Kopytka
Składniki:
- 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków (irga, klasa B)
- 300 – 320 g mąki pszennej + do podsypania
- 1 jajko (klasa wagowa L)
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę.
- Dodaj mąkę, sól oraz jajko i całość wyrabiaj przez kilka minut.
- Ciasto podziel na porcje, utwórz wałeczki które spłaszcz za pomocą noża i pokrój ciasto na kopytka
- Wrzucaj na osoloną i gorącą wodę. Kluski wyciągaj minutę po tym jak wypłyną.
- Ilość mąki zależy od typu kulinarnego ziemniaków. Jeżeli użyjesz ziemniaków A lub B, to zapewne będziesz musiał dodać ciut więcej mąki – mają mniej skrobi.
Kluski szare
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (po obraniu)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- około 5 łyżek mąki pszennej (zależy od ziemniaków i odciśnięcia)
- jajko klasy wagowej L
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce (najdrobniejsze oczka)
- Durszlak umieść w garnku, a na nim gazę. Wylej na nią startą masę, delikatnie ściśnij i odczekaj około 10 minut.
- Ziemniaki z gazy przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz sól i pieprz.
- Zagotuj osolony wrzątek.
- Ugotuj jedną kluskę na próbę, jeśli rezultat jest zadowalający gotuj resztę.
- Wrzucaj kluski do wrzątku, po wypłynięciu odczekaj 4 minuty.
Kluski kładzione
Składniki:
- 1 jajko
- mąka
- pół łyżeczki soli\
- kefir – pół szklanki (może być więcej)
- Jajko rozbełtaj, dodaj sól i kefir – pół szklanki. Dodawaj mąkę i mieszaj w miseczce. Mąkę należy dodawać do chwili, w której ciasto uzyska bardzo gęstą konsystencję (aczkolwiek klejącą) i po podniesieniu łyżki będzie się ciągnąć ale nie przelewać.
- Zagotuj wodę w garnku i łyżką wykładaj kluski. Jak? Nabieraj ok. 1/3 łyżki ciasta i wkładaj do wody. Ja odstawiam sobie szklankę z zimną wodą i po każdej klusce wkładam łyżkę do szklanki. To ułatwia mi nabieranie kolejnej kluski.
- Po wypłynięciu klusek, gotuj je jeszcze ok. 2 minuty.
- Możesz serwować z podsmażoną cebulką, sosami, boczkiem lub na słodko
Kluski leniwe
Składniki:
- 500 g białego sera
- 3-4 ugotowane, obrane ziemniaki (średniej wielkości)
- 3 jajka
- 200 g mąki
- sól
- Świeży ser biały (słodki) zmiel, utrzyj lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
- Dodaj jajka, przeciśnięte (lub przetarte, ugniecione) ziemniaki.
- Dodaj mąkę.
- Zmieszaj masę i uformuj kluski, romby, kwadraty lub wałki.
- Zagotuj osoloną wodę (nie za dużo soli, jeżeli planujesz jeść leniwe na słodko. Sól dobrze skontruje smak, jednak nie należy przesadzić)
- Wrzuć kluski do gotującej się wody i gotuj po wypłynięciu jeszcze 2-3 minuty (w zależności od tego jak duże kluski mają się ugotować).
- Serwuj z bułką tartą usmażoną na masełku, bądź ze śmietaną lub z samym masłem i cukrem.
Prażuchy
Składniki:
- 12 ugotowanych średnich ziemniaków
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- smalec ze skwarkami
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki (posól je). Odcedź. Dodaj mąkę, zmieszaj i gotuj jeszcze na małym gazie przez 10 minut ciągle mieszając. Serwuj na talerz "kluseczki" uformowane dużą łyżką. Najlepiej smakują z cebulką i skwarkami lub podsmażonym boczkiem.
Dodatki do klusek:
- sos grzybowy
- sos śmietanowy
- boczek
- cebulka
- śmietana
- masło
- cukier
- bułka tarta.
Pyszne kluski w Dzień Dobry TVN. Zobacz, co przygotował Jaś Kuroń:
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Zobacz też:
Puttanesca, z jajkiem, a może z serem pleśniowym? Kuchnia makaronowa!
Dania z ryżem na obiad i śniadanie. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
Oczyszczające i wzmacniające zupy na wiosnę. Gotuj razem z Kornelią Westergaard
Autor: Jola Marat