Smażmy dżemy i marmolady. Przepisy Piotra Kucharskiego

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dżemy i marmolady. Jaka jest między nimi różnica?

Dżem z czarnego bzu i jabłek

Składniki:

  • 600 g owoców czarnego bzu
    • 400 g kwaśnych jabłek
      • 400 g cukru

        Sposób przygotowania:

        Owoce czarnego bzu oddzielić od szypułek. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce przełożyć do garnka, zasypać cukrem i gotować do momentu aż dżem zgęstnieje ale będzie miał jeszcze kawałki owoców. Ciepły dżem przełożyć do wyparzonych słoików, obrócić wieczkiem do dołu i odstawić do zapasteryzowania.

        Marmolada malinowa z imbirem

        Składniki:

        • 1 kg malin
          • 300 g cukru brązowego
            • kawałek imbiru wielkości kciuka

              Sposób przygotowania:

              Maliny przełożyć do garnka, zasypać cukrem i dodać posiekany imbir. Gotować aż maliny się rozgotują a całość zgęstnieje. Następnie przetrzeć przez sito. Ciepłą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, obrócić wieczkiem do dołu i odstawić do zapasteryzowania.

              Marmolada gruszkowa z „korzeniami”

              Składniki:

              • 1 kg dojrzałych gruszek
                • 6 ziaren ziela angielskiego
                  • 1 kawałek kory cynamonu
                    • 6 ziaren pieprzu
                      • 1 kardamon
                        • 4 goździki
                          • 300 g cukru

                            Sposób przygotowania:

                            Gruszki obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Przyprawy korzeniowe zawinąć w gazę i dodać do gruszek. Gotować aż gruszki się rozpadną a marmolada zgęstnieje. Ciepłą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, obrócić wieczkiem do dołu i odstawić do zapasteryzowania.

                            Dżem pomidorowy

                            Składniki:

                            • 1 kg pomidorów na przetwory np. lima
                              • 120 g brązowego cukru
                                • 2 łyżki octu winnego
                                  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
                                    • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego

                                      Sposób przygotowania:

                                      Pomidory pokroić w dużą kostkę i razem z pozostałymi składnikami przełożyć do garnka o grubym dnie. Gotować na wolnym ogniu około 2 godzin aż całość się zagęści. Ciepły dżem przełożyć do wyparzonych słoików, obrócić wieczkiem do dołu i odstawić do zapasteryzowania. Lub przechowywać w lodówce do około 2 tygodni.

                                      Gofry z dżemem i marmoladą

                                      Składniki:

                                      • 3 jajka
                                        • 80 ml mleka
                                          • 10 g drożdży
                                            • 300 g mąki pszennej tortowej
                                              • 150 g rozpuszczonego masła
                                                • 80 g cukru perłowego lub gruba rafinada

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  W mleku rozpuścić drożdże. Dodać rozbełtane jajka, wymieszać. Dodać mąkę pszenną i wyrobić (najlepiej w robocie). Po około dwóch minutach wyrabiania dolewać powoli masło aż ciasto całe wchłonie. Ciasto będzie lekko lejące i maślane. Miskę z ciastem owinąć folią i wstawić do lodówki. Po wyrośnięciu ciasta, dodać do niego cukier i lekko wymieszać. Ponownie wstawić do lodówki. Ciasto jeśli się da dzielić na części po około 50 g i smażyć w średnio rozgrzanej gofrownicy. Jeśli jest zbyt luźne to nakładać dużą łyżką. Podawać z dżemami i marmoladami.

                                                  Zobacz też:

                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Fot. Aleksey Rezin/Getty Images

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości