Przepisy kulinarne

Dania z najlepszym majonezem - przepisy Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Przysmaki Piotra Kucharskiego

Majonez to kulinarny król świąt wielkanocnych w Polsce. Świetnie pasuje również do wielu innych potraw. Jak zrobić brownie na majonezie, jajka z pikantnym sosem tatarskim i rybę z surówką z młodej kapusty? Sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego

Brownie na majonezie z orzechami

Składniki:

  • 40 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki kakao
  • 140 g gorzkiej czekolady 70 proc.
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 110 g majonezu Kieleckiego
  • 70 g orzechów włoskich
  • tabliczka białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. 1Kwadratową formę o wymiarach 23 cm, lekko natłuścić.
  2. 2Rozgrzać piekarnik do 160 st. C.
  3. 3Mąkę wymieszać z sodą i kakao.
  4. 4W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę.
  5. 5W misce roztrzepać jajka z cukrem na puszystą masę, aż cukier się rozpuści.
  6. 6Dodać czekoladę, mąkę, majonez i orzechy. Dokładnie wymieszać i przelać do formy.
  7. 7Białą czekoladę dokładnie posiekać i posypać u góry.
  8. 8Wstawić do piekarnika i piec około 35 minut.

Jajka z pikantnym sosem tatarskim

Składniki:

  • 10 jajek
  • 150 g majonezu Kieleckiego
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • czerwona papryka
  • 100 g kimchi
  • sól i pieprz
  • pęczek dymki

Sposób przygotowania:

  1. 1Jajka ugotować na twardo, schłodzić i przekroić wzdłuż na połówki.
  2. 2Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle.
  3. 3Paprykę pokroić w drobną kostkę i poddusić razem z pieczarkami, wystudzić.
  4. 4Następnie wymieszać z majonezem i posiekaną dymką.
  5. 5Przyprawić solą i pieprzem. Sos podawać z jajkami.

Ryba z surówką z młodej kapusty

Składniki na surówkę:

  • główka młodej kapusty
  • marchewka
  • pomarańcza
  • sól i pieprz
  • łyżka majonezu Kieleckiego
  • 0,5 łyżeczki musztardy

Składniki na rybę:

  • 400 g dorsza
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu Kieleckiego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • łyżka soku z pomarańczy
  • papryczka jalapeno
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. 1Kapustę drobno poszatkować.
  2. 2Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomarańczę obrać ze skórki i wyciąć segmenty.
  3. 3Wszystko razem wymieszać, dodać majonez, musztardę, sól i pieprz, wymieszać.
  4. 4Rybę pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Następnie usmażyć z obu stron na oleju.
  5. 5Majonez wymieszać ze skórką i sokiem pomarańczowym, solą, pieprzem i posiekana papryczką.
  6. 6Kapustę ułożyć na talerzach, na niej ułożyć rybę, dookoła dodać kilka kleksów sosu.

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości