Materiał promocyjny

Dania z najlepszym majonezem - przepisy Piotra Kucharskiego

Przysmaki Piotra Kucharskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Majonez to kulinarny król świąt wielkanocnych w Polsce. Świetnie pasuje również do wielu innych potraw. Jak zrobić brownie na majonezie, jajka z pikantnym sosem tatarskim i rybę z surówką z młodej kapusty? Sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego

Brownie na majonezie z orzechami

Składniki:

  • 40 g mąki pszennej
    • łyżeczka sody oczyszczonej
      • 4 łyżki kakao
        • 140 g gorzkiej czekolady 70 proc.
          • 3 jajka
            • 200 g cukru
              • 110 g majonezu Kieleckiego
                • 70 g orzechów włoskich
                  • tabliczka białej czekolady

                    Sposób przygotowania:

                    1. Kwadratową formę o wymiarach 23 cm, lekko natłuścić.
                      1. Rozgrzać piekarnik do 160 st. C.
                        1. Mąkę wymieszać z sodą i kakao.
                          1. W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę.
                            1. W misce roztrzepać jajka z cukrem na puszystą masę, aż cukier się rozpuści.
                              1. Dodać czekoladę, mąkę, majonez i orzechy. Dokładnie wymieszać i przelać do formy.
                                1. Białą czekoladę dokładnie posiekać i posypać u góry.
                                  1. Wstawić do piekarnika i piec około 35 minut.

                                    Jajka z pikantnym sosem tatarskim

                                    Składniki:

                                    • 10 jajek
                                      • 150 g majonezu Kieleckiego
                                        • 100 g pieczarek
                                          • 2 łyżki masła
                                            • czerwona papryka
                                              • 100 g kimchi
                                                • sól i pieprz
                                                  • pęczek dymki

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    1. Jajka ugotować na twardo, schłodzić i przekroić wzdłuż na połówki.
                                                      1. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle.
                                                        1. Paprykę pokroić w drobną kostkę i poddusić razem z pieczarkami, wystudzić.
                                                          1. Następnie wymieszać z majonezem i posiekaną dymką.
                                                            1. Przyprawić solą i pieprzem. Sos podawać z jajkami.

                                                              Ryba z surówką z młodej kapusty

                                                              Składniki na surówkę:

                                                              • główka młodej kapusty
                                                                • marchewka
                                                                  • pomarańcza
                                                                    • sól i pieprz
                                                                      • łyżka majonezu Kieleckiego
                                                                        • 0,5 łyżeczki musztardy

                                                                          Składniki na rybę:

                                                                          • 400 g dorsza
                                                                            • sól i pieprz
                                                                              • bułka tarta
                                                                                • olej do smażenia

                                                                                  Składniki na sos:

                                                                                  • 3 łyżki majonezu Kieleckiego
                                                                                    • skórka otarta z jednej pomarańczy
                                                                                      • łyżka soku z pomarańczy
                                                                                        • papryczka jalapeno
                                                                                          • sól i pieprz

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            1. Kapustę drobno poszatkować.
                                                                                              1. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomarańczę obrać ze skórki i wyciąć segmenty.
                                                                                                1. Wszystko razem wymieszać, dodać majonez, musztardę, sól i pieprz, wymieszać.
                                                                                                  1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Następnie usmażyć z obu stron na oleju.
                                                                                                    1. Majonez wymieszać ze skórką i sokiem pomarańczowym, solą, pieprzem i posiekana papryczką.
                                                                                                      1. Kapustę ułożyć na talerzach, na niej ułożyć rybę, dookoła dodać kilka kleksów sosu.

                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości