Materiał promocyjny

Poznaj idealne przekąski z majonezem na śniadanie, lunch i nie tylko. Przepisy Martyny Chomackiej

Tradycja po nowemu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z czym najlepiej komponuje się majonez? Mogłoby się wydawać, że nadaje się jedynie do tradycyjnych potraw, jednak nic bardziej mylnego. Świetnie będzie pasować do dań unowocześnionych, a także inspirowanych kuchniami świata. Poznaj przepisy Martyny Chomackiej z kuchni Dzień Dobry TVN, w których majonez odegrywa kluczową rolę. 
Śniadaniowe kanapki z pastą z tuńczyka z chlebem razowym
Śniadaniowe kanapki z pastą z tuńczyka z chlebem razowym
Śniadaniowe kanapki z pastą z tuńczyka z chlebem razowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Śniadaniowe kanapki z pastą z tuńczyka z chlebem razowym

Składniki:

  • puszka tuńczyka w oliwie z oliwek,
    • 1 duże lub 2 małe jajka,
      • 4-5 suszonych pomidorów,
        • garść kaparów,
          • łyżka Majonezu Kieleckiego,
            • łyżka serka śmietankowego typu Almette,
              • zest i sok z cytryny,
                • łyżeczka musztardy,
                  • świeży koperek,
                    • łyżeczka octu balsamicznego,
                      • 2 kromki żytniego chleba.

                        Do podania:

                        • kilka kromek żytniego chleba,
                          • marchewka okrojona w słupki.

                            Sposób przygotowania:

                            Jajka gotujemy na półmiękko (7 min). Pomidory siekamy razem z kaparami i wrzucamy do miski. Dodajemy także odsączonego z oliwy tuńczyka oraz wszystkie pozostałe składniki pasty. Koperek siekamy i dodajemy do całości. Jajka wrzucamy i rozdrabniamy widelcem. Pastę mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.

                            Chleb tostujemy. Kanapki smarujemy pastą lub podajemy z marchewką pokrojoną w słupki.

                            Sałatka Cezar
                            Sałatka Cezar
                            Sałatka Cezar
                            Źródło: Michał Żebrowski/East News

                            Sałatka Cezar

                            Składniki:

                            • duża sałata rzymska,
                              • 150 g wędzonego, surowego bekonu,
                                • 100 g parmezanu,
                                  • garść pomidorków koktailowych,
                                    • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego,
                                      • 2 fileciki anchovis,
                                        • garść kaparów,
                                          • łyżka musztardy delikatesowej,
                                            • łyżeczka miodu,
                                              • ząbek czosnku,
                                                • sok i zest z cytryny,
                                                  • łyżeczka sosu Wostershire,
                                                    • odrobina masła do smażenia sałaty,
                                                      • sól i pieprz.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        W moździerzu rozcieramy czosnek, anchovis i kapary. Następnie dodajemy musztardę, sok i zest z cytryny i nadal ucieramy, aż pasta będzie gęsta i niejednorodna. Do małej miseczki wrzucamy majonez, dodajemy naszą pastę, pół łyżeczki miodu, sos Wooster oraz sól/ pieprz jeśli jest taka potrzeba.

                                                        Bekon wytapiamy na patelni, pod koniec smażenia dodajemy odrobinę miodu i karmelizujemy go. Gotowy przekładamy na talerzyk i odstawiamy. Sałatę kroimy na pół. Obficie posypujemy solą i pieprzem, a następnie układamy wewnętrzną stroną na rozgrzanej patelni z masłem. Smażymy aż nabierze pięknego, ciemnego koloru.

                                                        Gorącą sałatę przekładamy na talerz, polewamy obficie majonezowym sosem. Posypujemy pokruszonym bekonem i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Sałatkę wykańczamy płatkami świeżo tartego parmezanu.

                                                        Kanapka BLT
                                                        Kanapka BLT
                                                        Kanapka BLT
                                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                        Kanapka BLT

                                                        Składniki:

                                                        • 6 kromek jak najwyższej jakości pieczywa tostowego lub chleba wiejskiego pszennego,
                                                          • 150 g wędzonego, surowego bekonu,
                                                            • sałata lodowa,
                                                              • pomidor bawole serce (najlepiej różne kolory pomidorów),
                                                                • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego,
                                                                  • sok i zest z cytryny,
                                                                    • limonka,
                                                                      • 2 syropu klonowego,
                                                                        • ząbek czosnku (opcjonalnie),
                                                                          • łyżka masła,
                                                                            • pęczek koperku,
                                                                              • łyżka gęstego, długodojrzewającego octu balsamicznego.

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Bekon smażymy z obu stron i pod koniec smażenia polewamy go łyżką syropu klonowego. Głęboko skarmelizowany odkładamy na bok do wystudzenia. Do miseczki dodajemy majonez, sok i zest z połowy cytryny, sok z połowy limonki, łyżeczkę syropu klonowego, 1/3 pęczka posiekanego koperku i opcjonalnie ścieramy pół ząbku czosnku. Pomidory kroimy w plastry, posypujemy szczyptą soli i polewamy starzonym octem balsamicznym.

                                                                                Chleb podsmażamy na maśle z obu stron i od razu składamy kanapkę warstwowo. Dolną kromkę obficie smarujemy majonezowo-cytrusowym sosem, na niej układamy sałatę, pomidora, następnie bekon i kromkę chleba z obu stron posmarowaną majonezem. Na niej znowu układamy wszystkie warstwy i przykrywamy trzecią kromką. W kanapkę wbijamy dwie wykałaczki i przekrawamy na pół.

                                                                                Tatar z łososia na kanapeczkach z ryżu
                                                                                Tatar z łososia na kanapeczkach z ryżu
                                                                                Tatar z łososia na kanapeczkach z ryżu
                                                                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                Tatar z łososia na kanapeczkach z ryżu

                                                                                Składniki:

                                                                                • około 200 g ugotowanego ryżu z obiadu dzień wcześniej,
                                                                                  • 200g świeżego łososia,
                                                                                    • awokado,
                                                                                      • sos sojowy - kilka łyżek,
                                                                                        • ocet ryżowy - kilka łyżek,
                                                                                          • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego,
                                                                                            • sól,
                                                                                              • limonka,
                                                                                                • 2 jajka,
                                                                                                  • łyżeczka pasty wasabi,
                                                                                                    • pół pęczka młodego, cienkiego szczypiorku.

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      Do 50 ml wody dodajemy łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli i 2 łyżki octu ryżowego i mieszamy. Taką zaprawą doprawiamy ryż, mieszamy i odkładamy do wchłonięcia. Formę do pieczenia wykładamy folią, a następnie przekładamy do niej ryż. Mocno dociskamy, aby pozbyć się powietrza i wkładamy do lodówki na godzinę.

                                                                                                      Majonez doprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym i wasabi. Łososia oczyszczamy ze skóry, drobno siekamy a następnie łączymy z połową majonezowego sosu. Doprawiamy pieprzem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

                                                                                                      Ryż wyciągamy z folii i kroimy na małe prostokąty wielkości kanapeczek. Każdą oddzielnie obsmażamy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Chrupiące z zewnątrz smarujemy odrobiną limonkowego majo, układamy na nich łyżkę tatara z łososia i plasterek awokado. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy szczypiorkiem.

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Źródło: Martyna Chomacka

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana