Kuchnia zero waste: warzywna kiszonka
Składniki:
- marchewka
- kilka rzodkiewek
- kilka różyczek kalafiora
- liście kalafiora
- główka czosnku
- zalewa: litr wody z kranu, 2 łyżki soli – najlepiej kłodawskiej
Kuchnia zero waste: warzywna kiszonka - sposób przygotowania
- Marchewkę pokrój na plasterki. Kalafiora podziel na różyczki, liście pokrój.
- Rzodkiewki umyj i przekrój na pół. Główki czosnku przekrój w poprzek. Warzywa włóż do słoika słoja.
- Zalej wodą zimną wymieszaną z solą. Zakręć słoik i odstaw na kilka dni.
Zobacz także:
- Zero waste, czyli jak gotować, by nie marnować jedzenia?
- Kuchnia w stylu zero waste. Wyjątkowe przepisy Kuby Korczaka
- Wesele zero waste i nietypowe menu Jagny Niedzielskiej. Jak przekonać najbliższych do własnego pomysłu na ślub?
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: