Przepisy kulinarne

Racuchy, omlet oraz banh mi, czyli śniadanie według Martyny Chomackiej i Jakoba Kosela

Jakob Kosel, Martyna Chomacka

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Przepisy kulinarne

Racuchy, omlet oraz banh mi, czyli śniadanie według Martyny Chomackiej i Jakoba Kosela

Jakob Kosel, Martyna Chomacka

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zainspiruj się tymi przepisami i dodaj smaku twojemu porankowi. Swoimi pomysłami podzielili się Martyna Chomacka, finalistka 7. edycji MasterChef, i model Jakob Kosel.

Omlet z figami i kozim serem

Składniki na omlet z figami i kozim serem:

  • 3 jajka
  • 1-2 świeże figi
  • łyżeczka sera koziego kremowego
  • mały kawałek sera koziego twardego
  • sól/pieprz
  • łyżka masła
Rukola z vinegrette:
  • 2 garści rukoli
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • odrobina soku z cytryny
  • łyżka oliwy
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania omleta z figami i kozim serem:

  1. Oddzielamy białka od żółtek. 
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. 
  3. Do żółtek dodajemy sól, pieprz i także ubijamy, ale dosłownie chwilę. Zależy nam, aby lekko zmieniły swój kolor na jaśniejszy. 
  4. Następnie do żółtek dodajemy kremowy serek i rozprowadzamy go.
  5. W międzyczasie podsmażamy, pokrojone w ósemki, figi na patelni. Dodajemy łyżkę masła i rumienimy je delikatnie z obu stron. Chcemy by ich brzegi się skarmelizowały, ale nie powinny stracić swojej formy. Mają zostać jędrne. 
  6. Następnie łączymy ubite żółtka z białkami i dodajemy do nich 2/3 startego, twardego sera. 
  7. Mieszamy masę i wylewamy na figi z masłem. 
  8. Górę posypujemy serem.
  9. Naszego omleta przykrywamy i smażymy na bardzo małym ogniu przez minutę, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 4 minuty. Podajemy go z rukolą polaną sosem vinegrette.

Kanapki "Chlebojajki" z salsą i awokado

Składniki na kanapki "Chlebojajki" z salsą i awokado:

  • 2 kromki chałki albo bardzo dobrej jakości białego pieczywa
  • 2 jajka
  • 2 szczypty papryki wędzonej
  • szczypta papryki słodkiej
  • sól/pieprz
  • masło do smażenia
Salsa:
  • pół miękkiego awokado
  • dowolne, najlepiej kolorowe pomidory
  • sok z cytryny
  • pieprz, sól
  • świeża pietruszka, lub kolendra
  • świeże chilli
  • mikrozioła do dekoracji
Sposób przygotowania kanapek "Chlebojajek" z salsą i awokado:
  1. Do miseczki wbijamy jajka. 
  2. Dodajemy przyprawy i roztrzepujemy je. 
  3. Chleb lub chałkę obficie i dokładnie moczymy z obu stron w naszej jajecznej masie. 
  4. Następnie smażymy je na maśle, na złoty kolor.
  5. W międzyczasie robimy salsę. Awokado obieramy i kroimy z pomidorami w grubą kostkę.
  6. Doprawiamy sokiem z cytryny, świeżymi ziołami. oraz posiekanym chilli i mieszamy. 
  7. Hojną porcję salsy wykładamy na nasze "chlebojajko", dekorujemy jeszcze odrobiną ziół i podajemy.

Banh mi z boczniakami teryaki

Składniki na banh mi z boczniakami teryaki:

  • bagietka dobrej jakości
  • opakowanie boczniaków
  • sos sojowy
  • miód
  • limonka
  • domowy majonez
  • sos sriracha
  • żółty ser, przykładowo cheddar lub gruyere
  • jajka
  • masło klarowane
  • kolendra
  • sezam
  • rzodkiewka
  • kiełki
  • ocet jabłkowy
  • sól i cukier
Sposób przygotowania Bahn Mi z boczniakami teryaki:
  1. Najpierw zaczynamy od zapeklowania rzodkiewki. Robimy zaprawę octową (mieszamy i podgrzewamy szklankę wody, łyżkę cukru, 3-4 szczypty soli) wrzucamy do niej pokrojoną w plasterki rzodkiewkę na przynajmniej 30 minut. Idealnie sprawdzi się tutaj także piklowana marchewka. Nada również przyjemnej chrupkości daniu.
  2. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię z łyżeczką masła klarowanego wrzucamy boczniaki, NIE kroimy ich na małe kawałki. Część może nawet pozostać w całości. 
  3. Podlewamy je obficie sosem sojowym. Wlewamy mniej więcej 3-4 łyżki, w zależności od ilości grzybów i mocy naszego sosu. 
  4. Kiedy sos się zredukuje, dolewamy mniej więcej łyżkę miodu. 
  5. Finalna glazura boczniaków ma być słodko – słona. Łącznie po 4-5 minutach smażenia całość skrapiamy dość obficie limonką.
  6. Na patelni obok rozgrzewamy odrobinę masła i wlewamy na nią dwa rozbełtane w miseczce widelcem jajka z małym chlustem sosu rybnego i szczyptą chili. 
  7. Smażymy chwilę i odwracamy łopatką. Omlet nie ma być wysuszony na wiór, tylko ścięty.
  8. Siekamy kolendrę. Prażymy przez chwilę na patelni sezam.
  9. Rozkrojoną bagietkę z serem wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni i pieczemy do chwili kiedy ser się rozpuści.

Podanie Bahn Mi z boczniakami teryaki:

Tak przygotowaną bagietkę smarujemy w środku majonezem, na niego kładziemy omlet, na omlet boczniaki w glazurze teriyaki. Wszystko polewamy sosem sriracha, posypujemy kolendrą i sezamem, kropimy sokiem z limonki i na górę kładziemy plastry piklowanej rzodkiewki. 

Jeśli jest jeszcze miejsce w bułce, wypełniamy je kiełkami oraz posypuję czarnym czosnkiem dla podkręcenia temperamentu dania.

Racuchy z kwaśnym lukrem

Składniki na racuchy z kwaśnym lukrem:

Rozczyn:

  • 40 gramów świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
  • 500 gramów mąki pszennej

  • szczypta soli
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • łyżka zwykłego cukru + prawdziwego cukru waniliowego lub laska wanilii i 2 łyżki cukru

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie racuchów z kwaśnym lukrem:
  1. Do miseczki wlać mleko na rozczyn. 
  2. Wkruszyć drożdże, dodać suche składniki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  3. By wyrobić ciasto na racuchy, należy do nowej miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn, resztę ciepłego mleka, cukier, jajko i etapowo mieszać widelcem, zagarniając mąkę do środka.
  4. Następnie wymieszać wszystko mikserem na jednolitą masę. 
  5. Gotowe, dość płynne ciasto odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie nasze racuchy smażymy na maśle klarowanym po około 2,5 minuty z każdej strony. Ważne, aby ciasto nabierać na morką łyżkę aby się nie przyklejało. 
  7. Gotowe racuszki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy nadmiar tłuszczu.
  8. By zrobić lukier mieszamy ze sobą cukier z cytryną i polewamy nim racuszki.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Jak poprawić odporność poprzez dietę? Radzi doktor Ewa Dąbrowska

Pyszne śniadanie dla dzieci z syropem kakaowym. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego 

Gofry bez mleka – najlepsze i sprawdzone przepisy na zdrowe gofry

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Co sądzisz o tym artykule?
74
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0