Marchewka to bardzo zdrowe warzywo, które nadaje się nie tylko do jedzenia. Przedstawiamy jej właściwości, najlepsze przepisy z jej użyciem i doradzamy, w jaki sposób przygotować odmładzającą maseczkę na twarz.
3 lutego obchodzimy Dzień Ciasta Marchewkowego. W Polsce ciasto to jest niezwykle popularne. To głównie zasługa jego niepowtarzalnego smaku. Nie wiesz, jak zrobić ciasto marchewkowe? Przepis jest szybki i łatwy do wykonania!
Marchewka jest źródłem witamin i minerałów. Ma prozdrowotne działanie, dlatego wartą ją włączyć do swojej diety. Jednak czy nadmiar tego warzywa może nam szkodzić?
Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego na pieczone kolorowe marchewki z sosem tahinowym z kuchni Dzień Dobry TVN.
W kuchni wegańskiej wyeliminowane są produkty pochodzenia zwierzęcego. Nie oznacza to jednak, że razem z nimi znikają wszystkie powiązane, "odzwierzęce" smaki. Wiele z nich z powodzeniem można zastąpić. Przykładem jest potrawa o nazwie marchewka jak łosoś. Sprawdź prosty przepis.
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN pochyliliśmy się nad problemem nadprodukcji żywności i możliwościami wykorzystania resztek. Jak zrobić kopytka ze zmarniałych marchewek z pesto z natki marchewki? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.
Marchewka rządzi w naszej kuchni, bo można ją wykorzystać na wiele sposobów. Beata Kartowicz przyrządza z niej placuszki marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii, zupę marchewkowo - pomarańczową z mlekiem kokosowym, frytki marchewkowe, sok z marchwi, jabłek i gruszki oraz ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone. Poznaj niezwykłe przepisy na dania z marchwi.
Olej marchewkowy staje się coraz bardziej popularny. Nic dziwnego, ten magiczny eliksir stosowany może być zarówno na skórę, jak i na włosy. Chroni przed działaniem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie oraz przyspiesza proces gojenia ran. Jak wykonać go samodzielnie w domu?
Olej z nasion dzikiej marchwi zawiera witaminy A, C, E, F, z grupy B, ale także fosfor, żelazo i miedź. Jego stosowanie pozwala na dłużej zachować młody i piękny wygląd skóry, poprawia kondycję włosów, wspomaga proces oczyszczania organizmu. Olejek z nasion z marchwi zwyczajnej tłoczony jest na zimno.
Bartek Jędrzejak pojechał do Rybna Wielkiego, gdzie spotkał się z kobietami z koła gospodyń wiejskich. To właśnie te panie są mistrzyniami w kiszeniu kapusty. Recepturą przekazywaną z pokolenia na pokolenie podzieliły się z naszymi widzami.
Plamy z marchewki często pojawiają się na ubrankach dzieci, które nie potrafią jeszcze samodzielnie jeść tak, aby się nie ubrudzić. Warzywo to może barwić jednak nie tylko ubrania, lecz także sprzęty kuchenne. Sprawdź, jak usunąć plamy z marchewki na odzieży i naczyniach.
Ile trzeba zjeść marchewki, żeby przyjąć tyle wapnia, ile jest w szklance mleka? Czy marchew jest afrodyzjakiem? Czym różni się frosting od polewy na cieście? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha odpowiedziała nam na wszystkie możliwe pytania na temat marchewki i przygotowała: ciasto marchwiowe, curry z marchewką oraz sałatkę z pieczonej marchwi. Smacznego! Zobaczcie, jaki prezent od Darii dostał Marcin!
Tym razem poszukiwacz smaków Mikołaj Rey wziął na warsztat jedno z ulubionych warzyw Polaków - marchew. W Dzień Dobry TVN powiedział o jej właściwościach leczniczych, rodzajach i indeksie glikemicznym. Dowiedzieliśmy się również, w jakiej postaci lubi marchewkę Dorota Wellman i dlaczego w Portugalii marchew zaliczana jest do owoców.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania, w których głównym składnikiem była marchewka: zapiekankę marchewkową, pikantną sałatkę marchewkową z wołowiną, glazurowaną marchewkę z ciecierzycą i ciasto marchewkowe. Do przygotowania tych smakowitości zainspirował go chomik Mike ;) Uroczy, prwda?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postawił na warzywa. Przygotował: zupę zapiekaną w dyni, sałatkę z kolorowych pieczonych buraków z granatem i bekonem, cytrusowe marchewki ze sznyclami w panierce orzechowej, czekoladowo-warzywny chlebek. Smacznego!
Nie ma dobrej zupy bez dobrego wywaru. Piotr Kucharski, w kuchni Dzień Dobry TVN, przyrządził bulion warzywno-ziołowy, rumiany bulion mięsny, bulion rybny, pęczak z jesiennymi warzywami, zupę grzybowo-żurkową oraz zupę rybną. Którą z potraw wybierzecie na obiad?
Andrzej Polan zaprasza na wiosenną kuchnię! Mistrz skorzystał z pierwszych wiosennych warzyw, czyli młodej kapusty, marchewki i rabarbaru, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich smaczny obiad. A Wy koniecznie skorzystajcie z przepisów Andrzeja na gołąbki z młodej kapusty i ciasto z rabarbarem!
Zbawiennie działa na nasz organizm. Poprawia koloryt skóry, funkcjonowanie układu pokarmowego i oczywiście jest bardzo smaczna. Dziś obchodzimy Dzień Marchewki. Wypróbuj nasze przepisy na marchewkowy tort, cappucino oraz carpaccio.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościła Anna Starmach. Udowodniła, że marchewka może byc wykorzystywana w kuchni na wiele sposobów! Zobaczcie przepisy na kilka wyśmienitych dań.
Jeżeli wciąż czujecie się przejedzeni po świętach, mamy dla Was propozycję - lekką kuchnię noworoczoną. Co jeść, by się nie przejeść i nie przytyć - radzi w Dzień Dobry TVN kucharz Piotr Kucharski. Skorzystajcie z naszych przepisów!