Kopytka ze szpinakiem, pomidorkami i wędzonym łososiem – przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g szpinaku baby
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- sól do smaku
- 100 g suszonych pomidorków w oleju
- 1 mały pęczek bazylii
- 150 g wędzonego łososia
- 200 ml kwaśnej śmietany
- świeże zioła do dekoracji
Kopytka ze szpinakiem, pomidorkami i wędzonym łososiem - sposób przygotowania
- Szpinak włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź i przeciśnij przez praskę, aby później połączyć je z mąką oraz szpinakiem. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj dodając na końcu posiekane suszone pomidory i listki bazylii.
- Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.
- W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami.
- Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
- Na koniec do ugotowanych klusek na talerzu dodaj kilka płatów wędzonego łososia, kwaśnej śmietany i świeże zioła do dekorcji.
Zobacz także:
- Kluski żelazne, szare, przecieraki - trzy nazwy, jeden przepis
- Leniwe, kopytka, prażuchy. Zobacz proste przepisy na kluski
- Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: