Materiał promocyjny

Poznaj idealne przekąski z majonezem na śniadanie, lunch i nie tylko. Przepisy Martyny Chomackiej

Martyna Chomacka
Tradycja po nowemu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Z czym najlepiej komponuje się majonez? Mogłoby się wydawać, że nadaje się jedynie do tradycyjnych potraw, jednak nic bardziej mylnego. Świetnie będzie pasować do dań unowocześnionych, a także inspirowanych kuchniami świata. Poznaj przepisy Martyny Chomackiej z kuchni Dzień Dobry TVN, w których majonez odegrywa kluczową rolę. 
Śniadaniowe kanapki z pastą z tuńczyka z chlebem razowym
Śniadaniowe kanapki z pastą z tuńczyka z chlebem razowym
Śniadaniowe kanapki z pastą z tuńczyka z chlebem razowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Śniadaniowe kanapki z pastą z tuńczyka z chlebem razowym

Składniki:

  • puszka tuńczyka w oliwie z oliwek,
  • 1 duże lub 2 małe jajka,
  • 4-5 suszonych pomidorów,
  • garść kaparów,
  • łyżka Majonezu Kieleckiego,
  • łyżka serka śmietankowego typu Almette,
  • zest i sok z cytryny,
  • łyżeczka musztardy,
  • świeży koperek,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • 2 kromki żytniego chleba.

Do podania:

  • kilka kromek żytniego chleba,
  • marchewka okrojona w słupki.

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na półmiękko (7 min). Pomidory siekamy razem z kaparami i wrzucamy do miski. Dodajemy także odsączonego z oliwy tuńczyka oraz wszystkie pozostałe składniki pasty. Koperek siekamy i dodajemy do całości. Jajka wrzucamy i rozdrabniamy widelcem. Pastę mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.

Chleb tostujemy. Kanapki smarujemy pastą lub podajemy z marchewką pokrojoną w słupki.

Sałatka Cezar
Sałatka Cezar
Sałatka Cezar
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Sałatka Cezar

Składniki:

  • duża sałata rzymska,
  • 150 g wędzonego, surowego bekonu,
  • 100 g parmezanu,
  • garść pomidorków koktailowych,
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego,
  • 2 fileciki anchovis,
  • garść kaparów,
  • łyżka musztardy delikatesowej,
  • łyżeczka miodu,
  • ząbek czosnku,
  • sok i zest z cytryny,
  • łyżeczka sosu Wostershire,
  • odrobina masła do smażenia sałaty,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

W moździerzu rozcieramy czosnek, anchovis i kapary. Następnie dodajemy musztardę, sok i zest z cytryny i nadal ucieramy, aż pasta będzie gęsta i niejednorodna. Do małej miseczki wrzucamy majonez, dodajemy naszą pastę, pół łyżeczki miodu, sos Wooster oraz sól/ pieprz jeśli jest taka potrzeba.

Bekon wytapiamy na patelni, pod koniec smażenia dodajemy odrobinę miodu i karmelizujemy go. Gotowy przekładamy na talerzyk i odstawiamy. Sałatę kroimy na pół. Obficie posypujemy solą i pieprzem, a następnie układamy wewnętrzną stroną na rozgrzanej patelni z masłem. Smażymy aż nabierze pięknego, ciemnego koloru.

Gorącą sałatę przekładamy na talerz, polewamy obficie majonezowym sosem. Posypujemy pokruszonym bekonem i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Sałatkę wykańczamy płatkami świeżo tartego parmezanu.

Kanapka BLT
Kanapka BLT
Kanapka BLT
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Kanapka BLT

Składniki:

  • 6 kromek jak najwyższej jakości pieczywa tostowego lub chleba wiejskiego pszennego,
  • 150 g wędzonego, surowego bekonu,
  • sałata lodowa,
  • pomidor bawole serce (najlepiej różne kolory pomidorów),
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego,
  • sok i zest z cytryny,
  • limonka,
  • 2 syropu klonowego,
  • ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • łyżka masła,
  • pęczek koperku,
  • łyżka gęstego, długodojrzewającego octu balsamicznego.

Sposób przygotowania:

Bekon smażymy z obu stron i pod koniec smażenia polewamy go łyżką syropu klonowego. Głęboko skarmelizowany odkładamy na bok do wystudzenia. Do miseczki dodajemy majonez, sok i zest z połowy cytryny, sok z połowy limonki, łyżeczkę syropu klonowego, 1/3 pęczka posiekanego koperku i opcjonalnie ścieramy pół ząbku czosnku. Pomidory kroimy w plastry, posypujemy szczyptą soli i polewamy starzonym octem balsamicznym.

Chleb podsmażamy na maśle z obu stron i od razu składamy kanapkę warstwowo. Dolną kromkę obficie smarujemy majonezowo-cytrusowym sosem, na niej układamy sałatę, pomidora, następnie bekon i kromkę chleba z obu stron posmarowaną majonezem. Na niej znowu układamy wszystkie warstwy i przykrywamy trzecią kromką. W kanapkę wbijamy dwie wykałaczki i przekrawamy na pół.

Tatar z łososia na kanapeczkach z ryżu
Tatar z łososia na kanapeczkach z ryżu
Tatar z łososia na kanapeczkach z ryżu
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Tatar z łososia na kanapeczkach z ryżu

Składniki:

  • około 200 g ugotowanego ryżu z obiadu dzień wcześniej,
  • 200g świeżego łososia,
  • awokado,
  • sos sojowy - kilka łyżek,
  • ocet ryżowy - kilka łyżek,
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego,
  • sól,
  • limonka,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka pasty wasabi,
  • pół pęczka młodego, cienkiego szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Do 50 ml wody dodajemy łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli i 2 łyżki octu ryżowego i mieszamy. Taką zaprawą doprawiamy ryż, mieszamy i odkładamy do wchłonięcia. Formę do pieczenia wykładamy folią, a następnie przekładamy do niej ryż. Mocno dociskamy, aby pozbyć się powietrza i wkładamy do lodówki na godzinę.

Majonez doprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym i wasabi. Łososia oczyszczamy ze skóry, drobno siekamy a następnie łączymy z połową majonezowego sosu. Doprawiamy pieprzem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Ryż wyciągamy z folii i kroimy na małe prostokąty wielkości kanapeczek. Każdą oddzielnie obsmażamy z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Chrupiące z zewnątrz smarujemy odrobiną limonkowego majo, układamy na nich łyżkę tatara z łososia i plasterek awokado. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy szczypiorkiem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości