskoczy.

Naleśniki z kozim serem, dynią i szałwią - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
      • gałązka rozmarynu, drobno posiekana
        • jajko
          • 300 ml mleka
            • 25 g masła, roztopionego i schłodzonego, plus gałka extra
              • 2 łyżki oliwy z oliwek
                • 250 g dyni piżmowej, obranej, pozbawionej pestek i pokrojonej w drobną kostkę
                  • 100 g sera koziego, pokruszonego na małe kawałki
                    • garść pestek dyni, rukola i konfitur z cebuli do podania

                      Sposób przygotowania naleśników z kozim serem, dynią i szałwią

                      1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, rozmaryn i sporą szczyptę soli. Jajko ubić z mlekiem. Zrób dołek na środku suchych składników, wbij mieszankę mleka i roztopione masło, aby uzyskać gęste, gładkie ciasto. Włóż do lodówki podczas przygotowywania pozostałych składników.
                        1. Na patelnię dodaj kawałek masła i 1 łyżeczkę oleju do smażenia, następnie dodaj pokrojoną dynię piżmową i smaż przez 10 minut do miękkości, podkręcając ogień na kilka ostatnich minut, aby trochę się przyrumienił.
                          1. Wyjmij ciasto z lodówki, dodaj do niego kozi ser i dynię a następnie wszystko starannie wymieszaj.
                            1. Na patelni naleśnikowej rozgrzej trochę oleju, a następnie partiami dodawaj chochlę ciasta naleśnikowego.
                              1. Gotuj przez 3 minuty, aż bąbelki pokryją powierzchnię, a następnie odwróć i smaż z drugiej strony na złoty kolor.
                                1. Podawaj z sałatką z rukoli, posypane pestkami dyni i konfiturą z cebuli.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Sebastian Olma

                                  Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości