Śliwki w prosciutto crudo, jako przystawka na zimno

Śliwki podane na drewnianym talerzu
Jesienne i późne odmiany śliwek. Przepis na domowe powidła
Źródło: Dejan Ilic/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski gotuje przysmaki księdza Kaczkowskiego w jesiennej odsłonie. Sprawdź, jak przygotować przystawkę na zimno - śliwki w prosciutto crudo. Idealnie sprawdzą się przed pełnym obiadem.

Śliwki w prosciutto crudo, jako przystawka na zimno - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200g śliwki
    • 4 łyżki powideł śliwkowych
      • 50g rukola
        • 200g ser pleśniowy
          • 1 cebula czerwona pokrojona w piórka
            • 2 gałązki rozmarynu
              • 3 ząbki czosnku
                • 100 ml wytrawnego wina czerwonego
                  • 2 łyżki oliwy
                    • 1 pręcik goździka
                      • 1 gwiazdka anyżu
                        • 2 łyżki miodu lub cukru
                          • 50g orzechów nerkowca
                            • wykałaczki

                              Sposób przygotowania śliwek w prosciutto crudo

                              1. Śliwki bez pestek (przecięte na pół), podsmażamy wraz z czerwona cebulą, rozmarynem po chwili zalewamy winem i czekamy, aż alkohol odparuje.
                                1. Następnie dodajemy powidła, czosnek oraz miód, chwilkę gotujemy, następnie odkładamy do ostudzenia.
                                  1. Zawijamy wytrawne rolmopsy: na prosciutto crudo rozkładany śliwkę, pleśniowy ser, cebulę, rukolę i zawijamy w ślimak.
                                    1. Na talerzu posypujemy orzechami czynność powtarzamy do wyczerpania się produktów.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Patryk Galewski

                                      Źródło zdjęcia głównego: Dejan Ilic/Getty Images

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana