sos

    sos

    Sos pomidorowy to jeden z najpopularniejszych składników włoskiej pizzy. Nadaje jej charakterystycznego smaku, a przy tym bardzo dobrze łączy się z różnorodnymi dodatkami. Nic więc dziwnego, że jest tak lubiany. W jaki sposób można przyrządzić pyszny sos pomidorowy do pizzy we własnym domu?

    Główny Inspektorat Sanitarny wycofał ze sprzedaży jedną partię popularnego sosu czosnkowego firmy Roleski. Ten wielokrotni gościł na naszych stołach, w końcu chętnie dodajemy go do wielu dań czy kanapek. Badanie wykazało jednak, że bezglutenowy produkt zawiera gluten, którego nie uwzględniono na etykiecie. Jego spożycie przez osoby chore na celiakię może mieć dramatyczne skutki.

    Daria Ładocha przygotowała dziś, w kuchni Dzień Dobry Wakacje, trzy dania na bazie makaronu: spaghetti carbonara, rigatoni z kurczakiem i warzywami oraz fusilli z pesto, pomidorami, oliwkami i serem feta! Co ważniejsze, powiedziała nam jak prawidłowo przygotować makaron i dlaczego nie należy polewać go zimną wodą ani dodawać oliwy do gotowania!

    Piotr Kucharski i jego kuchnia z fantazją, czyli zupa al'a bolognese, blondies i kluski na parze z sosem myśliwskim. Sami zobaczcie, jak łatwo i prosto przygotowuje się takie potrawy, gdy ma się w kuchni urządzenie Philips Multicooker. Skorzystajcie z naszych przepisów!

    Jest prosty do zrobienia i jest jednym z ulubionych sosów Andrzeja Polana. Jak się przygotowuje sos beszamelowy? Dlaczego do sosu beszamelowego nie powinno się dodawać czarnego pieprzu? Beszamel to sos uniwersalny, bo można go dodawać do wielu potraw. Mistrz Polan w kuchni Dzień Dobry TVN dodał go między innymi do tarty z serem pleśniowym, gruszkami i migdałami oraz do zapiekanki mięsnej z ziemniakami.

    W kuchni Moniki Mrozowskiej miód odgrywa ważną rolę. Właściwosci lecznicze miodu znane były nawet w starożytności. Sam Hipokrates zalecał go swoim pacjentom. Dlatego korzystajcie z miodu w swojej kuchni i... z przepisów Moniki Mrozowskiej! Przekonajcie się jak smakuje smażony boczniak z pikantnym sosem miodowym, pasztet z sosem miodowym oraz burgery z sałatką szpinakową.

    W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Robert Trzópek, szef kuchni restauracji Tamka. Przygotował m.in.: granitę ze szczawiu, buraka pieczonego i jeżyny oraz perliczkę, puree z dyni, musztardowca i sosu jarzębinowego. Palce lizać!