Jak w tym roku plasują się ceny majonezu? Którą markę najczęściej wybieramy?
Przepisami podzieliła się z nami dietetyczka Aneta Łańcuchowska.
Jakie składniki będą niezbędne?
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
W mediach społecznościowych dużą popularnością cieszą się maski na bazie keczupu i majonezu. Jak działają?
Majonez to produkt, bez którego większość Polaków nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Niestety, w wyniku szalejącej inflacji podrożał on o 100 proc. Ceny skutecznie odstraszają przed zakupem, dlatego my podpowiemy, jak na tegoroczną Wielkanoc samodzielnie zrobić majonez. Przepis idealny zdradziła Aleksandra Juszkiewicz, kucharka i zwyciężczyni 9. edycji programu "Masterchef".
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Wielkanoc, tak jak każde święta ma swój niepowtarzalny wyjątkowy klimat. Na atmosferę tego szczególnego czasu składa się wiele elementów, ale jednym z nich z pewnością jest… smak. W wielu domach receptury tradycyjnych świątecznych dań przekazywane są z pokolenia na pokolenie, ale często zdarza się też, że chcemy gości zaskoczyć jakimś nowym, popisowym daniem. Taki mariaż tradycji i nowoczesności to fantastyczny sposób na odświeżenie wielkanocnego menu. Tylko… Jakie dania wybrać? Sprawdźcie nasze propozycje!
Szukasz dań, które sprawdzą się na domowej imprezie? Polecamy tortille z kurczakiem, sosem majonezowym i warzywami z przepisu Sebastiana Olmy.
Jak go stosować? Sprawdź.
Już w najbliższą niedzielę będziemy mogli oglądać finał 7. edycji programu MasterChef Junior. O tytuł najlepszej powalczą Ewa, Helena i Wiktoria.
Majonez to król Wielkanocy. Dla Polaków jest również ważny na co dzień. Świadczą o tym chociażby spory o to, który jest najlepszy. Wielu może to zaskoczyć, ale majonez z powodzeniem można wykorzystać do słodkiego ciasta. Świetnie komponuje się także z czekoladą. Chcesz się przekonać? Wypróbuj nasz przepis na czekoladowe ciasto z majonezem.
Sprawdź, jakie składniki można zamienić na te z mniejszą liczbą kalorii.
Jak zrobić doskonały żur na domowym zakwasie, idealną sałatkę jarzynową lub domowy majonez? Sprawdź przepisy Magdy Gessler.
Majonez od razu podnosi walory smakowe dań. Swoje propozycji na przysmaki z tym dodatkiem zaproponowała w kuchni Dzień Dobry TVN Martyna Chomacka. Przygotowała dla nas: tatara, kanapkę z szarpanym kurczakiem i coleslawem, warzywa w tempurze z dipem mayo-curry, a także dorsza w piwnej panierce z sosem aioli, sałatką z buraków i świeżym granatem.
Majonez to produkt, bez którego trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Jego sprzedaż w tym czasie wzrasta nawet trzykrotnie. Króluje na świątecznych stołach dodawany do jajek, sałatek, a nawet ciast. Od lat toczy się spór, który jest najlepszy i po który klienci sięgają najchętniej. Odpowiedź na to pytanie przynosi przeprowadzone ostatnio badanie.
Majonez wybitnie komponuje się zarówno z daniami tradycyjnymi, jak i tymi w nowoczesnym wydaniu. W naszej kuchni powstają z niego takie dania jak sałatka z batatów z sosem majonezowym, majonezowe muffinki z boczkiem i awokado oraz faszerowane jaja z czarnym majonezem habanero. Sprawdź wyjątkowe przepisy Grzegorza Zawieruchy.
Musztarda to męska rzecz. Zajął się więc nią Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował sałatkę ziemniaczaną, nóżki kurczaka i żurek. Wszystko doprawione musztardą sarepską. Pokazał również, jak w kilka sekund przygotować domowy majonez.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował: krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową, chlebek kukurydziany, domowy majonez oraz schabowe inaczej. Smacznego!
Po aferze solnej mamy kolejną aferę spożywczą. W suszu jajecznym produkowanym pod Kaliszem były bakterie chorobotwórcze. Ten susz dostał się do majonezu, makaronów do ciast i innych wyrobów, w których się go stosuje. Czy takie produkty mogą nam zaszkodzić? O to zapytaliśmy dr. Pawła Grzesiowskiego z Instytutu Profilaktyki Zakażeń.