Pyszne dania street food w domu. Poznaj trzy proste przepisy

W kuchni Dzień Dobry TVN, Tomasz Grabski - ekspert dań street food, przygotował dania kuchni ulicznej. Zobacz przepisy na smaczne i proste w przygotowaniu przekąski: spring rolls ze słodkim sosem mango-chili, ziemniaki faszerowane chili con carne z cheddarem i kwaśną śmietaną i czerwone curry z wołowiną, krewetkami i ryżem jaśminowym.

Chrupiące warzywne spring rolls ze słodkim sosem mango-chili

Składniki (na 4 osoby):

  • 2 szt. marchwi
  • cukinia
  • pół kapusty pekińskiej
  • 200 g ugotowanego makaronu ryżowego
  • 100 g ugotowanych grzybów Mun
  • imbir, czosnek do smaku
  • sól do smaku

Sos:

  • 150 ml słodkiego sosu chili
  • mango
  • łyżeczka czarnego sezamu
  • pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski, ugotowany makaron podziel nożem na dwucentymetrowe odcinki. Całość przyprawiamy imbirem, czosnkiem i solą. Na desce rozkładamy ciasto, układamy warzywa, zwijamy w rulon (zobacz wideo). Sos chili łączymy z pokrojonym mango i dodajemy czarny sezam. Smażymy w głębokim tłuszczu podajemy z przygotowanym sosem.

Ziemniaki faszerowane chili con carne z cheddarem i kwaśną śmietaną

Składniki (na 4 osoby):

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • olej do smażenia
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule czerwone
  • 2 łyżeczki kuminu
  • pieprz cayenne i sól do smaku
  • 200 g pomidorów w kostce
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 szt. papryki zielonej
  • ziemniaki - 6 szt.
  • 200 g sera cheddar
  • szczypior - pęczek
  • 150 g kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek podsmaż na oleju, dodaj mięso i smaż do całkowitego skarmelizowania dodając przyprawy i pomidory. Gdy mięso będzie miękkie dodaj fasolę , paprykę i duś przez chwilę doprawiając do smaku. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie wystudź przekrój na połówki, wydrąż za pomocą łyżki. Gotowe chili przełóż do ziemniaków, posyp tartym cheddarem piecz w piekarniku. Podawaj z kwaśną śmietaną i szczypiorem.

Czerwone curry z wołowiną, krewetkami i ryżem jaśminowym

Składniki (na 4 osoby):

  • 100 g czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka oleju
  • 800 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • sok z limonki
  • sos rybny do smaku
  • 300 g wołowiny
  • 300 g krewetek
  • 100 g groszku cukrowego
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 1 pęczek kolendry
  • 300 g ryżu jaśminowego

Przygotowanie:

W rozgrzanym garnku przesmaż pastę curry, zalej mlekiem kokosowym. Powstały sos gotuj, dopraw do smaku cukrem, limonką i sosem rybnym. Do gotującego się sosu dodaj pokrojoną w paski wołowinę i duś do miękkości. Przed samym podaniem dodaj oczyszczone krewetki, warzywa i siekaną kolendrę. Podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym.

>>> Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player .

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości