Sos aioli (znany też jako aïoli lub ailloli) to jeden z klasycznych elementów kuchni śródziemnomorskiej. Tradycyjny hiszpańsko-francuski przysmak jest popularny zwłaszcza w Prowansji, jednak bez trudu można go przygotować także w Polsce. Jak zrobić sos aioli w różnych wariantach?
Pyszny, domowy sos do spaghetti możemy zrobić łatwo i szybko. To świetna propozycja na pyszny obiad we włoskim stylu. Jak się robi tradycyjny sos do spaghetti? O czym pamiętać, by był idealny? Sprawdź przepis.
Wołowina teriyaki to danie inspirowane kuchnią japońską. Najważniejszym składnikiem potrawy jest marynata z sosem sojowym, imbirem i miodem. Sos teriyaki sprawia, że wołowina nabiera orientalnego charakteru.
Sprawdź, czy masz ten produkt w domu.
Chyba każdy smakosz miewa czasem ochotę na potrawę z jakiegoś rejonu globu. Nie chodzi o konkretne danie, a raczej o kompozycje smaków, które oferują poszczególne kultury. Zdarza się, że poszukujemy czegoś azjatyckiego, innym razem mamy ochotę na kuchnię amerykańską, włoską, czy hiszpańską. Okazuje się, że, aby zaspokoić tę potrzebę wcale nie trzeba sięgać po skomplikowane receptury - wystarczy dobry sos.
Rozpoczął się sezon grillowy, więc czas pomyśleć, co można wrzucić na ruszt. Kiełbaski, karkówka czy kaszanka to klasyki, ale kulinarni odkrywcy chcą próbować nowych smaków i eksperymentować z ciekawymi połączeniami.
Soczysta sałatka, sztuka mięsa, porcja tofu czy świeżych warzyw będą jeszcze lepsze, gdy dodamy do nich jeden aromatyczny, podkręcający smak składnik. Dzięki sosom Heinz każde danie, zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno stanie się przepyszne.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Przekonaj się, że habanero jest idealnym składnikiem wielu dań, nie tylko dla amatorów ostrego jedzenia.
Sos enchilada przygotowywany jest z pomidorów, rosołu, mąki i mnóstwa przypraw. Pikantny smak zawdzięcza chilli. Dodawany jest do jednego z najbardziej znanych dań kuchni meksykańskiej, którego znakiem rozpoznawczym są także kukurydziane tortille.
Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego na pieczone kolorowe marchewki z sosem tahinowym z kuchni Dzień Dobry TVN.
Sprawdź przepis Piotra Kucharskiego na pieczone podudzia kurczaka z miodowym sosem z kuchni Dzień Dobry TVN.
Andrzej Pola. przygotował warzywa w aromatycznym sosie. Sprawdź, jak zrobić to danie z przepisu krok po kroku.
Idealny sos grzybowy to dodatek do wielu dań. Można go przygotować w wersji tradycyjnej, wegetariańskiej lub wegańskiej. Sprawdź, jak przygotować pyszny sos grzybowy z prostego przepisu i ciesz się smakiem leśnych darów.
Sos z pokrzyw na bazie jogurtu pełen jest nie tylko smaku, ale również właściwości korzystnych dla zdrowia. Jak go zrobić? Sprawdź nasz prosty przepis i możliwości wykorzystania sosu pokrzywowego w kuchni.
Sprawdź, które lepiej omijać.
Sos pomidorowy do pizzy to obowiązkowy dodatek. Domowy, zrobiony na bazie koncentratu pomidorowego, w zależności od doprawienia będzie dodatkiem do każdej pizzy. Sprawdź przepisy na pyszne pomidorowe sosy.
Sos pomidorowy to jeden z najpopularniejszych składników włoskiej pizzy. Nadaje jej charakterystycznego smaku, a przy tym bardzo dobrze łączy się z różnorodnymi dodatkami. Nic więc dziwnego, że jest tak lubiany. W jaki sposób można przyrządzić pyszny sos pomidorowy do pizzy we własnym domu?
Sos holenderski to ciekawy dodatek do wielu dań. Jak zrobić dobry sos holenderski? Jaki przepis na sos holenderski jest najlepszy? Do czego sos holenderski będzie pasował?
Wiele potraw trudno sobie wyobrazić bez wzbogacenia ich smaku za pomocą sosu. Te jednak nie zawsze wychodzą tak, jak chcemy. Zdarza się, że pojawiają się w nich zbędne grudki. Co zrobić, aby tego uniknąć? Sprawdź, jak przygotować sos idealny.
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał ze sprzedaży jedną partię popularnego sosu czosnkowego firmy Roleski. Ten wielokrotni gościł na naszych stołach, w końcu chętnie dodajemy go do wielu dań czy kanapek. Badanie wykazało jednak, że bezglutenowy produkt zawiera gluten, którego nie uwzględniono na etykiecie. Jego spożycie przez osoby chore na celiakię może mieć dramatyczne skutki.
Daria Ładocha przygotowała dziś, w kuchni Dzień Dobry Wakacje, trzy dania na bazie makaronu: spaghetti carbonara, rigatoni z kurczakiem i warzywami oraz fusilli z pesto, pomidorami, oliwkami i serem feta! Co ważniejsze, powiedziała nam jak prawidłowo przygotować makaron i dlaczego nie należy polewać go zimną wodą ani dodawać oliwy do gotowania!
Piotr Kucharski i jego kuchnia z fantazją, czyli zupa al'a bolognese, blondies i kluski na parze z sosem myśliwskim. Sami zobaczcie, jak łatwo i prosto przygotowuje się takie potrawy, gdy ma się w kuchni urządzenie Philips Multicooker. Skorzystajcie z naszych przepisów!
Jest prosty do zrobienia i jest jednym z ulubionych sosów Andrzeja Polana. Jak się przygotowuje sos beszamelowy? Dlaczego do sosu beszamelowego nie powinno się dodawać czarnego pieprzu? Beszamel to sos uniwersalny, bo można go dodawać do wielu potraw. Mistrz Polan w kuchni Dzień Dobry TVN dodał go między innymi do tarty z serem pleśniowym, gruszkami i migdałami oraz do zapiekanki mięsnej z ziemniakami.
W kuchni Moniki Mrozowskiej miód odgrywa ważną rolę. Właściwosci lecznicze miodu znane były nawet w starożytności. Sam Hipokrates zalecał go swoim pacjentom. Dlatego korzystajcie z miodu w swojej kuchni i... z przepisów Moniki Mrozowskiej! Przekonajcie się jak smakuje smażony boczniak z pikantnym sosem miodowym, pasztet z sosem miodowym oraz burgery z sałatką szpinakową.
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Robert Trzópek, szef kuchni restauracji Tamka. Przygotował m.in.: granitę ze szczawiu, buraka pieczonego i jeżyny oraz perliczkę, puree z dyni, musztardowca i sosu jarzębinowego. Palce lizać!