Sos beszamelowy
Składniki:
gałka muszkatołowa
sól, pieprz biały
sok z cytryny
2 litry mleka
200 g masła
200 g mąki
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie, dodajemy makę i wszystko razem gotujemy kilka minut do momentu, aż mąka straci swoją surowość. Mleko zagotowujemy i gorące dodajemy do mąki i masła, mieszając wszystko razem za pomocą trzepaczki, by nie powstały nam grudki. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Pory, pieczarki i szynka w beszamelu i chrupiącym cieście
Składniki:
1 pakowanie ciasta francuskiego
pół litra sosu beszamelowego
300 g gotowanej szynki
2 jajka
4 pory
Przygotowanie:
Białe części porów kroimy na centymetrowe kawałki, dokładnie myjemy i obsmażamy krótko na oliwie. Dodajemy pieczarki pokrojone na ćwiartki i po chwili szynkę. Wszystko to łączymy z beszamelem, przekładamy do miseczek do zapiekania. Foremki przykrywamy ciastem francuskim i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Czas pieczenia około 20 minut.
Tarta z beszamelem, serem pleśniowym, gruszkami i migdałami
Ciasto:
150 g masła
300 g mąki
3 żółtka
sól
Przygotowanie:
Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto, można dodać troszkę mleka ciepłego dla uzyskania lepszej konsystencji. Ciasto wykładamy na blaszkę do tarty i wypiekamy w piekarniku na złoty kolor w temp. 180 stopni.
pół litra sosu beszamelowego
płatki migdałowe
200 g sra lazur
czarny pieprz
2 łyżki miodu
8 gruszek
Przygotowanie:
Sos beszamelowy łączymy z serem pleśniowym, gruszki obieramy i kroimy na połówki. Każdą połówkę nacinamy w poprzek na cienkie paski. Smarujemy miodem i posypujemy czarnym pieprzem. Sos wylewamy na podpieczony spód, układamy na wierzch gruszki i wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia to 40 minut w temp. 160 stopni.
Zapiekanka mięsna z beszamelem z ziemniakami
Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego
250 g passaty pomidorowej
kminek, oregano, kolendra
sól, pieprz czarny
1 ząbek czosnku
świeża bazylia
4 ziemniaki
1 cebula
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z beszamelem. Cebulę smażymy początkowo na suchej patelni, następie dodajemy czosnek, oliwę i przesmażamy razem do lekkiego zezłocenia, dodajemy mięso i mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy passatę pomidorową i dusimy do odparowania tłuszczu. Doprawiamy przyprawami i dodajemy na koniec świeżą bazylię. Do foremek do muffinek wkładamy plastry ziemniaka gotowanego, farsz mięsny i na koniec wierzch pokrywamy beszamelem ziemniaczanym. Zapiekamy w piekarniku do lekkiego podrumienienia się sosu.
Zobaczcie także: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN