wideo 2/4
Masz ochotę na niecodzienne naleśniki? Wypróbuj przepis Sebastiana Olmy z kuchni Dzień Dobry TVN na naleśniki z kozim serem, dynią i szałwią. To połączenie pozytywnie Cię zaskoczy.
Naleśniki z kozim serem, dynią i szałwią - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- gałązka rozmarynu, drobno posiekana
- jajko
- 300 ml mleka
- 25 g masła, roztopionego i schłodzonego, plus gałka extra
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g dyni piżmowej, obranej, pozbawionej pestek i pokrojonej w drobną kostkę
- 100 g sera koziego, pokruszonego na małe kawałki
- garść pestek dyni, rukola i konfitur z cebuli do podania
Sposób przygotowania naleśników z kozim serem, dynią i szałwią
- 1W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, rozmaryn i sporą szczyptę soli. Jajko ubić z mlekiem. Zrób dołek na środku suchych składników, wbij mieszankę mleka i roztopione masło, aby uzyskać gęste, gładkie ciasto. Włóż do lodówki podczas przygotowywania pozostałych składników.
- 2Na patelnię dodaj kawałek masła i 1 łyżeczkę oleju do smażenia, następnie dodaj pokrojoną dynię piżmową i smaż przez 10 minut do miękkości, podkręcając ogień na kilka ostatnich minut, aby trochę się przyrumienił.
- 3Wyjmij ciasto z lodówki, dodaj do niego kozi ser i dynię a następnie wszystko starannie wymieszaj.
- 4Na patelni naleśnikowej rozgrzej trochę oleju, a następnie partiami dodawaj chochlę ciasta naleśnikowego.
- 5Gotuj przez 3 minuty, aż bąbelki pokryją powierzchnię, a następnie odwróć i smaż z drugiej strony na złoty kolor.
- 6Podawaj z sałatką z rukoli, posypane pestkami dyni i konfiturą z cebuli.
Zobacz także:
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News