Wrapy można podawać na przyjęciu w postaci mini tortilli z kurczakiem. Dużą popularnością cieszy się też tortilla z kurczakiem na ciepło. Wrapy z piekarnika smakują doskonale, kiedy doda się do nich żółtego sera, rozpuszczającego się pod wpływem wysokiej temperatury.
Więcej:
- Tarty na słodko i na słono - przepisy
- Kaczka w trzech odsłonach
- W kuchni DDTVN: serniki! Takie, że place lizać
Wrap z kurczakiem – pyszna alternatywa dla tradycyjnej kanapki
Pyszna kanapka to nieśmiertelny pomysł na śniadanie czy kolację. Sprawdza się jako przekąska w szkole, pracy i na wycieczce. Można ją serwować mięsożercom, wegetarianom i weganom. Znane są kanapki pszenne, pełnoziarniste i bezglutenowe. Jednak nawet tak wszechstronny smakołyk może się w końcu znudzić. Ciekawą alternatywą jest wrap, robiony z okrągłego, zwiniętego w rulon chleba, skrywający w środku nadzienie. Przygotowuje się go z różnego pieczywa, m.in. meksykańskiej tortilli. Nadzienie wrapa nie zawsze składa się z tych samych składników. Jedną z popularniejszych wersji tej przekąski jest tortilla z kurczakiem na ciepło . Jest ona nie tylko smaczna, ale również szybka do przygotowania. Może odgrywać rolę dania głównego. Wrapy z kurczakiem można dodatkowo urozmaicić sosem, np. jogurtowo-koperkowym.
Roladki z tortilli z kurczakiem mogą być jedną z przekąsek goszczących na tzw. szwedzkim stole w trakcie przyjęcia. Zawijasy pokrojone na małe kawałki można jeść, nie używając do tego sztućców. Mini tortille z kurczakiem wzbogacić można w czerwoną paprykę, która przyjemnie chrupie w trakcie jedzenia.
Warto podkreślić, że wrap z kurczakiem i warzywami to potrawa idealna dla osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Zarówno warzywa jak i mięso drobiowe są ważnym elementem diety odchudzającej. Co więcej, wrapy z tortilli z kurczakiem są lekkostrawne, dlatego można je jeść na kolacje.
Tortilla z kurczakiem – na ciepło czy na zimno?
Tortilla z kurczakiem to nieskomplikowane danie. Przepis na nią może zrealizować dosłownie każdy. Aby móc cieszyć się smakiem tej potrawy, nie trzeba dysponować piekarnikiem. Tortilla na zimno może zostać przygotowana z kurczakiem wędzonym, który nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej. Farsz do tortilli z kurczakiem można przyrządzić z resztek z poprzedniego obiadu. To świetny sposób na to, aby pozostałości po upieczonym dzień wcześniej kurczaku nie wylądowały w koszu. Domowy wrap na zimno z kurczakiem może też zawierać takie składniki, jak świeży ogórek, kukurydza z puszki, serek śmietankowy oraz mix sałat. Smakuje doskonale z sosem czosnkowym.
Tortilla z kurczakiem na zimno nie zawsze jest w stanie zastąpić ciepły posiłek. Mimo że przygotowanie wrapów z mięsem smażonym lub z piekarnika jest bardziej czasochłonne, nie jest dużo trudniejsze. Wystarczy zaopatrzyć się w filet z piersi kurczaka i przyprawy, które nadadzą potrawie niepowtarzalnego aromatu. Tortillę z kurczakiem z piekarnika można zapiec z serem, który pod wpływem podwyższonej temperatury rozpuści się i będzie przyjemnie ciągnącym się dodatkiem do wrapów z mięsnym farszem.
Przepis na tortille z kurczakiem
Każdy, kto nie wie jeszcze, jak zrobić tortille z kurczakiem , powinien zapoznać się z poniższym przepisem. Jest on prosty i nie wymaga użycia piekarnika. Wystarczy patelnia i następujące składniki (porcja dla 4 osób):
- 4 placki tortilli,
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka,
- 2 czerwone cebule,
- 4 ogórki kiszone,
- 2 pomidory,
- 2 garści mieszanki sałat,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki sosu czosnkowego,
- odrobina oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Mięso pokrój w kostkę, po czym usmaż je na oliwie.
2. Ogórki pokrój w plastry, cebulę w piórka, a pomidory w półplasterki. Następnie warzywa połącz z mixem sałat, dodaj sól i pieprz.
3. Tortille podgrzej na patelni. Na ciepłe placki połóż warzywa i mięso, które następnie polej musztardą i sosem czosnkowym.
4. Tortille zwiń w rulony, tak aby farsz znalazł się w ich wnętrzu.
Tortilla z kurczakiem z piekarnika – przepis
Składniki (porcja dla 3 osób):
- 3 placki tortilli,
- ½ piersi z kurczaka,
- 50 g sera żółtego,
- 50 g mielonego sera twarogowego,
- 1 pomidor,
- ½ dymki ze szczypiorkiem,
- 1½ ząbka czosnku,
- ½ łyżki soku z cytryny,
- ¼ łyżeczki chilli w proszku,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
1. Mięso ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie ostudź je i pokrój w kostkę.
2. Pomidor pozbaw pestek i pokrój w kostkę, dymkę, szczypiorek i czosnek posiekaj.
3. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach i połącz go ze zmielonym serem twarogowym, pomidorem, dymką, szczypiorkiem, czosnkiem, sokiem z cytryny, chilli. Na koniec dodaj kawałki kurczaka.
4. Na tortille nałóż 2–3 łyżki farszu. Wszystkie placki zwiń i przenieś na blachę do pieczenia posmarowaną odrobiną oleju.
5. Wrapy piecz przez 20–25 minut w piekarniku nagrzanym do 200℃.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN