Chrupiące warzywne spring rolls ze słodkim sosem mango-chili
Składniki (na 4 osoby):
- 2 szt. marchwi
- cukinia
- pół kapusty pekińskiej
- 200 g ugotowanego makaronu ryżowego
- 100 g ugotowanych grzybów Mun
- imbir, czosnek do smaku
- sól do smaku
Sos:
- 150 ml słodkiego sosu chili
- mango
- łyżeczka czarnego sezamu
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski, ugotowany makaron podziel nożem na dwucentymetrowe odcinki. Całość przyprawiamy imbirem, czosnkiem i solą. Na desce rozkładamy ciasto, układamy warzywa, zwijamy w rulon (zobacz wideo). Sos chili łączymy z pokrojonym mango i dodajemy czarny sezam. Smażymy w głębokim tłuszczu podajemy z przygotowanym sosem.
Ziemniaki faszerowane chili con carne z cheddarem i kwaśną śmietaną
Składniki (na 4 osoby):
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
- olej do smażenia
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule czerwone
- 2 łyżeczki kuminu
- pieprz cayenne i sól do smaku
- 200 g pomidorów w kostce
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 szt. papryki zielonej
- ziemniaki - 6 szt.
- 200 g sera cheddar
- szczypior - pęczek
- 150 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmaż na oleju, dodaj mięso i smaż do całkowitego skarmelizowania dodając przyprawy i pomidory. Gdy mięso będzie miękkie dodaj fasolę , paprykę i duś przez chwilę doprawiając do smaku. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie wystudź przekrój na połówki, wydrąż za pomocą łyżki. Gotowe chili przełóż do ziemniaków, posyp tartym cheddarem piecz w piekarniku. Podawaj z kwaśną śmietaną i szczypiorem.
Czerwone curry z wołowiną, krewetkami i ryżem jaśminowym
Składniki (na 4 osoby):
- 100 g czerwonej pasty curry
- 1 łyżka oleju
- 800 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- sok z limonki
- sos rybny do smaku
- 300 g wołowiny
- 300 g krewetek
- 100 g groszku cukrowego
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 1 pęczek kolendry
- 300 g ryżu jaśminowego
Przygotowanie:
W rozgrzanym garnku przesmaż pastę curry, zalej mlekiem kokosowym. Powstały sos gotuj, dopraw do smaku cukrem, limonką i sosem rybnym. Do gotującego się sosu dodaj pokrojoną w paski wołowinę i duś do miękkości. Przed samym podaniem dodaj oczyszczone krewetki, warzywa i siekaną kolendrę. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.
>>> Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player .
Autor: Jola Marat
Źródło zdjęcia głównego: Carlo A/Getty Images