Materiał promocyjny

Sałatka z batatów, muffinki z boczkiem i faszerowane jajka. Oto niezwykłe przepisy na dania z majonezem

Pomysły na smaczne przekąski
Majonez wybitnie komponuje się zarówno z daniami tradycyjnymi, jak i tymi w nowoczesnym wydaniu. W naszej kuchni powstają z niego takie dania jak sałatka z batatów z sosem majonezowym, majonezowe muffinki z boczkiem i awokado oraz faszerowane jaja z czarnym majonezem habanero. Sprawdź wyjątkowe przepisy Grzegorza Zawieruchy.

Sałatka z batatów z sosem majonezowym

Składniki na sałatkę z batatów:

  • 1,2 kg batatów pokrojonych w grubą kostkę
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 1/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej papryki poblano lub czerwonej papryki
  • papryczka jalapeno
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oregano

Dressing:

  • szklanka majonezu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki świeżej kolendry

Jak przygotować sałatkę z batatów:

Bataty kroimy w grubą kostkę ok. 3x3 cm. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. C na ok. 25 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Wystudzone bataty przekładamy do szklanej misy i mieszamy z pozostałymi składnikami.

Dressing: wszystkie składniki oprócz kolendry łączymy ze sobą. Powstałym sosem polewamy sałatkę i dobrze mieszamy. Na koniec całość posypujemy świeżą kolendrą.

Wkładamy do lodówki na 30 minut i serwujemy na zimno.

Mateusz Grochocki/East News

Majonezowe muffinki z chrupiącym boczkiem i awokado

Składniki na majonezowe muffinki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do serwowania:

  • awokado
  • 8 plasterków cienkiego bekonu
  • czerwona cebula
  • 1/2 limonki (sok)
  • kiełki pora do serwowania

Sos:

  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • łyżka majonezu
  • łyżka ketchupu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka sosu sriracha
  • szczypta soli

Jak przygotować majonezowe muffinki:

W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki i mieszamy, aż do powstania gładkiej masy. Powstałe ciasto wlewamy w formy do pieczenia muffinek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 15–20 minut.

Po upieczeniu muffinki studzimy, a następnie kroimy na pół. Dolną część smarujemy sosem (należy wymieszać ze sobą wszystkie składniki na sos), układamy po 2 plasterki usmażonego na chrupko boczku, 2 plastry awokado, kilka krążków czerwonej cebuli oraz kiełki.

Skrapiamy odrobinę sokiem z limonki, układamy na talerzu i górną część muffina kładziemy obok.

Mateusz Grochocki/East News

Faszerowane jajka z czarnym majonezem habanero

Składniki na faszerowane jajka:

  • 4 jajka
  • 2 pieczarki
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy dijon
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 rzodkiewki
  • pieprz i sól do smaku
  • łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cząbru

Majonez habanero:

  • 6 łyżek majonezu
  • papryczka habanero
  • 1/2 łyżeczki sepii
  • łyżeczka soku z limonki
  • otarta skórka z 1/2 limonki

Do dekoracji:

  • szczypior
  • rzodkiewka

Jak przygotować faszerowane jajka z czarnym majonezem:

Jajka gotujemy na twardo ok. 12 minut. Po ugotowaniu wkładamy do wody z lodem. Dzięki temu nie będziemy mieć zielonej obwódki wokół żółtka.

Obieramy oraz kroimy wzdłuż na połowy. Białe części układamy na talerzu, a żółtka wrzucamy do miski.

Na patelni roztapiamy masło, szklimy cebulkę, a następne wrzucamy pieczarki pokrojone w drobniutką kostkę. Obsmażamy je ok. 4 minuty, doprawiamy lekko solą, pieprzem oraz cząber. Ściągamy z patelni i jeszcze raz siekamy.

Kiedy ostygną, wrzucamy je do miski z żółtkami, dodajemy musztardę, majonez oraz ocet. Lekko doprawiamy solą oraz pieprzem i faszerujemy białe części jajka.

Majonez: papryczkę habanero wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Możemy również opalić ją na palniku. Po tym czasie wyciągamy i bardzo drobno siekamy, aż powstanie pasta.

Do miski wkładamy majonez, dodajemy pastę habanero, sok i skórkę z limonki oraz sepię. Całość mieszamy.

Nafaszerowane jajka ozdabiamy czarnym majonezem, na każdą połówkę kładziemy cieniutki plaster rzodkiewki i posypujemy szczypiorem.

Mateusz Grochocki/East News

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Adrianna Kowalczyk

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości