Kuchnia zero waste: kopytka ze zmarniałych marchewek z pesto z natki marchewki

Marchewkowe placki z imbirem, feta i pistacjami według przepisu Darii Ładochy.
Placki marchewkowe z kiełkami
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN pochyliliśmy się nad problemem nadprodukcji żywności i możliwościami wykorzystania resztek. Jak zrobić kopytka ze zmarniałych marchewek z pesto z natki marchewki? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.

Kopytka ze zmarniałych marchewek z pesto z natki marchewki

Składniki na kopytka:

  • 5 marchewek
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Składniki na pesto:

  • natka marchewki
  • łyżka pestek słonecznika lub orzechów
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • sól i pieprz

Kopytka ze zmarniałych marchewek z pesto z natki marchewki - sposób przygotowania

  1. Marchewki ugotuj, odcedź i zblenduj. Do puree dodaj obie mąki i przyprawy. Zagnieć ciasto i zroluj je w wałek. Ostrym nożem potnij na mniejsze kawałki. W garnku zagotu wodę, wrzucaj kopytka i gotuj przez 3-4 minuty.
  2. Pesto: natkę marchewki dobrze umyj i posiekaj. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, gdy nabiorą złotego koloru, wrzuć je do blendera, dodaj natkę marchewki, czosnek i oliwę. Zmiksuj. Pesto rozsmaruj na talerzu, a na nim ułóż kopytka.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości