Sałatka z batatów z sosem majonezowym
Składniki na sałatkę z batatów:
- 1,2 kg batatów pokrojonych w grubą kostkę
- 1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 1/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego
- 1/4 szklanki drobno posiekanej papryki poblano lub czerwonej papryki
- papryczka jalapeno
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oregano
Dressing:
- szklanka majonezu
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szklanki świeżej kolendry
Jak przygotować sałatkę z batatów:
Bataty kroimy w grubą kostkę ok. 3x3 cm. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. C na ok. 25 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Wystudzone bataty przekładamy do szklanej misy i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Dressing: wszystkie składniki oprócz kolendry łączymy ze sobą. Powstałym sosem polewamy sałatkę i dobrze mieszamy. Na koniec całość posypujemy świeżą kolendrą.
Wkładamy do lodówki na 30 minut i serwujemy na zimno.
Mateusz Grochocki/East News
Majonezowe muffinki z chrupiącym boczkiem i awokado
Składniki na majonezowe muffinki:
- 1/2 szklanki mleka
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do serwowania:
- awokado
- 8 plasterków cienkiego bekonu
- czerwona cebula
- 1/2 limonki (sok)
- kiełki pora do serwowania
Sos:
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- łyżka majonezu
- łyżka ketchupu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka sosu sriracha
- szczypta soli
Jak przygotować majonezowe muffinki:
W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki i mieszamy, aż do powstania gładkiej masy. Powstałe ciasto wlewamy w formy do pieczenia muffinek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 15–20 minut.
Po upieczeniu muffinki studzimy, a następnie kroimy na pół. Dolną część smarujemy sosem (należy wymieszać ze sobą wszystkie składniki na sos), układamy po 2 plasterki usmażonego na chrupko boczku, 2 plastry awokado, kilka krążków czerwonej cebuli oraz kiełki.
Skrapiamy odrobinę sokiem z limonki, układamy na talerzu i górną część muffina kładziemy obok.
Mateusz Grochocki/East News
Faszerowane jajka z czarnym majonezem habanero
Składniki na faszerowane jajka:
- 4 jajka
- 2 pieczarki
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy dijon
- łyżeczka octu jabłkowego
- 2 rzodkiewki
- pieprz i sól do smaku
- łyżka masła
- 1/2 łyżeczki cząbru
Majonez habanero:
- 6 łyżek majonezu
- papryczka habanero
- 1/2 łyżeczki sepii
- łyżeczka soku z limonki
- otarta skórka z 1/2 limonki
Do dekoracji:
- szczypior
- rzodkiewka
Jak przygotować faszerowane jajka z czarnym majonezem:
Jajka gotujemy na twardo ok. 12 minut. Po ugotowaniu wkładamy do wody z lodem. Dzięki temu nie będziemy mieć zielonej obwódki wokół żółtka.
Obieramy oraz kroimy wzdłuż na połowy. Białe części układamy na talerzu, a żółtka wrzucamy do miski.
Na patelni roztapiamy masło, szklimy cebulkę, a następne wrzucamy pieczarki pokrojone w drobniutką kostkę. Obsmażamy je ok. 4 minuty, doprawiamy lekko solą, pieprzem oraz cząber. Ściągamy z patelni i jeszcze raz siekamy.
Kiedy ostygną, wrzucamy je do miski z żółtkami, dodajemy musztardę, majonez oraz ocet. Lekko doprawiamy solą oraz pieprzem i faszerujemy białe części jajka.
Majonez: papryczkę habanero wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Możemy również opalić ją na palniku. Po tym czasie wyciągamy i bardzo drobno siekamy, aż powstanie pasta.
Do miski wkładamy majonez, dodajemy pastę habanero, sok i skórkę z limonki oraz sepię. Całość mieszamy.
Nafaszerowane jajka ozdabiamy czarnym majonezem, na każdą połówkę kładziemy cieniutki plaster rzodkiewki i posypujemy szczypiorem.
Mateusz Grochocki/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
- Te potrawy łączy jeden składnik - masło. Poznaj przepisy na irlandzki chleb, danie jednogarnkowe i bezę Pavlova
- Łosoś z sosem cytrynowym, biscotti al vino i inne maślane przysmaki. Oto sprawdzone przepisy
- Andrzej Polan zdradza swoje przepisy na kurczaka curry, pstrąga z młodą kapustą i karpatkę z domowym budyniem
- Dania z najlepszym majonezem - przepisy Piotra Kucharskiego
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Adrianna Kowalczyk
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN