Habanero, w tym również habanero white, zyskuje coraz większą popularność w kuchni

Źródło: Dzień Dobry TVN
Papryka rządzi w kuchni
Papryka rządzi w kuchni
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Przekonaj się, że habanero jest idealnym składnikiem wielu dań, nie tylko dla amatorów ostrego jedzenia.

Istnieje wiele gatunków papryk. Wśród nich wskazać można paprykę habanero, która jest jedną z najostrzejszych, a zarazem najbardziej znanych papryk na świecie. Habanero pochodzi z Ameryki Południowej – Kolumbii i Brazylii. Odmiany pomarańczowe i żółte tej papryki uprawiane są przede wszystkim w Meksyku (półwysep Jukatan), natomiast odmiany czerwone – na Karaibach. Paprykę habanero, jak większość warzyw, cechuje niska kaloryczność. 100 g papryki dostarcza organizmowi zaledwie 40 kcal. Habanero jest zbiorczą nazwą, używaną dla określenia różnych odmian papryk z tego gatunku. Różnią się one między sobą wielkością, kolorem, a także kształtem. Jedną ze znanych odmian papryki habanero jest papryka red savina, która przez wiele lat była uważana za najostrzejszą paprykę na świecie. Pomimo tego, że obecnie red savina utraciła miano najostrzejszej papryki świata, wciąż pozostaje najostrzejszą z gatunku papryk habanero. Inną ciekawą odmianą habanero jest papryka habanero chocolate, która nazwę zawdzięcza swojej intensywnie brązowej barwie, przypominającej czekoladę. Habanero white jest natomiast najmniejszą z odmian habanero. Papryka habanero white pochodzi z Peru. Dojrzałe owoce są koloru kremowo-białego i osiągają do 3 cm, zaś sama roślina osiąga wysokość do 40 cm. Ze względu na swój niewielki rozmiar habanero white nadaje się idealnie do suszenia w całości. Pozwoli to na zachowanie aromatu papryki na dłużej.

Habanero – skala ostrości

Ostrość danej potrawy czy danego produktu ocenia się według skali Scoville'a (Scoville Hotness Unit), w skrócie SHU. Skala ta używana jest głównie do określania stopnia ostrości papryk, bowiem określa ilość kapsaicyny w danym produkcie, tj. związku chemicznego odpowiadającego za ostry smak. Im wyższa zawartość kapsaicyny w danym produkcie, tym pikantniejszy jego smak. Czysta kapsaicyna osiąga wartość od 15000000 do 16000000 SHU, natomiast papryka czerwona w ogóle nie jest ostra, co w skali ostrości daje jej wynik 0 SHU. Jeśli chodzi o stopień ostrości papryk z gatunku habanero, to wskazać należy, że poszczególne odmiany różnią się zawartością kapsaicyny w składzie, a w konsekwencji również wynikiem w skali Scoville’a. Ogólny wynik dla papryki habanero to od 100000 do 350000 punktów SHU. Papryka red savina, przez lata uważana za najostrzejszą paprykę na świecie, w skali Scoville’a ma wartość od 350000 do 580000 SHU. Dla porównania przyprawa tabasco w stosunku do habanero osiąga wynik zaledwie 2500–8000 punktów SHU.

Zastosowanie i właściwości papryki habanero

Jeśli zastanawiasz się, do czego można dodać paprykę habanero, musisz pamiętać, że z uwagi na swoją ostrość jej zastosowanie w kuchni jest nieco ograniczone. Habanero najlepiej sprawdza się jako przyprawa do dań, w których – ze względu na ich płynną lub półpłynną konsystencję – można ją rozcieńczyć. Papryka habanero będzie zatem idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sosów, zup, ale także dań mięsnych typu chili con carne czy gulasz, marynat. Zmielona papryka habanero jest składnikiem przyprawy chili. Z udziałem habanero możesz także przygotować słodkie przetwory, takie jak dżemy albo owoce w zalewie. Ze względu na dużą zawartość kapsaicyny, papryka habanero posiada właściwości lecznicze. Kapsaicyna ma bowiem działanie przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, a także zwalcza drobnoustroje.

Przepis na sos słodko-ostry

Składniki potrzebne do przygotowania 100 ml sosu:

  • 3 sztuki papryki habanero,
    • sztuka mango,
      • łyżka octu balsamicznego,
        • 3 łyżeczki cukru trzcinowego,
          • ½ łyżeczki curry,
            • ¼ szklanki wody.

              Przygotowanie: Obierz mango, a następnie pokrój je w kostkę. Papryki habanero przekrój i pozbądź się gniazd nasiennych. Przelej ¼ szklanki wody do większej miski, dodaj do niej papryki oraz kostki mango. Następnie dodaj łyżkę octu balsamicznego, 3 łyżeczki cukru trzcinowego i ½ łyżeczki przyprawy curry. Zblenduj składniki na gładką masę. Wlej masę na patelnię. Smaż na delikatnym ogniu. Sos powinien być dosyć gęsty. Można spożyć go od razu albo wyparzyć słoik, wlać do niego sos i zostawić na noc do góry dnem.

              Przepis na ostry sos habanero

              Składniki potrzebne do przygotowania 200 ml sosu:

              • 4 sztuki papryki habanero,
                • ½ marchwi,
                  • ½ cebuli,
                    • ząbek czosnku,
                      • ½ łyżeczki oliwy,
                        • sok z ½ limonki,
                          • 35 ml octu winnego,
                            • szczypta soli,
                              • 2 łyżki wody.

                                Przygotowanie Rozgrzej oliwę w rondelku. Wrzuć połowę marchwi i smaż ją przez około 5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając, by zapobiec jej przypaleniu. Następnie dodaj połowę cebuli, ząbek czosnku i smaż przez kolejne 5 minut, cały czas mieszając. Zdejmij warzywa z ognia. Dodaj do nich pozbawione gniazd nasiennych papryczki habanero oraz 2 łyżki wody. Zmiksuj całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj ocet i sok z połowy limonki i ponownie zmiksuj. Tak powstałą masę przełóż z powrotem do rondelka, dopraw ją solą i rozrzedź wodą do uzyskania płynnej konsystencji. Doprowadź sos do wrzenia, a następnie gotuj przez około 5 minut. Zblenduj sos, a na koniec przelej go przez sitko, wyciskając z miąższu jak najwięcej płynu. Po wystudzeniu przelej sos habanero do butelki i trzymaj w lodówce.

                                Zobacz także:

                                Autor: Adrian Adamczyk

                                Źródło zdjęcia głównego: Steve Terrill/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana