Parmezanowa polenta z leśnymi grzybami - przepis Martyny Chomackiej

Parmezanowa polenta z leśnymi grzybami
Parmezanowa polenta z leśnymi grzybami
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
Szukasz pomysłu na pyszny jesienny obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN swoimi propozycjami podzieliła się Martyna Chomacka. Jak robić parmezanową polentę z leśnymi grzybami? Sprawdź przepis.

Parmezanowa polenta z leśnymi grzybami - przepis

  • 80 gramów kaszy kukurydzianej (polenty)
  • około 50 gramów twardego sera długo dojrzewającego (najlepiej parmezan albo grana padano)
  • masło około 60 gramów
  • 6 dużych, świeżych borowików
  • łyżeczka miodu
  • świeży tymianek
  • pasta gochugaru - łyżeczka
  • śmietana 18% - łyżka
  • wywar (dowolny) - pół litra
  • sól / pieprz
  • czosnek
  • 1 szalotka

Parmezanowa polenta z leśnymi grzybami - sposób przygotowania

  1. Posiekaną szalotkę podsmażamy na maśle z czosnkiem. Po chwili dodajemy łyżeczkę pasty Gochugaru i 2 borowiki pokrojone w dużą kostkę. Po podsmażeniu ich przez minutę dodajemy śmietanę, tymianek i ewentualnie odrobinę wywaru (dosłownie 1 lub 2 łyżki).
  2. Wszystko dusimy 1-2 minuty. Na końcu doprawiamy wszystko do smaku i odstawiamy na bok. Przechodzimy do polenty.
  3. Do garnka wlewam około 400 ml wywaru i wrzucam 50 gramów masła. Dodaję też 1/3 łyżeczki soli i gdy wywar zaczyna się gotować, dodaję polentę. Mieszam ją energicznie przez cały czas. Gdy jest gotowa dodaję 1-2 garści tartego parmezanu i świeżo mielony pieprz.
  4. Polentę wykładam na talerz. Na polentę kładę nasz aksamitny, śmietanowy sos. Górę możecie udekorować plastrami zgrillowanego borowika oraz świeżym tymiankiem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości