Kuchnia zero waste: kopytka ze zmarniałych marchewek z pesto z natki marchewki

Marchewkowe placki z imbirem, feta i pistacjami według przepisu Darii Ładochy.
Placki marchewkowe z kiełkami
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN pochyliliśmy się nad problemem nadprodukcji żywności i możliwościami wykorzystania resztek. Jak zrobić kopytka ze zmarniałych marchewek z pesto z natki marchewki? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.

Kopytka ze zmarniałych marchewek z pesto z natki marchewki

Składniki na kopytka:

  • 5 marchewek
    • 150 g mąki pszennej
      • łyżka mąki ziemniaczanej
        • sól, pieprz

          Składniki na pesto:

          • natka marchewki
            • łyżka pestek słonecznika lub orzechów
              • ząbek czosnku
                • sok z połowy pomarańczy
                  • 3 łyżki oliwy lub oleju
                    • sól i pieprz

                      Kopytka ze zmarniałych marchewek z pesto z natki marchewki - sposób przygotowania

                      1. Marchewki ugotuj, odcedź i zblenduj. Do puree dodaj obie mąki i przyprawy. Zagnieć ciasto i zroluj je w wałek. Ostrym nożem potnij na mniejsze kawałki. W garnku zagotu wodę, wrzucaj kopytka i gotuj przez 3-4 minuty.
                        1. Pesto: natkę marchewki dobrze umyj i posiekaj. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni, gdy nabiorą złotego koloru, wrzuć je do blendera, dodaj natkę marchewki, czosnek i oliwę. Zmiksuj. Pesto rozsmaruj na talerzu, a na nim ułóż kopytka.

                          Zobacz także:

                          Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                          Materiał promocyjny

                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana