Kuchnia zero waste: tarta z truskawkami na spodzie z czerstwych bułek

Truskawki
George/Getty Images
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN zajęliśmy się tematem marnowania żywności i tym, jak wykorzystywać resztki. Jak zrobić tartę z truskawkami na spodzie z czerstwych bułek? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.

Tarta z truskawkami na spodzie z czerstwych bułek

Składniki:

  • 3 czerstwe bułki
  • ¾ szklanki mleka kokosowego i 3 łyżki tłustej warstwy mleka kokosowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka oleju

Tarta z truskawkami na spodzie z czerstwych bułek - sposób przygotowania

  1. Mleko podgrzej, a bułki rozdrobnij. Zanurz je w ciepłym mleku i zblenduj.
  2. Jajka utrzyj z cukrem i wmieszaj je do masy. Dodaj olej i wszystko wymieszaj.
  3. Ciasto wyłóż do formy na tartę i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.
  4. Tłustą, twardą warstwę mleka koksowego ubij na puszysty krem. Pokrój truskawki w plastry.
  5. Na schłodzonej tarcie rozłóż truskawki, a je przykryj ubitym kremem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości