Szarpany kurczak w sosie miodowym-miso na chałce z piklowaną cebulką - przepis
- 6 udek z kurczaka bez kości
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki pasty miso
- szalotka
- 2 ząbki czosnku
- chałka
- 1 kostka bulionowa
- 2 czerwone cebule
- ocet jabłkowy - około 100 ml
- kilka łyżek majonezu
- łyżka musztardy
- kilka łyżek cukru
- sól/ pieprz
- 2 liście laurowe
- łyżeczka ziaren kolendry
- świeża kolendra do dekoracji
Szarpany kurczak w sosie miodowym-miso na chałce z piklowaną cebulką - sposób przygotowania
- Udka z kurczaka oczyszczamy, posypujemy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy w całości na patelni z obu stron na głęboki, złoty kolor. Po kilku minutach ściągamy je z patelni i na chwile odkładamy na bok.
- Na tym samym tłuszczu podsmażam szalotkę i czosnek. Po minucie dodajemy miód a następnie kostkę rosołową rozpuszczoną w 300 ml wody.
- W wywarze rozpuszczamy też miso.
- Kurczaka wkładamy do brytfanki, zalewamy go naszym miso wywarem, przykrywamy folią i pieczemy 2,5 godziny w 130 stopniach w piekarniku.
- W tym czasie robimy pikle. Cebulę kroimy w piórka. W garnku łączymy 200 ml wody, 100 ml octu, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli, ziarna kolendry i liść laurowy. Całość doprowadzamy do wrzenia.
- Cebulkę przekładamy do słoika i zalewamy do pełna naszą zaprawą octową. Po godzinie piklowana cebulka jest gotowa do jedzenia.
- Chałkę kroimy w plastry i grillujemy na patelni z masłem.
- Następnie robimy szyki sos majonezowy. Łączymy ze sobą 3 łyżki majonezu, łyżkę musztardy, łyżeczkę miodu, sok z 1/4 cytryny oraz sól i pieprz.
- Tak przygotowanym sosem smarujemy obficie chałkę. Na nią wykładamy naszego szarpanego kurczaka. Całość dekorujemy piórkami piklowanej cebulki i świeżą kolendrą.
Zobacz także:
- Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej
- Przekąski na jesienne wieczory z przepisów Grzegorza Zawieruchy
- Jesienny krupniko-kapuśniak, który rozgrzeje nawet największego zmarzlucha
Źródło: Martyna Chomacka
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: