Brownie na majonezie z orzechami
Składniki:
- 40 g mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki kakao
- 140 g gorzkiej czekolady 70 proc.
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 110 g majonezu Kieleckiego
- 70 g orzechów włoskich
- tabliczka białej czekolady
Sposób przygotowania:
- Kwadratową formę o wymiarach 23 cm, lekko natłuścić.
- Rozgrzać piekarnik do 160 st. C.
- Mąkę wymieszać z sodą i kakao.
- W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę.
- W misce roztrzepać jajka z cukrem na puszystą masę, aż cukier się rozpuści.
- Dodać czekoladę, mąkę, majonez i orzechy. Dokładnie wymieszać i przelać do formy.
- Białą czekoladę dokładnie posiekać i posypać u góry.
- Wstawić do piekarnika i piec około 35 minut.
Jajka z pikantnym sosem tatarskim
Składniki:
- 10 jajek
- 150 g majonezu Kieleckiego
- 100 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- czerwona papryka
- 100 g kimchi
- sól i pieprz
- pęczek dymki
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, schłodzić i przekroić wzdłuż na połówki.
- Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle.
- Paprykę pokroić w drobną kostkę i poddusić razem z pieczarkami, wystudzić.
- Następnie wymieszać z majonezem i posiekaną dymką.
- Przyprawić solą i pieprzem. Sos podawać z jajkami.
Ryba z surówką z młodej kapusty
Składniki na surówkę:
- główka młodej kapusty
- marchewka
- pomarańcza
- sól i pieprz
- łyżka majonezu Kieleckiego
- 0,5 łyżeczki musztardy
Składniki na rybę:
- 400 g dorsza
- sól i pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Składniki na sos:
- 3 łyżki majonezu Kieleckiego
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- łyżka soku z pomarańczy
- papryczka jalapeno
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno poszatkować.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomarańczę obrać ze skórki i wyciąć segmenty.
- Wszystko razem wymieszać, dodać majonez, musztardę, sól i pieprz, wymieszać.
- Rybę pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Następnie usmażyć z obu stron na oleju.
- Majonez wymieszać ze skórką i sokiem pomarańczowym, solą, pieprzem i posiekana papryczką.
- Kapustę ułożyć na talerzach, na niej ułożyć rybę, dookoła dodać kilka kleksów sosu.
Zobacz także:
- Wielkanocne przepisy Magdy Gessler. Jak zrobić domowy majonez?
- Strząska – przepis na tradycyjne danie wielkanocne
- 10 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić
- Sałatka z batatów, muffinki z boczkiem i faszerowane jajka. Oto niezwykłe przepisy na dania z majonezem
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: