marchewka

    marchewka

    Olej marchewkowy staje się coraz bardziej popularny. Nic dziwnego, ten magiczny eliksir stosowany może być zarówno na skórę, jak i na włosy. Chroni przed działaniem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie oraz przyspiesza proces gojenia ran. Jak wykonać go samodzielnie w domu?

    Olej z nasion dzikiej marchwi zawiera witaminy A, C, E, F, z grupy B, ale także fosfor, żelazo i miedź. Jego stosowanie pozwala na dłużej zachować młody i piękny wygląd skóry, poprawia kondycję włosów, wspomaga proces oczyszczania organizmu. Olejek z nasion z marchwi zwyczajnej tłoczony jest na zimno.

    Ile trzeba zjeść marchewki, żeby przyjąć tyle wapnia, ile jest w szklance mleka? Czy marchew jest afrodyzjakiem? Czym różni się frosting od polewy na cieście? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha odpowiedziała nam na wszystkie możliwe pytania na temat marchewki i przygotowała: ciasto marchwiowe, curry z marchewką oraz sałatkę z pieczonej marchwi. Smacznego! Zobaczcie, jaki prezent od Darii dostał Marcin!

    Tym razem poszukiwacz smaków Mikołaj Rey wziął na warsztat jedno z ulubionych warzyw Polaków - marchew. W Dzień Dobry TVN powiedział o jej właściwościach leczniczych, rodzajach i indeksie glikemicznym. Dowiedzieliśmy się również, w jakiej postaci lubi marchewkę Dorota Wellman i dlaczego w Portugalii marchew zaliczana jest do owoców.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania, w których głównym składnikiem była marchewka: zapiekankę marchewkową, pikantną sałatkę marchewkową z wołowiną, glazurowaną marchewkę z ciecierzycą i ciasto marchewkowe. Do przygotowania tych smakowitości zainspirował go chomik Mike ;) Uroczy, prwda?

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski postawił na warzywa. Przygotował: zupę zapiekaną w dyni, sałatkę z kolorowych pieczonych buraków z granatem i bekonem, cytrusowe marchewki ze sznyclami w panierce orzechowej, czekoladowo-warzywny chlebek. Smacznego!

    Nie ma dobrej zupy bez dobrego wywaru. Piotr Kucharski, w kuchni Dzień Dobry TVN, przyrządził bulion warzywno-ziołowy, rumiany bulion mięsny, bulion rybny, pęczak z jesiennymi warzywami, zupę grzybowo-żurkową oraz zupę rybną. Którą z potraw wybierzecie na obiad?

    Andrzej Polan zaprasza na wiosenną kuchnię! Mistrz skorzystał z pierwszych wiosennych warzyw, czyli młodej kapusty, marchewki i rabarbaru, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich smaczny obiad. A Wy koniecznie skorzystajcie z przepisów Andrzeja na gołąbki z młodej kapusty i ciasto z rabarbarem!

    Zbawiennie działa na nasz organizm. Poprawia koloryt skóry, funkcjonowanie układu pokarmowego i oczywiście jest bardzo smaczna. Dziś obchodzimy Dzień Marchewki. Wypróbuj nasze przepisy na marchewkowy tort, cappucino oraz carpaccio.

    Jeżeli wciąż czujecie się przejedzeni po świętach, mamy dla Was propozycję - lekką kuchnię noworoczoną. Co jeść, by się nie przejeść i nie przytyć - radzi w Dzień Dobry TVN kucharz Piotr Kucharski. Skorzystajcie z naszych przepisów!