Pieczone kolorowe marchewki z sosem tahinowym - wykwintny pomysł na obiad

Marchewka kimchi - przepis i składniki
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Za oknem jesień, a więc i na stołach zagościły jesienne, okopowe warzywa. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pieczone kolorowe marchewki z sosem tahinowym. Sprawdź jego przepis.

Pieczone kolorowe marchewki z sosem tahinowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg kolorowych marchewek (fioletowe, pomarańczowe, żółte, czerwone)
    • oliwa z oliwek
      • sól i pieprz
        • oliwa z oliwek
          • świeży tymianek i rozmaryn

            Składniki na sos:

            • 4 łyżki pasty tahiny
              • oliwa z oliwek
                • sos z połówki cytryny
                  • sól i pieprz
                    • woda
                      • 100 g prażonych pestek słonecznika
                        • pęczek szczypiorku
                          • pęczek natki pietruszki

                            Sposób przygotowania pieczonych kolorowych marchewek z sosem tahinowym

                            1. Marchewki jeśli są duże to pokrój je na mniejsze kawałki. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
                              1. Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 170°C i piecz około 30 minut.
                                1. W tym czasie wymieszaj tahinę z 50 ml oliwy, z sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i dodaj tyle wody aby uzyskać lejący sos.
                                  1. Sos wylej na talerze, na nich ułóż marchewki oraz pokrojone filety z kurczaka.
                                    1. Całość posyp posiekaną natką i szczypiorkiem.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Teofila Siewko

                                      Źródło: Piotr Kucharski

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości