Przepisy kulinarne

Kolorowa jesień na talerzu według Martyny Chomackiej

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Kuchnia finalistki 7. edycji MasterChefa jest równie kolorowa co jej osobowość. Dodajcie trochę koloru na swoich talerzach tej jesieni, przygotowując potrawy według przepisów Martyny Chomackiej.

Łosoś teriyaki z warzywami stir-fry

Składniki na łososia teriyaki z warzywami stir-fry:

  • 400 g filetu z łososia ze skórką 400 gramów
  • papryka
  • marchewka
  • fenkuł (koper włoski)
  • mała cukinia
  • cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • cytryna
  • 2 limonki
  • sos sojowy
  • miód
  • świeże chilli
  • ryż biały
  • imbir marynowany (opcjonalnie)
  • kolendra (lub szczypior dla tych, którzy nie lubią smaku kolendry)
  • garść sezamu
  • olej rzepakowy lub tłuszcz kokosowy

Jak przygotować łososia teriyaki z warzywami stir-fry:

Najpierw zajmujemy się krojeniem warzyw, bo ten proces pochłania zdecydowanie najwięcej czasu. Paprykę, cukinię i marchewkę kroimy w słupki. Fenkuł i cebulę zaś w cienkie piórka. Czosnek - na cienkie plasterki, a imbir ścieramy na tarce.

Następnie w misce łączymy 5-6 łyżek sosu sojowego, 2/3 całego imbiru, który starliśmy, łyżkę miodu i odrobinę posiekanego chilli. Całość dokładnie mieszamy. Łososia kroimy na porcje i wkładamy w marynatę skórą do góry. Odstawiamy na 15 minut.

W tym czasie wrzucamy ryż do wrzątku i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Następnie rozgrzewamy WOK-a na łyżce oleju. Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy 30 sekund, następnie dodajemy paprykę, marchewkę, fenkuł i imbir. Całość zalewamy 4-5 łyżkami sosu sojowego, dodajemy resztę imbiru, sok z cytryny i smażymy przez 1-2 minuty. Na koniec wrzucamy na minutę cukinię i wszystko mieszamy.

Na samym końcu smażymy łososia. Na rozgrzanej patelni kładziemy łososia skórą do dołu. Gdy ta zrobi się ciemnozłota, przewracamy filety, a skórę ściągamy. Następnie zalewamy rybę resztą marynaty i redukujemy sos. Po 2-3 minutach ściągamy łososia z patelni.

Na talerz wykładamy porcję ryżu, sporo warzyw, a na samą górę łososia. Polewamy go lepkim sosem. Całość posypujemy orzechami i kolendrą. Dekorujemy ćwiartką limonki. Danie gotowe do podania!

Kurczak Cacciatore

Składniki na kurczaka Cacciatore:

  • 6 udek z kurczaka ze skórą
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • słoiczek kaparów
  • 6 ząbków czosnku
  • niecała szklanka wytrawnego, białego wina
  • szklanka wywaru z kurczaka
  • 1,5 puszki pomidorów pelati
  • 0,5 szklanki czarnych oliwek dobrej jakości
  • świeża bazylia
  • oregano
  • 2 cytryny
  • sól i pieprz

do podania:

  • bagietka z masłem czosnkowym lub
  • płatki parmezanu

Jak przygotować kurczaka Cacciatore:

Udka z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie obficie obsypujemy je solą, pieprzem i opruszamy mąką. Strzepujemy nadmiar.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i kładziemy nasze udka skórą do dołu. Smażymy jakieś 7-10 minut, aż skóra będzie chrupka i zyska kolor głębokiego złota.

W tym czasie kroimy cebulę oraz paprykę. Następnie przewracamy kurczaka na drugą stronę i smażymy jeszcze 3 minuty.

Ściągamy mięso na talerz i na tej samej patelni smażymy cebulę, posiekany czosnek i paprykę. Po dwóch minutach wlewamy wino, wywar i dodajemy pomidory. Doprawiamy całość solą, pieprzem, suszonym oregano i dusimy dwie przez dwie minuty. Dodajemy kapary i oliwki. Następnie kładziemy na patelnię kurczaka skórą do dołu i dusimy jeszcze 15 minut na bardzo wolnym ogniu.

Gotowe danie skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy świeżą bazylią i podajemy z ciepłym pieczywem czosnkowym lub makaronem spaghetti.

Jesienna sałatka z pieczonych warzyw z serem korycińskim

Składniki na sałatkę z pieczonych warzyw z serem korycińskim:

  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • batat
  • papryka czerwona
  • 0,5 dyni hokkaido
  • ser koryciński (może być też feta lub ser kozi)
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • łyżka stołowa musztardy francuskiej
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • woreczek kaszy pęczak
  • świeża pietruszka
  • 2 garście orzechów włoskich

Jak przygotować sałatkę z pieczonych warzyw z serem korycińskim:

Buraki myjemy i owijamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez dwie godziny.

Następnie kroimy dynię na kawałki i usuwamy z niej pestki. Marchewkę i batata obieramy i kroimy na kawałki podobne wielkością do dyni. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i także kroimy na kawałki. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy je oliwą z oliwek, dwoma łyżkami syropu klonowego, a także posypujemy szczyptą cynamonu, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i wkładamy do piekarnika na godzinę. Co 15 minut mieszamy warzywa, aby zrumieniły się z każdej strony równomiernie.

W międzyczasie robimy dressing. W małej miseczce mieszamy ocet balsamiczny, musztardę francuską, syrop klonowy, dwie łyżki oleju, sól, pieprz i taką miksturą polewamy już gotowe i upieczone warzywa. Na górę naszej sałatki kładziemy pokrojony ser koryciński.

Całość posypujemy prażonymi orzechami włoskimi i pietruszką.

Gotowe! Smacznego.

Zobacz także:

Kulinarne wyzwanie Macieja Kota. Czy Michel zabrał mu "fartucha"?

Rozgrzewające zupy na jesień. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy

Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego

Autor: Anna Mierzejewska

Źródło: Martyna Chomacka

Pozostałe wiadomości