Szarpany kurczak w sosie miodowym-miso na chałce z piklowaną cebulką – przepis Martyny Chomackiej

Martyna Chomacka w kuchni Dzień Dobry TVN
Jesienne przepisy Martyny Chomackiej
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN pełna jest pysznych inspiracji na jesienne obiady. Jedną z nich jest szarpany kurczak w sosie miodowym-miso na chałce z piklowaną cebulką z przepisu Martyny Chomackiej. Sprawdź, jak go zrobić.

Szarpany kurczak w sosie miodowym-miso na chałce z piklowaną cebulką - przepis

  • 6 udek z kurczaka bez kości
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki pasty miso
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • chałka
  • 1 kostka bulionowa
  • 2 czerwone cebule
  • ocet jabłkowy - około 100 ml
  • kilka łyżek majonezu
  • łyżka musztardy
  • kilka łyżek cukru
  • sól/ pieprz
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • świeża kolendra do dekoracji

Szarpany kurczak w sosie miodowym-miso na chałce z piklowaną cebulką - sposób przygotowania

  1. Udka z kurczaka oczyszczamy, posypujemy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy w całości na patelni z obu stron na głęboki, złoty kolor. Po kilku minutach ściągamy je z patelni i na chwile odkładamy na bok.
  2. Na tym samym tłuszczu podsmażam szalotkę i czosnek. Po minucie dodajemy miód a następnie kostkę rosołową rozpuszczoną w 300 ml wody.
  3. W wywarze rozpuszczamy też miso.
  4. Kurczaka wkładamy do brytfanki, zalewamy go naszym miso wywarem, przykrywamy folią i pieczemy 2,5 godziny w 130 stopniach w piekarniku.
  5. W tym czasie robimy pikle. Cebulę kroimy w piórka. W garnku łączymy 200 ml wody, 100 ml octu, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli, ziarna kolendry i liść laurowy. Całość doprowadzamy do wrzenia.
  6. Cebulkę przekładamy do słoika i zalewamy do pełna naszą zaprawą octową. Po godzinie piklowana cebulka jest gotowa do jedzenia.
  7. Chałkę kroimy w plastry i grillujemy na patelni z masłem.
  8. Następnie robimy szyki sos majonezowy. Łączymy ze sobą 3 łyżki majonezu, łyżkę musztardy, łyżeczkę miodu, sok z 1/4 cytryny oraz sól i pieprz.
  9. Tak przygotowanym sosem smarujemy obficie chałkę. Na nią wykładamy naszego szarpanego kurczaka. Całość dekorujemy piórkami piklowanej cebulki i świeżą kolendrą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości