Pieczone kolorowe marchewki z sosem tahinowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg kolorowych marchewek (fioletowe, pomarańczowe, żółte, czerwone)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- świeży tymianek i rozmaryn
Składniki na sos:
- 4 łyżki pasty tahiny
- oliwa z oliwek
- sos z połówki cytryny
- sól i pieprz
- woda
- 100 g prażonych pestek słonecznika
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania pieczonych kolorowych marchewek z sosem tahinowym
- Marchewki jeśli są duże to pokrój je na mniejsze kawałki. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
- Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 170°C i piecz około 30 minut.
- W tym czasie wymieszaj tahinę z 50 ml oliwy, z sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i dodaj tyle wody aby uzyskać lejący sos.
- Sos wylej na talerze, na nich ułóż marchewki oraz pokrojone filety z kurczaka.
- Całość posyp posiekaną natką i szczypiorkiem.
Zobacz także:
- Marchewka jak łosoś - prosty przepis na wegański zamiennik
- Marchewka po koreańsku – jak ją przygotować i z czym podawać?
- Ciasto marchewkowe oraz sznycle, żelki i curry z marchwi według przepisów Piotra Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
podziel się: