majonez

    majonez

    Majonez to produkt, bez którego trudno sobie wyobrazić Wielkanoc. Jego sprzedaż w tym czasie wzrasta nawet trzykrotnie. Króluje na świątecznych stołach dodawany do jajek, sałatek, a nawet ciast. Od lat toczy się spór, który jest najlepszy i po który klienci sięgają najchętniej. Odpowiedź na to pytanie przynosi przeprowadzone ostatnio badanie.

    Musztarda to męska rzecz. Zajął się więc nią Piotr Kucharski. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował sałatkę ziemniaczaną, nóżki kurczaka i żurek. Wszystko doprawione musztardą sarepską. Pokazał również, jak w kilka sekund przygotować domowy majonez.

    W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował: krem z prażonego selera z salsą pietruszkowo-czosnkową, chlebek kukurydziany, domowy majonez oraz schabowe inaczej. Smacznego!

    Po aferze solnej mamy kolejną aferę spożywczą. W suszu jajecznym produkowanym pod Kaliszem były bakterie chorobotwórcze. Ten susz dostał się do majonezu, makaronów do ciast i innych wyrobów, w których się go stosuje. Czy takie produkty mogą nam zaszkodzić? O to zapytaliśmy dr. Pawła Grzesiowskiego z Instytutu Profilaktyki Zakażeń.