Sos z pokrzyw - jak go wykorzystać w kuchni?
Pokrzywa to jedna z najzdrowszych dziko występujących roślin (tutaj więcej o jej właściwościach). Jednak mało kto wie, że można ją wykorzystać inaczej niż tylko jako parzącego przeciwnika w dziecięcych zabawach. Świetnie sprawdza się również w kuchni. Na Roztoczu przygotowuje się z niej pyszną zupę, którą można dostać nawet w restauracjach na rynku w Zamościu. Można zrobić również jogurtowy sos z pokrzyw i to właśnie przepisem na tę oryginalną potrawę dzielimy się w tym krótkim artykule. Sos z pokrzyw to uniwersalny dodatek do dań. Pasuje do dań z grilla, klasycznych, polskich obiadów, do sałatek, kanapek, naleśników itd.
Rośliny i kwiaty
Sos z pokrzyw - przepis
Składniki – podajemy bez konkretnych proporcji, ponieważ to zależy od potrzeb i uznania.
- świeże liście pokrzywy
- świeży koperek i/lub natka pietruszki
- jogurt naturalny
- sól i pieprz
Sos z pokrzyw - sposób przygotowania
Pokrzyw nazbierać z terenów jak najbardziej oddalonych od ulicy i obszarów przemysłowych. Liście otrzepać z ewentualnych owadów i zalać wrzątkiem – dzięki temu stracą swoje parzące właściwości, a zachowają pyszny, głęboki smak. Koperek i natkę pietruszki dodać wedle uznania, można również z nich zrezygnować. Jeśli się na nie decydujemy, najważniejsze, aby były świeże. Do jogurtowego sosu pokrzywowego można dodać np. startego świeżego ogórka, rzodkiewkę lub czosnek niedźwiedzi. Po przygotowaniu przechowywać w lodówce i podawać z dowolnymi dodatkami.
Co jeszcze można przygotować z pokrzywy?
- Sezon na pokrzywę. Co warto przygotować z młodych listków?
- Właściwości syropu z pokrzywy. Przepisy, które warto wypróbować
- Herbata z pokrzywy – jakie ma działanie i na co pomaga?
- Gnojówka z pokrzyw. Przepis, zastosowanie
- Pokrzywa na obiad? Zielona kuchnia Kucharskiego
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: PoppyB/Getty Images