Pieczone kolorowe marchewki z sosem tahinowym - wykwintny pomysł na obiad

Marchewka kimchi - przepis i składniki
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Za oknem jesień, a więc i na stołach zagościły jesienne, okopowe warzywa. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pieczone kolorowe marchewki z sosem tahinowym. Sprawdź jego przepis.

Pieczone kolorowe marchewki z sosem tahinowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg kolorowych marchewek (fioletowe, pomarańczowe, żółte, czerwone)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • świeży tymianek i rozmaryn

Składniki na sos:

  • 4 łyżki pasty tahiny
  • oliwa z oliwek
  • sos z połówki cytryny
  • sól i pieprz
  • woda
  • 100 g prażonych pestek słonecznika
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania pieczonych kolorowych marchewek z sosem tahinowym

  1. Marchewki jeśli są duże to pokrój je na mniejsze kawałki. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
  2. Skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 170°C i piecz około 30 minut.
  3. W tym czasie wymieszaj tahinę z 50 ml oliwy, z sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i dodaj tyle wody aby uzyskać lejący sos.
  4. Sos wylej na talerze, na nich ułóż marchewki oraz pokrojone filety z kurczaka.
  5. Całość posyp posiekaną natką i szczypiorkiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości