Sos z pokrzyw - prosty, zdrowy przepis. Jak wykorzystać go w kuchni?

Sos z pokrzyw
Sos z pokrzyw - prosty przepis
Źródło: PoppyB/Getty Images
Sos z pokrzyw na bazie jogurtu pełen jest nie tylko smaku, ale również właściwości korzystnych dla zdrowia. Jak go zrobić? Sprawdź nasz prosty przepis i możliwości wykorzystania sosu pokrzywowego w kuchni.

Sos z pokrzyw - jak go wykorzystać w kuchni?

Pokrzywa to jedna z najzdrowszych dziko występujących roślin (tutaj więcej o jej właściwościach). Jednak mało kto wie, że można ją wykorzystać inaczej niż tylko jako parzącego przeciwnika w dziecięcych zabawach. Świetnie sprawdza się również w kuchni. Na Roztoczu przygotowuje się z niej pyszną zupę, którą można dostać nawet w restauracjach na rynku w Zamościu. Można zrobić również jogurtowy sos z pokrzyw i to właśnie przepisem na tę oryginalną potrawę dzielimy się w tym krótkim artykule. Sos z pokrzyw to uniwersalny dodatek do dań. Pasuje do dań z grilla, klasycznych, polskich obiadów, do sałatek, kanapek, naleśników itd.

Rośliny i kwiaty

DD_20220402_Wiosna_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Zaproś wiosnę do domu
Zaproś wiosnę do domu
Rośliny i wiaty idealne na balkon
Rośliny i wiaty idealne na balkon
Ratujemy przesuszone kwiaty doniczkowe
Ratujemy przesuszone kwiaty doniczkowe
Najczęstsze błędy w pielęgnacji roślin doniczkowych jesienią i zimą
Najczęstsze błędy w pielęgnacji roślin doniczkowych jesienią i zimą
Dżungla w domu
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca
Kwiatowe smaki. Łukasz Skop o kwiatach jadalnych
Kwiatowe smaki. Łukasz Skop o kwiatach jadalnych
Grunt to ziemia
Grunt to ziemia
Bukiety z suszonych kwiatów
Bukiety z suszonych kwiatów
Pielęgnacja osłabionych roślin
Pielęgnacja osłabionych roślin

Sos z pokrzyw - przepis

Składniki – podajemy bez konkretnych proporcji, ponieważ to zależy od potrzeb i uznania.

  • świeże liście pokrzywy
  • świeży koperek i/lub natka pietruszki
  • jogurt naturalny
  • sól i pieprz

Sos z pokrzyw - sposób przygotowania

Pokrzyw nazbierać z terenów jak najbardziej oddalonych od ulicy i obszarów przemysłowych. Liście otrzepać z ewentualnych owadów i zalać wrzątkiem – dzięki temu stracą swoje parzące właściwości, a zachowają pyszny, głęboki smak. Koperek i natkę pietruszki dodać wedle uznania, można również z nich zrezygnować. Jeśli się na nie decydujemy, najważniejsze, aby były świeże. Do jogurtowego sosu pokrzywowego można dodać np. startego świeżego ogórka, rzodkiewkę lub czosnek niedźwiedzi. Po przygotowaniu przechowywać w lodówce i podawać z dowolnymi dodatkami.

Co jeszcze można przygotować z pokrzywy?

podziel się:

Pozostałe wiadomości