Kluski na parze z jagodami i palonym masłem - przepis
Składniki:
- 35 g świeżych drożdży
- 550 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 3 jajka
- 50 g masła
- 1 kg jagód
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
Kluski na parze z jagodami i palonym masłem - sposób wykonania:
- W większym naczyniu zrób rozczyn: dodaj pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i pół szklanki mleka podgrzanego do około 40 stopni.
- Rozczyn dokładnie wymieszaj, tak by był jednolity i zostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 20 minut.
- Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj szczyptę soli i jajka. Następnie wlej pozostałe mleko i dodaj bardzo miękkie masło.
- Wlej do miski rozczyn a następnie wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką.
- Następnie wyrabiaj dłońmi lub mikserem, aż stanie się jednolite i elastyczne.
- Miskę przykryj ściereczką bawełnianą i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Przełóż ciasto na posypany mąką blat i podziel na małe części.
- Każdą część uformuj dłońmi na równą kulę i dodaj do środka porcje jagód.
- Przygotowane pyzy przykryj ściereczką i zostaw na kolejne 15 minut.
- Kluski przełóż do naczynia do gotowania na parze i gotuj na parze przez 15 minut następnie polej podgrzanym masłem.
Zobacz także:
- Kluski żelazne, szare, przecieraki - trzy nazwy, jeden przepis
- Leniwe, kopytka, prażuchy. Zobacz proste przepisy na kluski
- Kluski na słodko i wytrawnie. Proste przepisy zwyciężczyni "MasterChefa"
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: