Materiał promocyjny

Przepisy na najlepsze faszerowane warzywa. Pomysły Sebastiana Olmy

Faszerowane warzywa to doskonała propozycja na pyszny i zdrowy obiad. W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował dla nas: bakłażany pieczone i faszerowane Kaszetką Bonduelle z burakiem z dodatkiem koziego sera i dressingu balsamicznego, paprykę faszerowaną Kaszetką Bonduelle z cukinią na salsie warzywnej z oliwkami, a także cebulę cukrową faszerowaną Kaszetką Bonduelle z borowikami i parmezanem.

Bakłażany pieczone i faszerowane Kaszetką Bonduelle z burakiem, z dodatkiem koziego sera i dressingu balsamicznego

Składniki na bakłażany pieczone i faszerowane Kaszetką Bonduelle z burakiem:

  • 2 op. Kaszetki Bonduelle z burakiem
  • 5 bakłażanów
  • 0,5 kg koziego sera dojrzewającego pleśniowego
  • 0,5 l octu balsamicznego
  • łyżeczka cukru brązowego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • 50 g nasion słonecznika
  • 1 op. roszponki

Jak przygotować bakłażany pieczone i faszerowane Kaszetką Bonduelle z burakiem?

Kaszetkę Bonduelle z burakiem ugotuj w posolonej wodzie – według przepisu na opakowaniu, odcedź, a następnie delikatnie przelej zimną wodą. Bakłażany przetnij wzdłuż na równe połówki, natnij czubkiem noża, posyp solą i pieprzem, wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Po wyjęciu, za pomocą łyżki delikatnie pozbądź się środka nadzienia. Nałóż farsz z Kaszetki Bonduelle i posyp wierzch odrobiną pokruszonego koziego sera pleśniowego, wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C.

W małym rondelku odparuj sos balsamiczny z łyżką cukru. Do powstałego gęstego syropu dodaj oliwę z oliwek i dopraw do smaku solą.

Na talerzu ułóż zapiekanego bakłażana z serem, polej dressingiem i posyp nasionami słonecznika, do dekoracji można użyć liści roszponki.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Papryka faszerowana Kaszetką Bonduelle z cukinią na salsie warzywnej z oliwkami

Składniki na paprykę faszerowaną Kaszetką Bonduelle z cukinią:

  • 2 op. Kaszetki Bonduelle z cukinią
  • 6 kolorowych papryk (z każdego koloru po dwie)
  • cukinia zielona
  • po 250 g pomidorków cherry z każdego koloru
  • 5 ząbków czosnku
  • po 100 g oliwek czarnych i zielonych
  • sól, czarny pieprz do smaku

Jak przygotować paprykę faszerowaną Kaszetką Bonduelle z cukinią?

Kaszetkę Bonduelle z cukinią ugotuj w posolonej wodzie – według przepisu na opakowaniu, odcedź, a następnie delikatnie przelej zimną wodą. Z trzech papryk (z każdego koloru) odetnij górną część, a następnie wydrąż środek tak, aby pozbyć się gniazda nasiennego. Ugotowany farsz przełóż do środka, na wierzch nałóż kilka cienkich plastrów cukinii i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Następnie na 5 minut zwiększ temperaturę do 210 st. C i wyjmij paprykę z pieca.

Do metalowej miski włóż pokrojone w kostkę trzy papryki kolorowe, pomidorki cherry, czosnek i zioła. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, przecięte oliwki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Na płaskim talerzu ułóż wcześniej przygotowaną salsę, nałóż na nią faszerowane papryki i na wierzch ułóż świeże zioła.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Cebula cukrowa faszerowana Kaszetką Bonduelle z borowikami i parmezanem

Składniki na cebulę cukrową faszerowaną Kaszetką Bonduelle z borowikami:

  • 2 op. Kaszetki Bonduelle z borowikami
  • 10 cebul cukrowych
  • 50 ml oleju sojowego
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 25 g świeżego tymianku
  • 50 g masła
  • 100 g parmezanu
  • 1 op. rukoli
  • 100 g orzechów laskowych

Jak przygotować cebulę cukrową faszerowaną Kaszetką Bonduelle z borowikami?

Kaszetkę Bonduelle z borowikami ugotuj w posolonej wodzie – według przepisu na opakowaniu, odcedź, a następnie delikatnie przelej zimną wodą. Dużą cebulę cukrową obierz, a następnie odetnij górną warstwę. Za pomocą łyżki lub małego noża wydrąż środek cebuli tak, aby nie uszkodzić bocznych ścianek. Do środka cebuli wlej olej sojowy, 50 ml oliwy z oliwek i posyp całość listkami tymianku. Ugotowaną Kaszetkę Bonduelle przełóż do środka i dokładnie ubij tak, aby farsz wypełnił całą cebulkę. Na wierzch daj plaster zimnego masła i całość posyp parmezanem. Cebulkę wstaw na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Gdy cebulka będzie miękka, podwyższ temp. do 210 st. C i na 5 minut zapiecz całość. Wyjmij z piekarnika i ułóż na sałatce ze świeżej rukoli, dodając 100 ml oliwy z oliwek oraz orzechy laskowe.

Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Rozgrzewające zupy na jesień. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy

Dania wspomagające odporność. Przepisy Moniki Mrozowskiej dla kobiet w ciąży i nie tylko

Idealne risotto naprawdę istnieje. Poznaj przepisy Ani Starmach

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Sebastian Olma

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości