Kopytka ze szpinakiem, pomidorkami i wędzonym łososiem – przepis Sebastiana Olmy

Kopytka
Kopytka
Źródło: Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na prosty jesienny obiad? Dobrą opcją mogą być różnego typu kluski. W kuchni Dzień Dobry kilka wersji przygotował Sebastian Olma. Jedną z nich są kopytka ze szpinakiem, pomidorkami i wędzonym łososiem. Sprawdź przepis.

Kopytka ze szpinakiem, pomidorkami i wędzonym łososiem – przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g szpinaku baby
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • sól do smaku
  • 100 g suszonych pomidorków w oleju
  • 1 mały pęczek bazylii
  • 150 g wędzonego łososia
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • świeże zioła do dekoracji

Kopytka ze szpinakiem, pomidorkami i wędzonym łososiem - sposób przygotowania

  1. Szpinak włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź i przeciśnij przez praskę, aby później połączyć je z mąką oraz szpinakiem. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj dodając na końcu posiekane suszone pomidory i listki bazylii.
  3. Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami.
  5. Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
  6. Na koniec do ugotowanych klusek na talerzu dodaj kilka płatów wędzonego łososia, kwaśnej śmietany i świeże zioła do dekorcji.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości