Śliwki w prosciutto crudo, jako przystawka na zimno

Śliwki podane na drewnianym talerzu
Jesienne i późne odmiany śliwek. Przepis na domowe powidła
Źródło: Dejan Ilic/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski gotuje przysmaki księdza Kaczkowskiego w jesiennej odsłonie. Sprawdź, jak przygotować przystawkę na zimno - śliwki w prosciutto crudo. Idealnie sprawdzą się przed pełnym obiadem.

Śliwki w prosciutto crudo, jako przystawka na zimno - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200g śliwki
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 50g rukola
  • 200g ser pleśniowy
  • 1 cebula czerwona pokrojona w piórka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml wytrawnego wina czerwonego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pręcik goździka
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 50g orzechów nerkowca
  • wykałaczki

Sposób przygotowania śliwek w prosciutto crudo

  1. Śliwki bez pestek (przecięte na pół), podsmażamy wraz z czerwona cebulą, rozmarynem po chwili zalewamy winem i czekamy, aż alkohol odparuje.
  2. Następnie dodajemy powidła, czosnek oraz miód, chwilkę gotujemy, następnie odkładamy do ostudzenia.
  3. Zawijamy wytrawne rolmopsy: na prosciutto crudo rozkładany śliwkę, pleśniowy ser, cebulę, rukolę i zawijamy w ślimak.
  4. Na talerzu posypujemy orzechami czynność powtarzamy do wyczerpania się produktów.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości