Przepisy kulinarne

Domowe kiszone śliwki i ich zdrowotne właściwości. Do czego je jeść?

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Getty Imagesaltocumulus/Getty Images

Z pestkami lub bez, mocno lub delikatnie słone. Kiszone śliwki to wyjątkowy smak i ogromna ilość witamin. Jesień jest idealnym momentem na przygotowanie domowych weków. Poznaj nasz prosty przepis.

Tak przygotowane owoce mogą być podawane nawet na świątecznym stole. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, pieczeni i sałatek.

Kiszone śliwki - właściwości

Łączą w sobie właściwości świeżych owoców z kiszonkami, jest więc to bomba witaminowa. Warto zajadać się takim przysmakiem zwłaszcza jesienią, kiedy zaczyna się sezon grypowy. Pozytywnie wpłyną nie tylko na naszą odporność, ale też na mikroflorę jelit. Do kiszenia nadadzą się przede wszystkim twarde, świeże okazy, a najpopularniejszą odmianą do przygotowania tego przetworu są węgierki.

Przygotowanie kiszonych owoców jest tak naprawdę bardzo proste - wystarczy solanka i nasze ulubione przyprawy. Dodatki mogą być naprawdę dowolne, możemy dodać chrzan, imbir, a nawet cynamon czy anyż.

Jak zrobić kiszone śliwki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • śliwka wegierka - 1 kg,
  • woda - 1 l,
  • sól - 35 g (im mniej soli, tym śliwki będą łagodniejsze),
  • cukier - 15 g,
  • goździki,
  • laska cynamonu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. 1Śliwki umyć i osuszyć. Przepołowić i wyjąć pestkę - można je zostawić z pestkami, ale trudniej będzie się je później jadło.
  2. 2Owoce układać w słoikach do 3/4 wysokości naczynia. Do każdego dodać po dwa goździki i kawałku laski cynamonu.
  3. 3Zagotować wodę z solą i cukrem. Odstawić do ostygnięcia. Letnim płynem zalewać owoce, tak, aby były całkowicie przykryte solanką.
  4. 4Odstawić słoiki na cztery dni bez zakręcania. Najlepiej zakryć je bawełnianą ściereczką.
  5. 5Po tym czasie zakręć słoiki wyparzonymi i zdezynfekowanymi zakrętkami, odstawić w zimne i ciemne miejsce. Spowolni to nieco proces fermentacji.
  6. 6Po około 2 tygodniach śliwki są gotowe do spożycia.

Smacznego!

Zobacz wideo: Obiadowe propozycje Jaśka Kuronia

Obiadowe propozycje Jaśka Kuronia
Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

Pozostałe wiadomości