Bakłażany pieczone i faszerowane Kaszetką Bonduelle z burakiem, z dodatkiem koziego sera i dressingu balsamicznego
Składniki na bakłażany pieczone i faszerowane Kaszetką Bonduelle z burakiem:
- 2 op. Kaszetki Bonduelle z burakiem
- 5 bakłażanów
- 0,5 kg koziego sera dojrzewającego pleśniowego
- 0,5 l octu balsamicznego
- łyżeczka cukru brązowego
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól do smaku
- 50 g nasion słonecznika
- 1 op. roszponki
Jak przygotować bakłażany pieczone i faszerowane Kaszetką Bonduelle z burakiem?
Kaszetkę Bonduelle z burakiem ugotuj w posolonej wodzie – według przepisu na opakowaniu, odcedź, a następnie delikatnie przelej zimną wodą. Bakłażany przetnij wzdłuż na równe połówki, natnij czubkiem noża, posyp solą i pieprzem, wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Po wyjęciu, za pomocą łyżki delikatnie pozbądź się środka nadzienia. Nałóż farsz z Kaszetki Bonduelle i posyp wierzch odrobiną pokruszonego koziego sera pleśniowego, wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C.
W małym rondelku odparuj sos balsamiczny z łyżką cukru. Do powstałego gęstego syropu dodaj oliwę z oliwek i dopraw do smaku solą.
Na talerzu ułóż zapiekanego bakłażana z serem, polej dressingiem i posyp nasionami słonecznika, do dekoracji można użyć liści roszponki.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Papryka faszerowana Kaszetką Bonduelle z cukinią na salsie warzywnej z oliwkami
Składniki na paprykę faszerowaną Kaszetką Bonduelle z cukinią:
- 2 op. Kaszetki Bonduelle z cukinią
- 6 kolorowych papryk (z każdego koloru po dwie)
- cukinia zielona
- po 250 g pomidorków cherry z każdego koloru
- 5 ząbków czosnku
- po 100 g oliwek czarnych i zielonych
- sól, czarny pieprz do smaku
Jak przygotować paprykę faszerowaną Kaszetką Bonduelle z cukinią?
Kaszetkę Bonduelle z cukinią ugotuj w posolonej wodzie – według przepisu na opakowaniu, odcedź, a następnie delikatnie przelej zimną wodą. Z trzech papryk (z każdego koloru) odetnij górną część, a następnie wydrąż środek tak, aby pozbyć się gniazda nasiennego. Ugotowany farsz przełóż do środka, na wierzch nałóż kilka cienkich plastrów cukinii i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Następnie na 5 minut zwiększ temperaturę do 210 st. C i wyjmij paprykę z pieca.
Do metalowej miski włóż pokrojone w kostkę trzy papryki kolorowe, pomidorki cherry, czosnek i zioła. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, przecięte oliwki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na płaskim talerzu ułóż wcześniej przygotowaną salsę, nałóż na nią faszerowane papryki i na wierzch ułóż świeże zioła.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Cebula cukrowa faszerowana Kaszetką Bonduelle z borowikami i parmezanem
Składniki na cebulę cukrową faszerowaną Kaszetką Bonduelle z borowikami:
- 2 op. Kaszetki Bonduelle z borowikami
- 10 cebul cukrowych
- 50 ml oleju sojowego
- 150 ml oliwy z oliwek
- 25 g świeżego tymianku
- 50 g masła
- 100 g parmezanu
- 1 op. rukoli
- 100 g orzechów laskowych
Jak przygotować cebulę cukrową faszerowaną Kaszetką Bonduelle z borowikami?
Kaszetkę Bonduelle z borowikami ugotuj w posolonej wodzie – według przepisu na opakowaniu, odcedź, a następnie delikatnie przelej zimną wodą. Dużą cebulę cukrową obierz, a następnie odetnij górną warstwę. Za pomocą łyżki lub małego noża wydrąż środek cebuli tak, aby nie uszkodzić bocznych ścianek. Do środka cebuli wlej olej sojowy, 50 ml oliwy z oliwek i posyp całość listkami tymianku. Ugotowaną Kaszetkę Bonduelle przełóż do środka i dokładnie ubij tak, aby farsz wypełnił całą cebulkę. Na wierzch daj plaster zimnego masła i całość posyp parmezanem. Cebulkę wstaw na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Gdy cebulka będzie miękka, podwyższ temp. do 210 st. C i na 5 minut zapiecz całość. Wyjmij z piekarnika i ułóż na sałatce ze świeżej rukoli, dodając 100 ml oliwy z oliwek oraz orzechy laskowe.
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Rozgrzewające zupy na jesień. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
Dania wspomagające odporność. Przepisy Moniki Mrozowskiej dla kobiet w ciąży i nie tylko
Idealne risotto naprawdę istnieje. Poznaj przepisy Ani Starmach
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Sebastian Olma