Materiał promocyjny

Andrzej Polan zdradza swoje przepisy na kurczaka curry, pstrąga z młodą kapustą i karpatkę z domowym budyniem

Przysmaki mistrza Polana
Andrzej Poland po raz kolejny odwiedził kuchnię w studiu Dzień Dobry TVN. Tym razem zaprezentował przepisy obiadowe. Wolicie kurczaka czy pstrąga? Tylko zostawcie miejsce na słodki deser, czyli karpatkę.

Kurczak curry z patelni

Składniki na kurczaka curry z patelni:

  • 2 piersi z kurczaka
    • 4 plasterki szynki dojrzewającej
      • 2 cebule
        • 3 papryczki chilli
          • mały kawałek imbiru
            • kumin, curry, kurkuma
              • 1 kg małe ziemniaki młode
                • 1 limonka
                  • 500 ml jogurt naturalny gęsty
                    • 500 ml bulion warzywny
                      • 300 g groszek zielony mrożony
                        • olej do smażenia
                          • seler naciowy

                            Sposób przygotowania kurczaka curry z patelni:

                            1. Na patelni z olejem przesmażamy cebulę, następnie dodajemy połowę pokrojonego chilli oraz imbir, kumin, kurkumę i curry.
                              1. Dodajemy wymyte ziemniaki przekrojone na połówki.
                                1. Chwilę smażymy i podlewamy wszystko bulionem.
                                  1. Gotujemy do miękkości, na koniec dodajemy jogurt, kolendrę i groszek zielony.
                                    1. Kurczaka sprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, kładziemy długie paski selera naciowego i owijamy szynką.
                                      1. Smażymy na patelni z każdej strony na złoty kolor do momentu aż kurczak nam dojdzie.

                                        Tomasz Urbanek/East News

                                        Karpatka Krysi z budyniem

                                        Składniki na karpatkę Krysi z budyniem:

                                        • 1 szk. wody
                                          • 1 szk. mąki
                                            • 100g masło
                                              • 4 jajka
                                                • 1 cukier wanilinowy
                                                  • szczypta soli

                                                    Sposób przygotowania karpatki:

                                                    • W rondlu zagotowujemy wodę z solą, cukrem wanilinowym, dodajemy masło i rozpuszczamy.
                                                      • Do gotującej się wody dodajemy mąkę i zaparzamy ją do momentu aż na dnie rondla pojawi się biały osad.
                                                        • Zdejmujemy z palnika, przekładamy do miski i mikserem ucieramy dodając po jednym jajku.
                                                          • Ciasto przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika, temp. 190 stopni czas około 40 minut.

                                                            Składniki na budyń:

                                                            • 500 ml mleka
                                                              • 6 żółtek
                                                                • 100g mąki krupczatki
                                                                  • 100g cukier
                                                                    • 2 op. cukry wanilinowego
                                                                      • 100 g masła
                                                                        • 300 ml śmietanki 36%
                                                                          • 1 op. truskawek
                                                                            • 3 jabłka
                                                                              • sok z cytryny
                                                                                • goździki

                                                                                  Sposób przygotowania budyniu:

                                                                                  • Pół szklanki mleka odlewamy, pozostałe zagotowujemy w garnku z cukrem i cukrem wanilinowym.
                                                                                    • Żółtka łączymy z pół szklanki zimnego mleka, mąką krupczatką.
                                                                                      • Do gotującego mleka dodajemy wymieszane żółtka, mieszamy cały czas aż masa nam zgęstnieje i zrobi się budyń.
                                                                                        • Odstawiamy i dodajemy masło. Mieszamy aż masło się rozpuści i połączy z budyniem.
                                                                                          • Jabłka przesmażamy na patelni, miękkie miksujemy na puree.
                                                                                            • Krem wykładamy na upieczony spód, następnie puree z jabłek przykrywamy drugim spodem.
                                                                                              • Wierzch dekorujemy śmietanką ubitą , jabłkami i truskawkami.

                                                                                                Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                Pstrąg w dzwonkach z młodą kapustą

                                                                                                Składniki na pstrąga w dzwonkach z młodą kapustą:

                                                                                                • 1 pstrąg cały patroszony
                                                                                                  • 1 kapusta młoda
                                                                                                    • 1 cebula
                                                                                                      • 100g słoniny
                                                                                                        • 1 zielone jabłko
                                                                                                          • 2 pęczki kopru
                                                                                                            • 1 lubczyk
                                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                                • musztarda francuska
                                                                                                                  • masło klarowane

                                                                                                                    Sposób przygotowania pstrąga w dzwonkach z młodą kapustą:

                                                                                                                    1. W garnku wytapiamy słoninę na skwarki, dodajemy cebulę, chwilę smażymy.
                                                                                                                      1. Dodajemy kapustę pokrojoną w grubą kostkę
                                                                                                                        1. Następnie dodajemy jabłka ze skórką pokrojone w ósemki. Dusimy do momentu aż kapusta będzie prawie miękka. Dodajemy musztardę, koper i lubczyk. Doprawiamy odważnie pieprzem czarnym.
                                                                                                                          1. Kiedy tylko kapusta będzie już gotowa zabieramy się za pstrąga, odcinamy głowę, a pozostałą część kroimy na dzwonka jak kiedyś karpia.
                                                                                                                            1. Oprószamy solą, pieprzem, delikatnie mąką i smażymy na maśle klarowanym.

                                                                                                                              Tomasz Urbanek/East News

                                                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku .

                                                                                                                              Zobacz też:

                                                                                                                              Racuchy, omlet oraz banh mi, czyli śniadanie według Martyny Chomackiej i Jakoba Kosela

                                                                                                                              Ciasteczka musowe, tort oraz makaroniki, czyli słodkie dzieła sztuki z Instagrama. Poznaj przepisy Julii Jackiewicz

                                                                                                                              Kaszanka, stek i żeberka, czyli potrawy, które lubią mężczyźni. Poznaj mięsne przepisy Tomasza Grabskiego

                                                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                              Autor: Adrianna Kowalczyk

                                                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                              Pozostałe wiadomości