Przepisy kulinarne

Andrzej Polan zdradza swoje przepisy na kurczaka curry, pstrąga z młodą kapustą i karpatkę z domowym budyniem

Przepisy kulinarne

Andrzej Polan zdradza swoje przepisy na kurczaka curry, pstrąga z młodą kapustą i karpatkę z domowym budyniem

Andrzej Poland po raz kolejny odwiedził kuchnię w studiu Dzień Dobry TVN. Tym razem zaprezentował przepisy obiadowe. Wolicie kurczaka czy pstrąga? Tylko zostawcie miejsce na słodki deser, czyli karpatkę.

Kurczak curry z patelni

Składniki na kurczaka curry z patelni:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 plasterki szynki dojrzewającej
  • 2 cebule
  • 3 papryczki chilli
  • mały kawałek imbiru
  • kumin, curry, kurkuma
  • 1 kg małe ziemniaki młode
  • 1 limonka
  • 500 ml jogurt naturalny gęsty
  • 500 ml bulion warzywny
  • 300 g groszek zielony mrożony
  • olej do smażenia
  • seler naciowy

Sposób przygotowania kurczaka curry z patelni:

  1. Na patelni z olejem przesmażamy cebulę, następnie dodajemy połowę pokrojonego chilli oraz imbir, kumin, kurkumę i curry.
  2. Dodajemy wymyte ziemniaki przekrojone na połówki.
  3. Chwilę smażymy i podlewamy wszystko bulionem.
  4. Gotujemy do miękkości, na koniec dodajemy jogurt, kolendrę i groszek zielony.
  5. Kurczaka sprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, kładziemy długie paski selera naciowego i owijamy szynką.
  6. Smażymy na patelni z każdej strony na złoty kolor do momentu aż kurczak nam dojdzie. 
Kurczak curry według przepisu Andrzeja Polana.

Tomasz Urbanek/East News

Karpatka Krysi z budyniem

Składniki na karpatkę Krysi z budyniem:

  • 1 szk. wody
  • 1 szk. mąki
  • 100g masło
  • 4 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania karpatki:

  • W rondlu zagotowujemy wodę z solą, cukrem wanilinowym, dodajemy masło i rozpuszczamy.
  • Do gotującej się wody dodajemy mąkę i zaparzamy ją do momentu aż na dnie rondla pojawi się biały osad.
  • Zdejmujemy z palnika, przekładamy do miski i mikserem ucieramy dodając po jednym jajku.
  • Ciasto przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika, temp. 190 stopni czas około 40 minut.

Składniki na budyń:

  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100g mąki krupczatki
  • 100g cukier
  • 2 op. cukry wanilinowego
  • 100 g masła
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 1 op. truskawek
  • 3 jabłka
  • sok z cytryny
  • goździki

Sposób przygotowania budyniu:

  • Pół szklanki mleka odlewamy, pozostałe zagotowujemy w garnku z cukrem i cukrem wanilinowym.
  • Żółtka łączymy z pół szklanki zimnego mleka, mąką krupczatką.
  • Do gotującego mleka dodajemy wymieszane żółtka, mieszamy cały czas aż masa nam zgęstnieje i zrobi się budyń.
  • Odstawiamy i dodajemy masło. Mieszamy aż masło się rozpuści i połączy z budyniem.
  • Jabłka przesmażamy na patelni, miękkie miksujemy na puree.
  • Krem wykładamy na upieczony spód, następnie puree z jabłek przykrywamy drugim spodem.
  • Wierzch dekorujemy śmietanką ubitą , jabłkami i truskawkami. 
Karpatka z domowym budyniem - przepis i składniki

Tomasz Urbanek/East News

Pstrąg w dzwonkach z młodą kapustą

Składniki na pstrąga w dzwonkach z młodą kapustą:

  • 1 pstrąg cały patroszony
  • 1 kapusta młoda
  • 1 cebula
  • 100g słoniny
  • 1 zielone jabłko
  • 2 pęczki kopru
  • 1 lubczyk
  • sól, pieprz
  • musztarda francuska
  • masło klarowane

Sposób przygotowania pstrąga w dzwonkach z młodą kapustą:

  1. W garnku wytapiamy słoninę na skwarki, dodajemy cebulę, chwilę smażymy.
  2. Dodajemy kapustę pokrojoną w grubą kostkę
  3. Następnie dodajemy jabłka ze skórką pokrojone w ósemki. Dusimy do momentu aż kapusta będzie prawie miękka. Dodajemy musztardę, koper i lubczyk. Doprawiamy odważnie pieprzem czarnym.
  4. Kiedy tylko kapusta będzie już gotowa zabieramy się za pstrąga, odcinamy głowę, a pozostałą część kroimy na dzwonka jak kiedyś karpia.
  5. Oprószamy solą, pieprzem, delikatnie mąką i smażymy na maśle klarowanym. 
Pstrąg w dzwonkach

Tomasz Urbanek/East News

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Racuchy, omlet oraz banh mi, czyli śniadanie według Martyny Chomackiej i Jakoba Kosela

Ciasteczka musowe, tort oraz makaroniki, czyli słodkie dzieła sztuki z Instagrama. Poznaj przepisy Julii Jackiewicz

Kaszanka, stek i żeberka, czyli potrawy, które lubią mężczyźni. Poznaj mięsne przepisy Tomasza Grabskiego

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
84
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0