Gnojówka z pokrzyw jest naturalnym nawozem dla roślin. Nawozi się nią z powodzeniem m.in. pomidory, maliny, truskawki czy róże i inne rośliny ozdobne.
Sos z pokrzyw na bazie jogurtu pełen jest nie tylko smaku, ale również właściwości korzystnych dla zdrowia. Jak go zrobić? Sprawdź nasz prosty przepis i możliwości wykorzystania sosu pokrzywowego w kuchni.
Lasy to niewątpliwe dobrodziejstwo - oczyszczają powietrze, dają schronienie i pożywienie. Jak wykorzystać tę płynącą z natury dobroć? Niedawno zmieniły się przepisy, dzięki którym każdy może w wyznaczonych miejscach rozbić biwak - trzeba spełnić jednak pewne warunki. Co więcej, kiedy już zatrzymamy się w lesie wystarczy się delikatnie rozejrzeć, żeby znaleźć składniki na pyszną i zdrową kolację.
Pokrzywa to wyjątkowe źródło witamin i minerałów. Jakich? O jej zaletach mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. W jakich miesiącach najlepiej zbierać pokrzywę? W jakiej postaci można ją serwować?