Majonez grzybowy
Składniki:
- 150 g majonezu
- 25 g suszonych prawdziwków
- 10 ml jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka zwykłej soli
- 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
Suszone grzyby zmiksować na puder za pomocą robota kuchennego lub miksera. W misce wymieszać wszystkie składniki i na koniec doprawić do smaku solą oraz mielonym pieprzem.
Majonez zielony, czyli ziołowy
Składniki:
- 100 g koperku
- 100 g natki pietruszki
- 100 g szczypiorku
- 100 ml oleju roślinnego
- 150 g majonezu
- 1 łyżeczka soli
Świeże zioła blanszować w posolonej wodzie przez około 30 sekund, a następnie przełożyć do wody z lodem i gdy będą zimne wyjąć. Odcisnąć nadmiar wody i ułożyć na pergaminie. Wstawić do suszenia do piekarnika nagrzanego do 65°C na 6 godzin. Gdy zioła będą suche, zmiksować razem z olejem w mikserze na najwyższych obrotach. Powstały olej należy przecedzić przez pieluchę tetrową. Powstały olej ziołowy, który ma intensywny zielony kolor dodawać powoli do majonezu, na koniec dodać sól do smaku.
Majonez orzechowy
Składniki:
- 200 g blanszowanych orzechów laskowych
- 25 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego
- 150 g majonezu
Orzechy laskowe przełożyć do miksera kuchennego, dodać cukier, sól i kardamon. Zacząć miksować orzechy do momentu powstania pasty orzechowej. Powstałą pastę dodać do majonezu i dokładnie wymieszać.
Pikantny majonez z chili
Składniki:
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- 20 g sosu sriracha
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- 20 ml soku z cytryny
- 150 g majonezu
Wszystkie składniki poza majonezem wymieszać w misce, następnie dodać je do majonezu i dokładnie wymieszać.
Tatar wołowy z piklami, serowymi grzankami i majonezem orzechowym
Składniki:
- 1 bagietka pszenna
- 25 g parmezanu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 500 g polędwicy wołowej
- Sól
- Pieprz do smaku
- 25 ml sosu Worcestershire
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka ketchupu
- 25 g szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g korniszonów
- 100 g marynowanych grzybów
- 100 g marynowanych patisonów
- 100 g majonezu orzechowego
Przygotowanie:
Bagietkę z pieczywa pszennego pokroić na 15 cm kawałki i wstawić do zamrażarki na 30 minut. Po wyjęciu bagietki z zamrażalnika pokroić ją na cienkie plastry. Plastry ułożyć na pergaminie, posypać tartym parmezanem, ziołami prowansalskimi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na 12 minut. Wyjąć i zostawić, aby ostygły. Polędwicę wołową pociąć na drobne kawałki, przełożyć do metalowej miski dodając następnie sól, świeżo mielony pieprz, sos Worcestershire, musztardę dijon, ketchup, posiekany szczypiorek oraz oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Osobno posiekać korniszony, marynowane grzyby i marynowane patisony. Na talerzu ułożyć porcję tatara, następnie posiekane pikle, majonez orzechowy i na koniec zetrzeć orzecha laskowego. Tatara podawać z grzankami.
Wędzony węgorz z majonezem ziołowym i pieczonymi ziemniakami
Składniki:
- 5 nieobranych ziemniaków średniej wielkości
- 100 g rozmarynu
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 10 g szczypiorku
- 50 ml soku z limonki
- 300 g filetu wędzonego węgorza lub 500 g w całości
- 100 g majonezu ziołowego
- 50 g świeżego koperku
- Tarty świeży chrzan do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki w mundurkach dokładnie umyć, ułożyć na blaszkę, posypać rozmarynem, następnie polać oliwą i posypać solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na 1 godzinę. Wyjąć i zostawić, aby ostygły. W małej misce wymieszać kwaśną śmietanę z solą, tartym czosnkiem, szczypiorkiem i sokiem z limonki. Węgorza wyjąć wcześniej z lodówki i pokroić na 5 cm kawałki. Na talerzu nalać porcję sosu, jaki powstał z wymieszania kwaśnej śmietany. Ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki pieczone ziemniaki, następnie wędzonego węgorza. Obok nałożyć przygotowany wcześniej majonez ziołowy. Całość udekorować świeżym koprem oraz posypać tartym chrzanem.
Burger wołowym ze smażonym ananasem i pikantnym majonezem z chili
Składniki:
- 200 g sera Cheddar
- 1 kg mięsa mielonego wołowego na burgery
- 30 g soli himalajskiej
- 100 ml sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka chili w płatkach
- 10 g ziół prowansalskich
- 3 papryki czerwone
- 1 ananas
- 100 ml miodu
- 100 ml soku z cytryny
- 1 sałata radicchio
- 5 bułek burgerowych
Przygotowanie:
Ser Cheddar zetrzeć na grubych oczkach na tarce i odstawić. Mięso mielone wołowe dobrej jakości doprawić do smaku solą himalajską, sosem sojowym, chili w proszku oraz ziołami prowansalskimi. Mieszając dodać do mięsa odrobinę wody. Mięso podzielić na kulki po 100 g każda. Następnie za pomocą dłoni lekko je rozpłaszczyć. Na jeden kawałek mięsa dodać garść tartego sera i przykryć drugim kawałkiem tak, aby ser nie wystawał. Mięso smażyć na patelni przez około 5 minut z każdej strony, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 195°C na 5 minut. Wyjąć i odłożyć, aby mięso odpoczęło. Paprykę czerwoną pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na patelni. Ukroić plaster ananasa, smażyć na oleju dodając miód, chili w płatkach oraz sok z cytryny. Sałatę radicchio porwać na mniejsze kawałki. Przekroić bułkę na burgery i lekko stostować. Dolną część posmarować majonezem chili, położyć czerwoną paprykę, plaster ananasa oraz liście sałaty radicchio. Dodać mięso i przykryć drugim kawałkiem bułki. Burgera przekroić na pół, aby ser, który był w mięsie lekko się rozlał.
Zobacz też:
- W kuchni Dzień dobry TVN: rozgrzewający ramen
- W kuchni Dzień dobry TVN: twarożek w roli głównej
- Wrapy z kurczakiem – na ciepło czy na zimno? Przepisy, które warto poznać
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN