Przepisy kulinarne

Czas odczarować marchewkę. Pyszne przepisy finalistki Masterchefa - Martyny Chomeckiej

Przepisy kulinarne

Czas odczarować marchewkę. Pyszne przepisy finalistki Masterchefa - Martyny Chomeckiej

Kuchnię "Dzień Dobry TVN" zdominował kolor pomarańczowy. Wszystko za sprawą marchewki, którą znajdziecie w pobudzającym szocie, sałatce z pieczonych warzyw, dorszu z patelni oraz azjatyckiej sałatce. 

Shoty pobudzające

Składniki:

  • 2 marchewki
  • świeży imbir wielkości połowy - 1/3 kciuka
  • 1 pomarańcza
Przygotowanie: 

Wyciskamy sok, mieszamy ze sobą i rozlewamy do kieliszków. Pijemy rano, przed śniadaniem z całą rodziną.

Zobacz także: Dieta marchewkowa – działanie prozdrowotne i odchudzające


sałatka z pieczonych warzyw

Tomasz Urbanek/East News

Sałatka z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 batat
  • 1 papryka
  • 1 pietruszka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • świeża pietruszka lub lubczyk do dekoracji

Marynata

  • pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej w proszku
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu sriratcha

Sos czosnkowy

  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • odrobina miodu
  • upieczony czosnek

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w sporą kostkę, mniej więcej równej wielkości. Czosnek miażdżymy bokiem noża, ale nie obieramy z łupin. Piekarnik i naczynie żaroodporne nagrzewamy do 190 stopni z termoobiegiem.

Składniki marynaty łączymy i polewamy nią warzywa. Po wymieszaniu, przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 45 min- do godziny.

W między czasie mieszamy ze sobą składniki sosu. Gdy warzywa będą już gotowe, miękkie i skarmelizowane, dodajemy do sosu upieczony, słodki czosnek, który był z pozostałymi warzywami w piekarniku. Gotowe!

sos czosnkowy

Tomasz Urbanek/East News

Dorsz z patelni z buerre blanc marchewkowym i chrustem z pora

Składniki: 

Sos marchewkowy

  • 500 ml świeżo tłoczonego / wyciskanego soku z marchewki (nie może być pasteryzowany)
  • kostka masła
  • łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz

Ryba

  • filet z dorsza ze skórą - 120 g porcja
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz

Chrust z pora

  • por
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • czosnek z proszku

Przygotowanie:

Do małego garnka wlewamy połowę soku z marchewki i redukujemy. Na początku dzieje się to bardzo wolno, po czym nagle nabiera tempa. Musimy więc pilnować, aby płyn nie wyparował zupełnie. Gdy w garnku pozostają 3 łyżki soku, dolewamy resztę i czynność powtarzamy. W międzyczasie dodajemy ocet i szczyptę soli.

Gdy cały sok zredukował się nam do 3-4 łyżek zaczynamy etapowo dodawać masło. Mniej więcej po łyżeczce za każdym razem. Cały czas mieszamy ubijaczką, kontrolując gęstość. Po dodaniu około 150 gramów sos powinien mieć już optymalną gęstość. Odstawiamy go na bok.

Następnie robimy chrust. Olej rzepakowy rozgrzewamy w garnku. Pora kroimy w bardzo cienkie zapałki. Gdy tłuszcz nagrzeje się odpowiednio, wrzucamy go i smażymy na złoty kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy i posypujemy szczyptą soli i czosnku w proszku.

Na końcu smażymy dorsza. Rozgrzewamy patelnię i masło klarowane. Dorsza przyprawionego odrobiną soli i pieprzu smażymy skórą do dołu, tylko z jednej strony, polewając go gorącym masłem z patelni (bastując). Następnie ściągamy na ręcznik papierowy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.

Na talerz wylewamy hojną porcję sosu, na sosie układamy dorsza i na niego wykładamy nasz chrust. Całość możemy skropić sokiem z cytryny.

kurczak teriyaki

Tomasz Urbanek/East News

Azjatycka sałatka z marchewki z kurczakiem teriyaki i ryżem

Składniki:

Sałatka z marchewki

  • 1 marchewka
  • kawałek świeżej papai (opcjonalnie)
  • kiełki fasolki mung
  • prażone orzechy ziemne
  • szczypior
  • Sos do sałatki
  • sos rybny - łyżeczka
  • sos sojowy - łyżeczka
  • miód - łyżeczka
  • świeże chilli posiekane w drobną kostkę - 1/3 całego
  • sok z 1/4 limonki
  • świeże liście limonki kaffir (jeśli uda się nam dostać- opcjonalnie)

Kurczak

  • pierś z kurczaka
  • świeży imbir -1/2 kciuka
  • sos sojowy - 70-100 ml
  • półtorej miodu lub cukru
  • sok z połowy limonki
  • sezam do posypania
  • ryż

Przygotowanie: 

W małym garnku mieszamy ze sobą sos sojowy, miód, starty imbir i sok z limonki. Podgrzewamy chwilkę, aby składniki połączyły się. Następnie do wystudzonej marynaty wkładamy naszą pierś z kurczaka na przynajmniej 20 minut.

W międzyczasie robimy sałatkę. Marchewkę i papaję kroimy w słupki lub we wstążki. Do nich dodajemy hojną garść kiełków (możemy wymieszać różne rodzaje), orzeszki ziemne oraz szczypior pokrojony w dość długie paski. Składniki na sos mieszamy i doprawiamy wg uznania. Gotową sałatkę odstawiamy na bok.

Następnie nastawiamy wodę na ryż i gotujemy go wg instrukcji na opakowaniu.

Kurczaka wyciągamy z marynaty i smażymy z każdej strony przez chwilę na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Po upływie 4-5 minut pierś w całości z resztą marynaty wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut.

Mięso wyciągamy z piekarnika by chwilę odpoczęło. Na talerzu układamy sporą porcję sałatki, ryż oraz naszą pierś z kurczaka pokrojoną w poprzek na grube plastry. Polewamy ją resztą sosu teriyaki z patelni i posypujemy sezamem. Gotowe!

sałatka z marchewki

Tomasz Urbanek/East News

Zobacz także: 

Warzywa korzenne, makaron i figi. Przygotuj zapiekanki jak szef kuchni

Rosół i schabowy z karkówką. Zawierucha z niedzielnym obiadem

Przekąski do chrupania przed telewizorem. Zaskocz rodzinę i przyjaciół ciekawymi daniami

Co sądzisz o tym artykule?
85
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0