Materiał promocyjny

Sos uniwersalny!

Jest prosty do zrobienia i jest jednym z ulubionych sosów Andrzeja Polana. Jak się przygotowuje sos beszamelowy? Dlaczego do sosu beszamelowego nie powinno się dodawać czarnego pieprzu? Beszamel to sos uniwersalny, bo można go dodawać do wielu potraw. Mistrz Polan w kuchni Dzień Dobry TVN dodał go między innymi do tarty z serem pleśniowym, gruszkami i migdałami oraz do zapiekanki mięsnej z ziemniakami.

Sos beszamelowy

Składniki:

gałka muszkatołowa

sól, pieprz biały

sok z cytryny

2 litry mleka

200 g masła

200 g mąki

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie, dodajemy makę i wszystko razem gotujemy kilka minut do momentu, aż mąka straci swoją surowość. Mleko zagotowujemy i gorące dodajemy do mąki i masła, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, by nie powstały nam grudki. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.

Pory, pieczarki i szynka w beszamelu i chrupiącym cieście

Składniki:

1 pakowanie ciasta francuskiego

pół litra sosu beszamelowego

300 g gotowanej szynki

2 jajka

4 pory

Przygotowanie:

Białe części porów kroimy na centymetrowe kawałki, dokładnie myjemy i obsmażamy krótko na oliwie. Dodajemy pieczarki pokrojone na ćwiartki i po chwili szynkę. Wszystko to łączymy z beszamelem, przekładamy do miseczek do zapiekania. Foremki przykrywamy ciastem francuskim i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Czas pieczenia około 20 minut.

Tarta z beszamelem, serem pleśniowym, gruszkami i migdałami

Ciasto:

150 g masła

300 g mąki

3 żółtka

sól

Przygotowanie:

Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto, można dodać troszkę mleka ciepłego dla uzyskania lepszej konsystencji. Ciasto wykładamy na blaszkę do tarty i wypiekamy w piekarniku na złoty kolor w temp. 180 stopni.

pół litra sosu beszamelowego

płatki migdałowe

200 g sra lazur

czarny pieprz

2 łyżki miodu

8 gruszek

Przygotowanie:

Sos beszamelowy łączymy z serem pleśniowym, gruszki obieramy i kroimy na połówki. Każdą połówkę nacinamy w poprzek na cienkie paski. Smarujemy miodem i posypujemy czarnym pieprzem. Sos wylewamy na podpieczony spód, układamy na wierzch gruszki i wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia to 40 minut w temp. 160 stopni.

Zapiekanka mięsna z beszamelem z ziemniakami

Składniki:

500 g mielonego mięsa wołowego

250 g passaty pomidorowej

kminek, oregano, kolendra

sól, pieprz czarny

1 ząbek czosnku

świeża bazylia

4 ziemniaki

1 cebula

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z beszamelem. Cebulę smażymy początkowo na suchej patelni, następie dodajemy czosnek, oliwę i przesmażamy razem do lekkiego zezłocenia, dodajemy mięso i mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy passatę pomidorową i dusimy do odparowania tłuszczu. Doprawiamy przyprawami i dodajemy na koniec świeżą bazylię. Do foremek do muffinek wkładamy plastry ziemniaka gotowanego, farsz mięsny i na koniec wierzch pokrywamy beszamelem ziemniaczanym. Zapiekamy w piekarniku do lekkiego podrumienienia się sosu.

Zobaczcie także: kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości