Przepisy kulinarne

Pieczony kurczak z cytrusami, miodem wrzosowym i tymiankiem. Przepis

W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował kilka wersji pieczonego kurczaka. Sebastian podpowiedział, jak wybrać najlepsze mięso, jak je marynować i czy piec w rękawie, folii, a może klasycznej brytfance?

Pieczony kurczak z cytrusami, miodem wrzosowym i tymiankiem

Dodatki:

  • Sos z pieczenia
  • Karmelizowana młoda marchew z pomarańczą
  • Ziemniaki w rozmarynie

Składniki:

Farsz:

  • 2 pomarańcze
  • 1 grapefruit
  • 1 cytryna
  • Sól
  • Pieprz
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Cytrusy (pomarańcz, grejpfrut, cytrynę) pociąć na mniejsze kawałki i przełożyć do dużej miski, dodać sól, czarny pieprz, posiekane zioła (miętę, kolendrę i pietruszkę), wszystko dokładnie wymieszać.

Kurczak:

  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 cytryna
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 kurczaki w całości o masie 1,2-1,5 kg/sztuka (najlepiej ekologiczne)
  • 2 pęczki tymianku
  • 1 kg cebulki szalotki
  • 2 główki czosnku
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 100 g miodu akacjowego

Przygotowanie:

W małej misce wymieszać masło, płatki chili, sól, skórkę z cytryny i posiekaną miętę. Przygotować kurczaka do pieczenia, odciąć skrzydełka i łapki, nasmarować dokładnie wcześniej przygotowanym masłem pod skórą, jak i na wierzchu. Gotowy farsz w postaci cytrusów włożyć do środka i zawinąć sznurkiem. Kurczaka przełożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne, dodać tymianek, cebulę szalotkę oraz czosnek i polać sokiem pomarańczowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°C na 1,5 godziny. Co 20 minut polewać sokiem, który będzie powstawał przy pieczeniu. Na koniec posmarować kurczaka za pomocą pędzla miodem wrzosowym i obsypać listkami tymianku, ustawić piekarnik na 240°C i piec kurczaka przez około 15 minut. Po tym czasie kurczak się pięknie zarumieni. Wyjąć kurczaka z pieca, przełożyć na deskę i pokroić na elementy lub pozostawić w całości. Powstały sos z pieczenia odcedzić i zagotować, podać go osobno.

Karmelizowane marchewki:

  • 300 g młodych marchewek
  • 25 ml oleju do smażenia
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml miodu akacjowego
  • 100 g masła
  • Sok z cytryny do smaku

Marchewki dokładnie obrać i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Podlać sokiem pomarańczowym, dodać miód i zimne masło. Mieszać, aż powstanie gęsty sos, do smaku doprawić sokiem z cytryny.

Ziemniaki w rozmarynie:

  • 2 kg ziemniaków
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 10 g rozmarynu
  • Sól
  • Pieprz

Ziemniaki pokroić na plastry o grubości 1 cm, ułożyć na pergaminie. Plastry polać oliwą, posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Wstawić do pieczenia tak samo, jak kurczaka. Po upieczeniu wyjąć i ułożyć na półmisku.

Zobacz też:

Co sądzisz o tym artykule?
75
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0