Zupa al'a bolognese
Składniki:
oliwa z oliwek
1 cebula, posiekana
sól i pieprz do smaku
parmezan do posypania
300 g mielonej wołowiny
100 g makaronu spaghetti
2 ząbki czosnku, posiekane
500 ml bulionu warzywnego
0,5 kieliszka czerwonego wina
2 puszki krojonych pomidorów
2 marchewki, pokrojone w krążki
50 g selera naciowego, pokrojonego w krążki
Przygotowanie:
1.Nacisnąć przycisk MENU na urządzeniu Philips Multicooker i wybrać program FRY. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Nacisnąć przycisk START.
2.Do miski wlać 3 łyżki oliwy. Dodać cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy. Podsmażyć mieszając od czasu do czasu. W połowie czasu dodać wołowinę i dalej smażyć.
3.Nacisnąć przycisk MENU na urządzeniu Philips Multicooker i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 30 minut. Nacisnąć przycisk START.
4.Do misy z podsmażonymi warzywami i wołowiną dodać pomidory, wino, bulion 0,5 łyżeczki soli i 3-4 szczypty pieprzu. Zamknąć pokrywę.
5.Po 20 minutach dodać do zupy połamany na mniejsze kawałki makaron. Zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie do końca programu.
6.Zupę podawać posypaną tartym parmezanem.
Blondies
Składniki:
1 jajko
100 g masła
75 g białej czekolady
150 g masła orzechowego
75 g orzechów włoskich
1 niepełna szklanka cukru
1 niepełna szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1.Masło utrzeć z masłem orzechowym, aż uzyskamy kremową konsystencję.
2.Dodać jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3.Czekoladę roztopić i dodać do masy razem z orzechami.
4.Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do natłuszczonej masłem misy urządzenia. Zamknąć pokrywę.
5.Nacisnąć przycisk MENU na urządzeniu Philips Multicooker i wybrać program BAKE oraz za pomocą przycisku temperaturę wybrać temperaturę 180ºC. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 40 minut. Naciśnij przycisk START.
6. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.
Kluski na parze z sosem myśliwskim
Składniki:
Kluski:
1 łyżka oleju
5 g drożdży
150 ml wody
2 szklanki mąki pszennej
Sos:
sól i pieprz
3 łyżki oleju
1 liść laurowy
10 g suszonych grzybów
2-3 ziarenka jałowca
50 g koncentratu pomidorowego
100 g cebuli, przekrojonej na połówki
50 g czerwonego wytrawnego wina
70 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
70 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki, np. jałowcowej, żywieckiej
100 g ogórków kiszonych, pokrojonych w słupki
Przygotowanie:
1. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić.
2. Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i olej. Wymieszać i wyrobić na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
3. Nacisnąć przycisk MENU na urządzeniu Philips Multicooker i wybrać program FRY. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Nacisnąć przycisk START.
4.Do miski wlać 3 łyżki oleju. Dodać cebulę, boczek i kiełbasę. Podsmażyć mieszając od czasu do czasu.
5.Nacisnąć przycisk MENU na urządzeniu Philips Multicooker i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 20 minut. Nacisnąć przycisk START.
6.Do misy z podsmażonymi warzywami i kiełbasą dodać koncentrat pomidorowy, namoczone grzyby, wino, 300 ml wody, 0,5 łyżeczki soli, 3-4 szczypty pieprzu, liść laurowy i jałowiec Zamknąć pokrywę.
7.W tym czasie z ciasta drożdżowego uformować płaski placek i ułożyć na przystawce do gotowania na parze.
8.Nacisnąć przycisk MENU na urządzeniu Philips Multicooker i wybrać program STEAM. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Nacisnąć przycisk START.
9.Do misy dodać ogórki. Przystawkę do gotowania na parze włożyć do urządzenia i zamknąć pokrywę.
10.Placek na parze pokroić w plasterki i podawać z sosem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN