Maseczka na twarz z marchwi – przepis
Bez wątpienia, marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw. Zazwyczaj stosujemy ją w kuchni, ale ma znacznie więcej właściwości niż może się nam wydawać. I można ją stosować do robienia domowych kosmetyków. Maseczki, których marchewka jest bazą, poprawiają koloryt skóry, oraz pomagają leczyć drobne otarcia i urazy.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 cytryna
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Marchewki obierz i ugotuj. Ostudzone rozgnieć widelcem. Dodaj oliwę, miód i sok z jednej cytryny. Całość wymieszaj. Nałóż na oczyszczoną skórę twarzy i pozostaw na 15 minut.
Maseczka doskonale nadaje się dla każdego typu cery i ma właściwości odmładzające. Zawarta w niej marchewka poprawi koloryt skóry, miód naturalnie nawilży i zwiększy elastyczność skóry, cytryna zniweluje przebarwienia i zmniejszy zmarszczki, a oliwa zregeneruje komórki i pomoże przyswoić witaminę D.
Właściwości marchewki
Marchew jest wyjątkowo zasobna w karotenoidy, m.in. alfa-karoten, luteinę, zeaksantynę, likopen – czyli związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym, które odpowiadają za pomarańczową barwę warzywa. Stanowi także jedno z najbogatszych naturalnych źródeł beta-karotenu, czyli prowitaminy A, metabolizowanej w organizmie do witaminy A, która ma następujące właściwości:
- ogranicza szkodliwą aktywność wolnych rodników, tym samym spowalniając procesy starzenia się, zapobiegając rozwojowi zmian nowotworowych i chorób sercowo-naczyniowych,
- wpływa pozytywnie na funkcjonowanie wzroku, ograniczając ryzyko wystąpienia chorób oczu (np. zwyrodnienia plamki żółtej lub często spotykanej tzw. kurzej ślepoty),
- wzmacnia odporność,
- oddziałuje korzystnie na stan skóry – wzmacnia włókna kolagenowe (zapobiega zmarszczkom), normalizuje pracę gruczołów łojowych, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego, dodatkowo nadając cerze ładny koloryt.
Marchew zawiera także spore ilości witaminy K, C oraz witamin z grupy B. W warzywie znajduje się także dużo minerałów, głównie wapnia, potasu, fosforu, magnezu, ale też nieco żelaza, cynku, miedzi, selenu, manganu, jodu. Dzięki bogactwu tych składników odżywczych marchew ma właściwości przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwpasożytnicze, krwiotwórcze, obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia krążenie, zapobiega schorzeniom zębów i dziąseł, reguluje trawienie, wspomaga pracę jelit i układu nerwowego.
Marchewka w kuchni - przepisy
- Marchew - wartości odżywcze i przepisy szefa kuchni
- Jak zrobić kiszoną marchewkę? Z imbirem, na ostro, na zimę
- Marchewka po koreańsku – jak ją przygotować i z czym podawać?
- Marchewka jak łosoś - prosty przepis na wegański zamiennik
- Dzień Ciasta Marchewkowego. Zobacz, jak je zrobić na różne sposoby
- Jak zrobić kiszoną marchewkę? Z imbirem, na ostro, na zimę
- Młoda marchewka na talerzu! Marchewkowe przepisy według Kasi Bukowskiej
- Pieczone kolorowe marchewki z sosem tahinowym
- Przepis na purée z marchewki oraz pomysły na urozmaicenie tej potrawy
- Czas odczarować marchewkę. Pyszne przepisy finalistki Masterchefa - Martyny Chomeckiej
Autor: Anna Korytowska/Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Roy Morsch/GettyImages