Śliwki w prosciutto crudo, jako przystawka na zimno - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200g śliwki
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 50g rukola
- 200g ser pleśniowy
- 1 cebula czerwona pokrojona w piórka
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml wytrawnego wina czerwonego
- 2 łyżki oliwy
- 1 pręcik goździka
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 łyżki miodu lub cukru
- 50g orzechów nerkowca
- wykałaczki
Sposób przygotowania śliwek w prosciutto crudo
- Śliwki bez pestek (przecięte na pół), podsmażamy wraz z czerwona cebulą, rozmarynem po chwili zalewamy winem i czekamy, aż alkohol odparuje.
- Następnie dodajemy powidła, czosnek oraz miód, chwilkę gotujemy, następnie odkładamy do ostudzenia.
- Zawijamy wytrawne rolmopsy: na prosciutto crudo rozkładany śliwkę, pleśniowy ser, cebulę, rukolę i zawijamy w ślimak.
- Na talerzu posypujemy orzechami czynność powtarzamy do wyczerpania się produktów.
Zobacz także:
- Śliwka - kalorie, wartości odżywcze i odmiany. Czy śliwka tuczy?
- Domowe kiszone śliwki i ich zdrowotne właściwości. Do czego je jeść?
- Śliwki z cynamonem pod owsianą kruszonką - kultowe danie na jesień
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Dejan Ilic/Getty Images
podziel się: