Kopytka ze zmarniałych marchewek z pesto z natki marchewki
Składniki na kopytka:
- 5 marchewek
- 150 g mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Składniki na pesto:
- natka marchewki
- łyżka pestek słonecznika lub orzechów
- ząbek czosnku
- sok z połowy pomarańczy
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- sól i pieprz
Kopytka ze zmarniałych marchewek z pesto z natki marchewki - sposób przygotowania
- Marchewki ugotuj, odcedź i zblenduj. Do puree dodaj obie mąki i przyprawy. Zagnieć ciasto i zroluj je w wałek. Ostrym nożem potnij na mniejsze kawałki. W garnku zagotu wodę, wrzucaj kopytka i gotuj przez 3-4 minuty.
- Pesto: natkę marchewki dobrze umyj i posiekaj. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, gdy nabiorą złotego koloru, wrzuć je do blendera, dodaj natkę marchewki, czosnek i oliwę. Zmiksuj. Pesto rozsmaruj na talerzu, a na nim ułóż kopytka.
Zobacz także:
- Zero waste, czyli jak gotować, by nie marnować jedzenia?
- Kuchnia w stylu zero waste. Wyjątkowe przepisy Kuby Korczaka
- Wesele zero waste i nietypowe menu Jagny Niedzielskiej. Jak przekonać najbliższych do własnego pomysłu na ślub?
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: