Parmezanowa polenta z leśnymi grzybami - przepis
- 80 gramów kaszy kukurydzianej (polenty)
- około 50 gramów twardego sera długo dojrzewającego (najlepiej parmezan albo grana padano)
- masło około 60 gramów
- 6 dużych, świeżych borowików
- łyżeczka miodu
- świeży tymianek
- pasta gochugaru - łyżeczka
- śmietana 18% - łyżka
- wywar (dowolny) - pół litra
- sól / pieprz
- czosnek
- 1 szalotka
Parmezanowa polenta z leśnymi grzybami - sposób przygotowania
- Posiekaną szalotkę podsmażamy na maśle z czosnkiem. Po chwili dodajemy łyżeczkę pasty Gochugaru i 2 borowiki pokrojone w dużą kostkę. Po podsmażeniu ich przez minutę dodajemy śmietanę, tymianek i ewentualnie odrobinę wywaru (dosłownie 1 lub 2 łyżki).
- Wszystko dusimy 1-2 minuty. Na końcu doprawiamy wszystko do smaku i odstawiamy na bok. Przechodzimy do polenty.
- Do garnka wlewam około 400 ml wywaru i wrzucam 50 gramów masła. Dodaję też 1/3 łyżeczki soli i gdy wywar zaczyna się gotować, dodaję polentę. Mieszam ją energicznie przez cały czas. Gdy jest gotowa dodaję 1-2 garści tartego parmezanu i świeżo mielony pieprz.
- Polentę wykładam na talerz. Na polentę kładę nasz aksamitny, śmietanowy sos. Górę możecie udekorować plastrami zgrillowanego borowika oraz świeżym tymiankiem.
Zobacz także:
- Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej
- Przekąski na jesienne wieczory z przepisów Grzegorza Zawieruchy
- Jesienny krupniko-kapuśniak, który rozgrzeje nawet największego zmarzlucha
Źródło: Martyna Chomacka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: