Kuchnia zero waste: warzywna kiszonka

Kiszonki
Kiszonki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN skupiliśmy się na żywności i wszelkich sposobach, aby marnować jej jak najmniej. Jak zrobić warzywną kiszonkę? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.

Kuchnia zero waste: warzywna kiszonka

Składniki:

  • marchewka
  • kilka rzodkiewek
  • kilka różyczek kalafiora
  • liście kalafiora
  • główka czosnku
  • zalewa: litr wody z kranu, 2 łyżki soli – najlepiej kłodawskiej

Kuchnia zero waste: warzywna kiszonka - sposób przygotowania

  1. Marchewkę pokrój na plasterki. Kalafiora podziel na różyczki, liście pokrój.
  2. Rzodkiewki umyj i przekrój na pół. Główki czosnku przekrój w poprzek. Warzywa włóż do słoika słoja.
  3. Zalej wodą zimną wymieszaną z solą. Zakręć słoik i odstaw na kilka dni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości