Śliwki z cynamonem pod owsianą kruszonką - kultowe danie na jesień

Śliwki pod kruszonką
Śliwki pod kruszonką
W kuchni Dzień Dobry TVN Martyna Chomacka, finalistka 7. edycji programu MasterChef i - jak sama się określa - hedonistka kulinarna, zaprezentowała swoje pyszne przepisy na zapiekane owoce. Sprawdź, jak zrobić śliwki z cynamonem pod owsianą kruszonką z jej przepisu.

Śliwki z cynamonem pod owsianą kruszonką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 gr śliwek
    • masło 130 gr
      • cukier - 100 gr
        • płatki owsiane - 50 gr
          • mąka pszenna - 100 gr
            • cytryna
              • cynamon
                • lody waniliowe do podania

                  Sposób wykonania śliwek z cynamonem pod owsianą kruszonką

                  1. Śliwki kroimy na pół, wyciągamy pestki, podsmażamy na patelni z masłem i odrobiną miodu lub cukru. Możemy na tym etapie posypać je odrobiną cynamonu. Owoce przekładamy do kokilek i przechodzimy do zrobienia kruszonki.
                    1. W misce łączymy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier i płatki owsiane. Wszystko zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku.
                      1. Owoce posypujemy obficie kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Gotową kruszonkę podajemy z zimnymi lodami.

                        Zobacz także:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło: Martyna Chomacka

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości