Śniadaniowe kanapki z pastą z tuńczyka z chlebem razowym
Składniki:
- puszka tuńczyka w oliwie z oliwek,
- 1 duże lub 2 małe jajka,
- 4-5 suszonych pomidorów,
- garść kaparów,
- łyżka Majonezu Kieleckiego,
- łyżka serka śmietankowego typu Almette,
- zest i sok z cytryny,
- łyżeczka musztardy,
- świeży koperek,
- łyżeczka octu balsamicznego,
- 2 kromki żytniego chleba.
Do podania:
- kilka kromek żytniego chleba,
- marchewka okrojona w słupki.
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na półmiękko (7 min). Pomidory siekamy razem z kaparami i wrzucamy do miski. Dodajemy także odsączonego z oliwy tuńczyka oraz wszystkie pozostałe składniki pasty. Koperek siekamy i dodajemy do całości. Jajka wrzucamy i rozdrabniamy widelcem. Pastę mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
Chleb tostujemy. Kanapki smarujemy pastą lub podajemy z marchewką pokrojoną w słupki.
Sałatka Cezar
Składniki:
- duża sałata rzymska,
- 150 g wędzonego, surowego bekonu,
- 100 g parmezanu,
- garść pomidorków koktailowych,
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego,
- 2 fileciki anchovis,
- garść kaparów,
- łyżka musztardy delikatesowej,
- łyżeczka miodu,
- ząbek czosnku,
- sok i zest z cytryny,
- łyżeczka sosu Wostershire,
- odrobina masła do smażenia sałaty,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
W moździerzu rozcieramy czosnek, anchovis i kapary. Następnie dodajemy musztardę, sok i zest z cytryny i nadal ucieramy, aż pasta będzie gęsta i niejednorodna. Do małej miseczki wrzucamy majonez, dodajemy naszą pastę, pół łyżeczki miodu, sos Wooster oraz sól/ pieprz jeśli jest taka potrzeba.
Bekon wytapiamy na patelni, pod koniec smażenia dodajemy odrobinę miodu i karmelizujemy go. Gotowy przekładamy na talerzyk i odstawiamy. Sałatę kroimy na pół. Obficie posypujemy solą i pieprzem, a następnie układamy wewnętrzną stroną na rozgrzanej patelni z masłem. Smażymy aż nabierze pięknego, ciemnego koloru.
Gorącą sałatę przekładamy na talerz, polewamy obficie majonezowym sosem. Posypujemy pokruszonym bekonem i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Sałatkę wykańczamy płatkami świeżo tartego parmezanu.
Kanapka BLT
Składniki:
- 6 kromek jak najwyższej jakości pieczywa tostowego lub chleba wiejskiego pszennego,
- 150 g wędzonego, surowego bekonu,
- sałata lodowa,
- pomidor bawole serce (najlepiej różne kolory pomidorów),
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego,
- sok i zest z cytryny,
- limonka,
- 2 syropu klonowego,
- ząbek czosnku (opcjonalnie),
- łyżka masła,
- pęczek koperku,
- łyżka gęstego, długodojrzewającego octu balsamicznego.
Sposób przygotowania:
Bekon smażymy z obu stron i pod koniec smażenia polewamy go łyżką syropu klonowego. Głęboko skarmelizowany odkładamy na bok do wystudzenia. Do miseczki dodajemy majonez, sok i zest z połowy cytryny, sok z połowy limonki, łyżeczkę syropu klonowego, 1/3 pęczka posiekanego koperku i opcjonalnie ścieramy pół ząbku czosnku. Pomidory kroimy w plastry, posypujemy szczyptą soli i polewamy starzonym octem balsamicznym.
Chleb podsmażamy na maśle z obu stron i od razu składamy kanapkę warstwowo. Dolną kromkę obficie smarujemy majonezowo-cytrusowym sosem, na niej układamy sałatę, pomidora, następnie bekon i kromkę chleba z obu stron posmarowaną majonezem. Na niej znowu układamy wszystkie warstwy i przykrywamy trzecią kromką. W kanapkę wbijamy dwie wykałaczki i przekrawamy na pół.
Tatar z łososia na kanapeczkach z ryżu
Składniki:
- około 200 g ugotowanego ryżu z obiadu dzień wcześniej,
- 200g świeżego łososia,
- awokado,
- sos sojowy - kilka łyżek,
- ocet ryżowy - kilka łyżek,
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego,
- sól,
- limonka,
- 2 jajka,
- łyżeczka pasty wasabi,
- pół pęczka młodego, cienkiego szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Do 50 ml wody dodajemy łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli i 2 łyżki octu ryżowego i mieszamy. Taką zaprawą doprawiamy ryż, mieszamy i odkładamy do wchłonięcia. Formę do pieczenia wykładamy folią, a następnie przekładamy do niej ryż. Mocno dociskamy, aby pozbyć się powietrza i wkładamy do lodówki na godzinę.
Majonez doprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym i wasabi. Łososia oczyszczamy ze skóry, drobno siekamy a następnie łączymy z połową majonezowego sosu. Doprawiamy pieprzem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Ryż wyciągamy z folii i kroimy na małe prostokąty wielkości kanapeczek. Każdą oddzielnie obsmażamy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Chrupiące z zewnątrz smarujemy odrobiną limonkowego majo, układamy na nich łyżkę tatara z łososia i plasterek awokado. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy szczypiorkiem.
Zobacz także:
- Ceny majonezu szokują. Zrób go samodzielnie w domu w wersji klasycznej i wegańskiej. To proste
- Dania z najlepszym majonezem - przepisy Piotra Kucharskiego
- W kuchni DDTVN: Smakowe majonezy do ulubionych potraw
Źródło: Martyna Chomacka
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN