Właściwa ilość wody
Weź wysoki, duży garnek, wypełniony nie więcej niż do 2/3 wysokości wodą. Zbyt dużo wody może powodować kipienie, zbyt mało wody nie pozwoli makaronowi gotować się prawidłowo.
Sól
Sól musi być dodana zaraz po zagotowaniu wody. Sól dodana za późno nie będzie wchłaniana prawidłowo. Dodanie soli za wcześnie może wydłużyć czas doprowadzenia do wrzenia.
Proporcje pomiędzy solą, makaronem i wodą określa zasada 10-100-1000
(10 g soli na 100 g suchego makaronu i 1000 ml czyli 1 l wody):
Czas gotowania
Wrzuć makaron do gotującej wody. Przestrzegaj czasu podanego na opakowaniu. Perfekcyjnie ugotowany makaron jest miękki na zewnątrz, ale wewnątrz pozostaje jędrny. To jest właśnie efekt al dente.
Jeśli chcesz mieć pewność, że makaron jest al dente, skorzystaj ze sprawdzonej metody profesjonalistów: przełam ugotowany kawałek makaronu - jeśli zniknęła „linia życia”, którą widzisz jako mały biały punkcik w przekroju makaronu, to znaczy to, że makaron jest rozgotowany.
Odsączanie makaronu
Makaron należy odsączyć w dużym durszlaku. Powinien zostać wilgotny, ale nie mokry. Nie spłukuj wodą ani nie polewaj oliwą ani nie dodawaj jej do gotującego się makaronu!!!
Woda niepotrzebnie spłukuje skrobię i nie pozwala sosowi odpowiednio przylegać do makaronu. Jedyny wyjątek od tej reguły to makarony do sałatek, które należy przelać zimną wodą lub oliwą aby zapobiec sklejaniu podczas stygnięcia.
Dodawanie oliwy do gotowania jest po prostu stratą oliwy, ponieważ zostaje ona odlana z woda podczas odsączania. Oliwa sprawia, że makaron będzie śliski i sos nie będzie dobrze przywierał.
Wyjątkiem od tej regułu są makarony używane do sałatek, które używamy do przygotowania dania dopiero po ostygnięciu.
Wskazówka szefa kuchni: Warto zachować kilka łyżek wody z odcedzania makaronu. Jeśli przygotowywany sos będzie zbyt gęsty, lepiej rozcieńczyć go przed podaniem właśnie wodą z gotowania makaronu.
Łączenie z sosem
Nawet odsączony makaron dalej podlega procesowi gotowania, dlatego należy jak najszybciej połączyć go z sosem. Właściwa ilość sosu wg włoskiej sztuki kulinarnej to taka, która tylko lekko pokrywa powierzchnię makaronu. Makaron jest ważnym składnikiem dania i jego smak jest równie ważny jak smak sosu.
Spaghetti carbonara
Składniki:
360 g makaronu spaghetti
200 g guanciale (podgardla wieprzowego)lub pancetty
2 całe jajka + 1 żółtko
80 g startego parmezanu lub pecorino
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp sól. Następnie dodaj makaron. Nie łam makarony tylko pozwól mu samodzielnie opaść na dno garnka. Sprawdź czas gotowania na opakowaniu i ugotuj al dente. Na patelni podsmaż guanciale lub pancettę. Dodaj odcedzony makaron wraz z odrobiną oliwy z oliwek. Jajka sparz wrzątkiem. W misce roztrzep jajka wraz z żółtkiem i startym serem. makaron z pancettą dorzuć do miski z jajkami i serem. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.
Rigatoni z kurczakiem i warzywami
Składniki:
200 g makaronu rigatoni
1/2 dużej cebuli
4 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cukinia ze skórką
1 szklanka drobno startego parmezanu
150 g kurczaka
szczypta soli
szczypta pieprzu
6 różyczek brokułu zblanszowanych w gorącej wodzie
2 łyżki listków świeżego tymianku + do dekoracji
2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na patelni
Przygotowanie:Zagotuj wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć dodaj sól. Następnie dodaj makaron i ugotuj go zgodnie z czasem podanym na opakowaniu na sposób al dente. Odcedzając zostaw dwie łyżki wody, w której gotował się makaron. Kurczaka pokrój w kostkę, cebulę w drobne piórka a cukinię na cienkie plastry. Na oliwie zeszklij cebulę i dodaj kurczaka. Podsmażaj aż będzie gotowy. W międzyczasie dodaj cukinię i brokuła. Duś razem z kurczakiem na patelni. Dodaj pozostałą oliwę, dopraw solą i pieprzem i świeżym tymiankiem. Następnie przełóż do sosu ugotowany makaron wraz z pozostałą wodą. Wymieszaj, na koniec posyp parmzezanem i płatkami migdałowymi.
Fusilli z pesto, pomidorami, oliwkami i serem feta
Składniki:
250 g makaronu fusilli
2-3 łyżki pesto bazyliowego lub pietruszkowego
10 sztuk czarnych oliwek
10 pomidorów koktajlowych
100 g sera feta
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:Zagotuj wodę w garnku. Gdy zacznie wrzeć posól. Wrzuć makaron i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu na sposób al dente. Odcedź lecz pozostaw trochę wody. Oliwki przekrój na połówki, pomidory również. Do ugotowanego makaronu dodaj pesto oraz 3 łyżki pozostałej wody z gotującego się makaronu. Dodaj oliwki i pomidory. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. na koniec posyp fetą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje