Dyniowy sernik z pieczonymi śliwkami
Składniki:
- Śliwki
- 400 g śliwek węgierek
- 100 ml koniaku lub podobnego alkoholu
- 1 kawałek kory cynamonu
- kilka goździków
- kilka kardamonów
- 2 łyżki miodu
Spód:
- 300 g ciastek digestive
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 g masła
Nadzienie:
- 350 g kremowego serka
- 300 g przecier z dyniowy-
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 120 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki pszennej
Zobacz też: W kuchni DDTVN same jesienne pyszności >>>
Sposób przygotowania:
Śliwki pokroić na połówki. Koniak gotować na wolnym ogniu z przyprawami około 10 minut. Wystudzić i dosłodzić miodem. Śliwki pokroić na połówki i wypestkować. Zalać koniakiem i odstawić na godzinę.
Dynię Hokkaido razem ze skórką dobrze umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę. Poddusić w rondelku z odrobiną wody na małym ogniu, aż dynia będzie miękka. Następnie zmiksować na gładki przecier.
Spód:
Ciastka bardzo dokładnie rozkruszyć, wymieszać z cynamonem. Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Otrzymaną masą wyłożyć tortownicę o średnicy około 22 cm. Serek dokładnie wymieszać trzepaczką aż będzie gładki. Dodać przecier z dyniowy, jajka, żółtko, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy, przyprawy i mąkę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Masę wylać na spód, wyrównać wierzch i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec jeszcze 1,5 godziny. Na ostatnie 30 minut włożyć śliwki wraz z marynatą do piekarnika.
Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Najlepiej następnie wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Sernik podawać z pieczonymi śliwkami.
Faszerowane pomidory z kozim serem
Składniki:
- 4 duże pomidory o twardym miąższu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100-150 g ryżu do risotto
- 100 ml białego wina
- 2 łyżki pesto
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- 100 g kremowego koziego sera
- 100 g kwaśnej śmietany
- 2 kromki czerstwego chleba na zakwasie
Zobacz też: Andrzej Polan i jego pomysł na leczo! >>>
Sposób przygotowania:
W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Po 2-3 minutach dodać ryż i również przesmażyć przez kilka minut. Zalać winem i poczekać aż odparuje. Podlać wodą i gotować. W tym czasie odkroić z pomidorów spód i wydrążyć pestki. Miąższ drobno pokroić i dodać do ryżu. Gotować aż ryż będzie miękki. Pod koniec wymieszać go z pesto.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Pomidory nafaszerować ryżem i ułożyć w naczyniu do zapiekania, odciętą częścią do dołu. Piec około 15 minut.
W tym czasie wymieszać serek ze śmietaną. Kromki chleba pokruszyć na okruchy (można też zmiksować w robocie kuchennym) i podprażyć na patelni aby były chrupiące.
Z ciepłych pomidorów zdjąć skórkę. Na talerzu ułożyć kremowy kozi serek. Na nim ułożyć pomidora i posypać okruchami chleba.
Placuszki z cukinii z salsą z pieczonej papryki
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 50 g mąki pszennej
- 40 g sera dojrzewającego
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 2 jajka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Salsa:
- 2 czerwone pieczone papryki
- 1 szalotka
- 1 zielona papryczka chilli
- 1 jabłko szara reneta
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- ser dojrzewający do podania
Zobacz też: Pieczony kurczak z cytrusami, miodem wrzosowym i tymiankiem. Przepis >>>
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z cukinią. Dodać roztrzepane jajka, wymieszać. Dodać mąkę, pieprze i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać olej do smażenia, ułożyć np. okrągłe foremki do wycinania ciastek. Do środka nałożyć masę na placki i usmażyć dokładnie z jednej strony do momentu aż masa się zetnie. Zdjąć obręcze, obrócić placek i usmażyć z drugiej strony. Można to zrobić również w rozgrzanym piekarniku.
Salsa:
Paprykę opiec w mocno rozgrzanym piekarniku. Zdjąć skórkę i drobno pokroić. Dodać posiekaną szalotkę, papryczkę chilli i jabłko. Doprawić solą i pieprzem, sokiem z cytryny. Dodać oliwę z oliwek aby wszystko połączyć.
Salsę nakładać na placuszki, całość dodatkowo posypać płatkami sera dojrzewającego.
Autor: Anna Kobyłka