Kopytka ze szpinakiem, pomidorkami i wędzonym łososiem – przepis Sebastiana Olmy

Kopytka
Kopytka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na prosty jesienny obiad? Dobrą opcją mogą być różnego typu kluski. W kuchni Dzień Dobry kilka wersji przygotował Sebastian Olma. Jedną z nich są kopytka ze szpinakiem, pomidorkami i wędzonym łososiem. Sprawdź przepis.

Kopytka ze szpinakiem, pomidorkami i wędzonym łososiem – przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    • 250 g szpinaku baby
      • 2 jajka
        • 250 g mąki pszennej
          • sól do smaku
            • 100 g suszonych pomidorków w oleju
              • 1 mały pęczek bazylii
                • 150 g wędzonego łososia
                  • 200 ml kwaśnej śmietany
                    • świeże zioła do dekoracji

                      Kopytka ze szpinakiem, pomidorkami i wędzonym łososiem - sposób przygotowania

                      1. Szpinak włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
                        1. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź i przeciśnij przez praskę, aby później połączyć je z mąką oraz szpinakiem. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj dodając na końcu posiekane suszone pomidory i listki bazylii.
                          1. Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.
                            1. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami.
                              1. Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
                                1. Na koniec do ugotowanych klusek na talerzu dodaj kilka płatów wędzonego łososia, kwaśnej śmietany i świeże zioła do dekorcji.

                                  Zobacz także:

                                  Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana